You are here: Home // арабски страни и събития, Иран и петролът, Оръжие, сионизъм - израел // WAR OR BLUFF – ВОЙНА ИЛИ БЛЪФИРАНЕ ?

WAR OR BLUFF – ВОЙНА ИЛИ БЛЪФИРАНЕ ?

Ако надпреварата в ядреното въоръжаване е игра на покер, Израел, Иран и САЩ ще бъдат основните играчи и тези, които неминуемо ще използват блъфирането на масата.

А в покера, поведението на играчите – т.нар.„the bluffers”е най-важната част от играта, защото най-често победата не е нищо друго освен надхитряване чрез лъжа и блъфиране.

Трите основни страни – Израел, Иран и САЩ може да са стигнали до ръба на войната, но това е само защото техните покер лица прикриват истинските им намерения – пише в своя сайт голямата частна американска разузнавателна агенция Stratfor – или частното ЦРУ, както още ги наричат.

Трите страни трябва да играят с карти, които те вероятно предварително знаят и може би за това искат да изглеждат по-страховити и наперени, отколкото те всъщност са готови да бъдат – продължава Stratfor.

Израел заплашва да нападне Иран със САЩ или без тях. Но без американско или друго участие, те ще воююват при изключително тежки условия – военни трудности, неминуеми стратегически ограничения и силна обществена, и най-вече арабска реакция. Особено при разбунтувания арабски свят сега, след прожекцията на антиислямския филм „Невинността на мюсюлманите“.

Иран заплашва да затвори жизненоважния за цял свят Ормузкия проток, но знае, че задействането на тази заплаха ще предизвика верижна реакция сред другите държави в света.

Иран тогава ще принуди включването на Съединените щати, а и на много други страни в една опасна, непредвидима и скъпа война, при която с неминуемото рязко поскъпването на петрола и газта, ще пострада целият свят с непредвидими икономически последици.

Съединените щати искат да ограничат ролята на Иран и да я сведат до влияние, както и въздействие на регионално равнище и явно не изпитват никакво желание за военно участие.

Печеливша ръка на покер играта, която ще бъде съдбоносна все още предстои да бъде изтеглена и разиграна.

Техеран направи очакван покерен ход – „блъфиране”.

Вицепрезидентът на Иран Фейредун Абаси Давани в интервю за арабския вестник „Ал-Хаят“, цитиран от ИТАР-ТАСС заяви:

„Иран заблуди британското разузнаване МИ6 за ядрената си програма, като умишлено й предоставяше сведения, които всъщност представляваха предварително подработена дезинформация”.

Иранската ядрена програма бе атакувана от хакери отново.

Давани не е случаен играч – освен вицепрезидент, той е председател на Организацията за атомна енергия на Иран.

Той също така оглавява иранската делегация на заседанията на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ),предава БТА.

Фейредин Давани каза, че британски и други западни спецслужби са предоставяли на Международната организация за атомна енергия (МААЕ) подхвърлената им от Техеран дезинформация за иранската ядрената програма.

По думите, му в преговори с ирански официални представители служители на МААЕ цитирали данни, които на практика били дезинформация, измислена от властите в Техеран, за да заблудят Запада.

А какъв е ходът на блъфиране, който разигра Израел:

Премиерът Бенямин Нетаняху е на мнение, че Израел не може да разчита на САЩ за действия срещу предполагаемата ядрена програма на Иран, предаде Асошиейтед прес.

Нетаняху намекна в интервю за проправителствения вестник „Израел Хайом“, че Израел ще трябва да удари Иран, дори да няма подкрепата на САЩ, за да попречи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие, пише БТА.

„Чух изявленията, че трябва да чакаме до последната минута. Но какво ще стане, ако Съединените щати не предприемат нищо?“ – запита премиерът.

На ход са САЩ, а дали и те ще блъфират като Иран и Израел?

Май за сега те са „ pass”, защото президентът Обама реално отчита, че американски удари срещу Иран крият опасност от пълномащабна война в Близкия Изток

Евентуални американски военни удари срещу Иран ще разклатят политическия контрол на режима и ще отслабят капацитета му да нанесе ответни удари. Иранците обаче вероятно ще успеят да отвърнат директно или чрез свои съюзници, което крие опасност от пълмомащабна война в Близкия Изток.

Това съобщи Associated Press, позовавайки се на заключенията в доклад относно плюсовете и минусите от евентуална военна операция.

Според оценките в анализа, продължителни удари от страна на САЩ могат да разрушат най-важните ядрени обекти на Иран и да отслабят военните му сили, но те само ще забавят – няма да спрат стремежа на Ислямската република да се сдобие с атомна бомба.

Американският президент Барак Обама няма да приеме израелския премиер Бенямин Нетаняху по време на неговата визита в САЩ по-късно този месец, съобщиха служебни лица от двете страни, на фона на ескалиращото напрежение между партньорите относно ядрената програма на Иран, предаде Агенция Франс прес.

Следва ходът и на другите играчи – Западът.

САЩ, Великобритания и Франция предупредиха Иран, че времето за преговори за споразумение, свързано със спорната му ядрена програма, изтича, предаде Франс прес.

Международната общественост трябва да засили натиска върху Иран заради неговата ядрена програма, обявиха днес външните министри на страните от Европейския съюз, които се събраха на двудневно неформално заседание в кипърския курортен град Пафос, предаде ДПА.

Съобщението за изразената от външните министри на ЕС позиция дойде, след като изненадващо Канада затвори посолството си в Техеран и обяви, че експулсира всички ирански дипломати.

Канада окачестви режима в Техеран като „най-сериозната заплаха днес в света за глобалния мир и сигурност”.

Британският външен министър Уилям Хейг подчерта, че санкциите срещу Иран, които според него „оказват сериозно влияние”, трябва да бъдат засилени.

„От жизнено значение е да се изправим срещу този проблем – иранската ядрена програма и да се справим с него, и най-добре би било това да стане по мирен път, със санкции, но и с преговори”, заявил Хейг пред журналисти в Пафос, предаде БТА.

„Няма да приемем преговори, които не водят до нищо друго освен до протакане”, изтъкна германският външен министър Гидо Вестервеле. „Ние искаме политически решения”, подчерта той.

Иран с ядрено оръжие е „неприемлива, крайно опасна перспектива”, заяви и френският външен министър Лоран Фабиюс.

След като картите вече са раздадени, и играта се играе, играчите трябва да определят своите бъдещи ходове. 

За сега все още никой не е извадил печелившите карти и продължава „the bluffing” – блъфирането, което обаче доведе основните играчи, особено Израел до състояниеи на „късане на нерви”.

Никога не трябва да се забравя, че в покера блъфирането – „това е опит да убедиш противниците ти, че ръката, която държиш е значително по-силна, отколкото всъщност е”. 

Този ход винаги е бил много опасен, защото често води до пълна катастрофа и загуба.

Светът следи напрегнато как ще приключи опасната международна игра на покер, защото  залогът е много голям – „Война или мир”!

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.