You are here: Home // БСП, мафия, Русия, САЩ // „ПЕСЪТ” СТАНИШЕВ Е ИЗГОНИЛ RWE ОТ БЪЛГАРИЯ, А СЕГА ЛАЕ!

„ПЕСЪТ” СТАНИШЕВ Е ИЗГОНИЛ RWE ОТ БЪЛГАРИЯ, А СЕГА ЛАЕ!

 Wikileaks РАЗКРИВА ЛЪЖИТЕ НА СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ  

Охлядняването на RWE Power AG към строителството на АЕЦ „БЕЛЕНЕ” е започнало при правителството на Станишев. 

Това е изяснено от американското посолство в София и по този въпрос то е изпратило във Вашингтон няколко секретни доклада. 

Очевидно, участието на RWE Power AG в строителството на АЕЦ „Белене” живо е интересувало американската страна, защото в „ Белене” се преплитат много интереси и най-вече тези на Русия, по отношение на които американците винаги са били много подозрителни. 

Още на 17 февруари 2009 г.в секретен доклад до Вашингтон, получил гласност чрез WikiLeaks, Посланик Макълдауни  пише:

„Руснаци и българи в енергетиката е отровна комбинация”.

В същност, това е мнението на RWE Power AG, а посленик Макълдауни само го е цитирала в грамата си до Вашингтон. 

Българският енергиен сектор е непрозрачен, корумпиран и свързан с лица, близки до организираната престъпност. Такава картина очертава кореспонденцията на дипломати от Посолството на САЩ в София, предоставени от Wikileaks на Ballkanleaks.

В грама се говори директно за наличие на „енергийна мафия“ и са цитирани конкретни имена и компании – „Риск инженеринг“ на Богомил Манчев и „Фронтиер“ на Красимир Георгиев.

„Манчев и Георгиев са вездесъщи в сектора още от началото на 90-те години, докато появилият се Христо Ковачки се смята за нов играч“, пишат дипломатите. 

Колкото и да лае Станишев, хвърляйки вината върху сегашното правителство, за отказа на голямата немска фирма RWE Power AG да участва с инвестиция в строителството на АЕЦ „Белене”, друга е истината. 

Според придобита информация от американските секретни служби в България, RWE Power AG има много притеснения и основното е с прозрачността на проекта. 

„RWE Power AG е стигнала до извода, че да се работи с руски и български компании в енергийния сектор е „отровна комбинация“ за европейска инвестиция. Прозрачността засяга основно финансирането.“ 

RWE Power AG акцентирала на многобройните проблеми пред проекта Белене, като:

„неясна цена и икономическа обосновка, непрозрачност, свързани с Русия лобита и подозрения за корупция”. 

Ръководството на НЕК е пренебрегнало добрите практики в областта на ядрената индрустрия, не е изготвило програмен план за гаранция на качество за временните структури на площадката и е поискало от Министерство на регионалното развитие на България (МРРБ) да издаде разрешения без подходяща техническа документация. 

Тези проблеми не убягват от вниманието на инвеститора RWE Power AG, който се безпокои за липсата на прозрачност в работата с Атомстройекспорт и българските му подизпълнители. А Богомил Манчев е бил винаги основен подизпълнител. 

RWE Power AG са били държани „на тъмно“ за повечето ежедневни технически проблеми на площадката.

НЕК дори е възпрепятствала подизпълнителите да споделят с RWE Power AG информация по основни въпроси, позовавайки се на клаузи за конфиденциалност в договорите – пише в цензурирания текст. 

Едновременно с това НЕК се опитва да замаже очите и на публиката и на инвеститора, че проектът върви с пълна пара. 

Не е ли време ПЕСЪТ Станишев да си гледа само уютната кошара в Брюксел и да спре да мъти главите на изтерзания българин, за чиито мъки и страдания той и неговата партия имат най-голяма вина. 

Нима българите не разбират, че така подготвяния РЕФЕРЕНДУМ от БСП за строителството на АЕЦ „Белене” е капан, в залагането на който участва и Русия.

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.