You are here: Home // Втората Световна Война, КГБ, КПСС, Оръжие, СССР, ФБР, ЦРУ // ЮЛИУС И ЕТЕЛ РОЗЕНБЕРГ- ЖЕРТВИ НА „ДВУБОЯТ”!

ЮЛИУС И ЕТЕЛ РОЗЕНБЕРГ- ЖЕРТВИ НА „ДВУБОЯТ”!

Etel i Julius Rozenberg Деца на еврейски емигранти от Русия, Етел и Юлиус Розенберг са родени и израснали в Ню Йорк. Юлиус завършва Сити колидж в Ню Йорк като електроинженер. Етел, която има чудесен оперен глас, е завършила само гимназия. Тя е 3 години по-възрастна от Юлиус. proektut Manhatun

Юлиус Розенберг е важен член на международната мрежа „атомни шпиони”, който предава секретни сведения на Съветския съюз, за американския проект Манхатън на атомната бомба.

Съпругата му Етел също е член на шпионския кръг. Семейство Розенберг са изобличени като шпиони след ареста им, когато правят пълни признания.

След осъждането на британския физик Клаус Фукс през 1949 г. вината им е потвърдена. Съвместното разледване на Фукс от американски, канадски и британски секретни служби, е подпомогнато от прихванати шифрограми на съветската резидентура в Ню Йорк до Москва.

Проектът с кодовото име Венона бил строго секретен, с цел да не се разбира, че американските служби прихващат и четат съветската секретна кореспонденция. Доказателствата, предоставени от Фукс, а не толкова материалите, събрани от Венона, отвеждат ФБР до Хари Голд, който е бил съветски куриер.

На 22 май 1950 г. Голд е арестуван по обвинение в шпионаж. Той признава пред американските власти и разкрива Дейвид Грийнглас и Мортън Собел, като шпиони в атомната лаборатория в Лос Аламос. Грийнглас, брат на Етел и съпругата му Рут – двамата членове на американската комунистическа партия, посочват Етел и Юлиус Розенберг като шпиони.

Подобно на много американски комунисти по това време, семейство Розенберг сляпо следва линията на комунистическата партия, която настоява за американски неутралитет още в началото на Втората световна война и за американска помощ на руснаците, след като германците нападат Съветския съюз през юни 1941 г.

През 1940 г. Юлиус започва работа като цивилен в американския Радиотехнически корпус, но през 1945 г. е уволнен поради просъветските му идеи. Тогава той започва да води троен живот – като обикновен американец, предан партиен член и нелегален агент на съветското разузнаване. Той е ръководител на група от инженери, които през войната и след нея работят в заводи за производство на защитни средства и във военни бази, откъдето придобиват различни материали.

Гаик Овакимян – арменец, резидент на НКВД в Ню Йорк през 30-те години, вербува семейство Розенберг, а също и други шпиони. Овакимян е под прикритието на АМТОРГ – съветска търговска организация, която в действителност провежда широкомащабна шпионска дейност.

Отначало семейство Розенберг не са в групата за събиране на информация за атомната бомба. Те са привлечени в атомния кръг, когато Голд и Грийнглас и двамата в отделни групи, започват работа заедно, в лабораторията в Лос Аламос, с което нарушават правилата на шпионажа.

Дейвид Грийнглас съобщава на ФБР, че скоро след като е назначен в Лос Аламос, Ню Мексико, през 1944 г., Етел и Юлиус са го убедили да шпионира за Съветския съюз. Някои от американците, които са шпионирали за руското разузнаване, се измъкват от САЩ след арестуването на Фукс и Голд. Сред тях са Морис Коен и съпругата му Лона, които са агенти под ръководството на Рудолф Абел – по това време руски резидент в Ню Йорк.

През юни 1950 г. Розенберг си прави снимки за паспорт – за себе си и за семейството. Но вече е твърде късно. На 17 юли ФБР го арестува по обвинение в шпионаж, а на 11 август е задържана и Етел.

Синовете им – Майкъл на 7 и Робърт на 3 години, са оставени на майката на Етел Розенберг. През март 1951 г. семейство Розенберг заедно със Собел и Грийнглас се дадени под съд в Ню Йорк. Делото се гледа от съдията Ървинг Кауфман.

Американското Министерство на правосъдието препоръчва Юлиус Розенберг да бъде екзекутиран, а на Етел да се дадат 30 години затвор. Кауфман свързва шпионските действия на семейство Розенберг с Корейската война, която е започнала само месец преди Юлиус да бъде арестуван.

Съдията заявява, че като помагат на руснаците да получат атомната бомба по-рано, отколкото те сами ще я създадат, двойката е тласнала напред събития, които водят до война и несъмнено те са променили хода на историята в ущърб на Америка“.

Той осъжда и двамата на смърт. Присъдите шокират света.

Симпатизанти, сред които има представители на либерали, дори и хардлайнери комунисти, организират митинги, за да бъдат отменени присъдите. След повече от 20 молби за помилване, подадени през повече от 2 години, на 19 юни 1953 г. Юлиус и Етел Розенберг са екзекутирани на електрически стол в затвора Синг Синг в Осининг, Ню Йорк.

Етел е първата жена, екзекутирана в Съединените щати за федерално престъпление от времето, когато Мери Сурат е обесена през 1865 г. за ролята й в убийството на президента Линкълн.

Юлиус и Етел Розенберг са единствените американски чуждестранни агенти, екзекутирани в мирно време.

През следващите години съмненията относно вината на семейство Розенберг растат. Децата им, които са осиновени и вземат името на приемните си рдители, като възрастни подемат своя кампания, твърдейки, че доказателства за невинността на родителите са били скрити. Но в последните години се твърди, че има нови доказателства, които потвърждават вината на Юлиус и Етел Розенбарг.

През 1995 г. агенцията за национална сигурност разсекретява съобщенията от Венона. Те показват, че съветските разузнавачи, които ги ръководят, са се обръщали към Юлиус с псевдонимите Антена или Либерал. В едно от съобщенията се отбелязва, че Етел е знаела за работата на съпруга си като агент и въпреки че самата тя не е работила, е показвала преданост.

„Не трябва да позволяваме на нито една страна да има военно надмощие над нас” – казваСталин на Берия през 1945 г.

Сталин не разбираше, че поставя началото на голямата надпревара във въоръжаването между СССР и САЩ! Не разбираше също, че по този начин поставя и началото на краят на комунизма!

Юлиус и Етел Розенберг станаха жертва на тази надпревара за надмощие между двете супер сили, след Втората световна вайна, особено в областта на атомните оръжия. Във връзка с 50 годишнината от екзекуцията им Ню Йорк Таймс писа:

„Случаят Розенберг все още преследва американската история, който ни напомня за несправедливостта, която може да се направи, когато един народ е въвлечен в истерия”. Тази истерия се казваше”антикомунизъм” насаждан от политически съображения и страх. Los Alamos National Laboratory, New Mexico

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.