You are here: Home // арабски страни и събития, Иран и петролът, петрол, петролни войни // ЕРДОГАН СЕ МИСЛИ ЗА ХАЛИФ, НОВ СУЛТАН НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ

ЕРДОГАН СЕ МИСЛИ ЗА ХАЛИФ, НОВ СУЛТАН НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ

СИРИЙСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ АСАД ОБВИНИ ЕРДОГАН, ЧЕ ИМА ИМПЕРСКИ АМБИЦИИ!

В интервю за руската телевизия „Russia Today” (Русия днес) президентът на Сирия Башар ал Асад отправи сериозни обвинения към турският министър председател Реджеп Ердоган, между които и това, че „Ердоган се мисли за Халиф и Султан на Османската империя.

Той също така обвини турския премиер, че има имперски амбиции към Сирия.

Сирийският президент заяви, че конфликтът в Сирия не е гражданска война, а тероризъм чрез посредници между сирийци и чужди бойци. 

Докато западните медии отразяват конфликта в страната като битка между режима на Асад и опозиционни групи, пред руската телевизия„Russia Today” президентът твърди, че в Сирия има много чужди терористични групировки, които се бият на страната на чужди държави. 

Ако контрабандата на оръжия и чужди бойци в Сирия спре, Башар ал Асад заяви, че „ще приключим всичко до седмици“. 

В случай, че има международна военна намеса в Сирия, Асад предупреди, че последиците ще засегнат целия свят. 

Силни са обвиненията на сирийския президент Асад към турския премиер:

„Ердоган смята, че ако Мюсюлмански братя превземат региона и по-специално Сирия, той ще си гарантира политическото бъдеще. Той лично смята, че е новият султан на османците и може да контролира региона както по време на Османската империя”. 

„Той се смята за халиф”. 

„Това е основната причина, поради която външната политика между двете страни се промени от нула проблеми до нула приятели“

Това заяви президентът Асад по повод турския премиер, но добави, че той има проблем с правителството на Ердоган, а не с Турция и турският народ. 

Президентът отрече да носи отговорност в каквато и да е степен за случващото се в държавата му. Той заяви, че остава президент на страната, защото това е волята на хората. 

На въпрос на водещата интервюто руска журналистка Софи Шевърднадзе какво различно би направил, ако сега беше началото на кризата, Башар ал Асад неколкократно повтори, че би действал по абсолютно същия начин, както в началото на 2011 г. 

Президентът Асад също така заяви, че няма намерение да напуска държавата си, и че след 10 години отново се вижда в Сирия. 

Сирийските опозиционни групировки подписаха първоначално споразумение за сформиране на нова коалиция на силите, борещи се за свалянето на режима на президента Башар ал Асад, съобщи делегат на преговорите в Доха, цитиран от агенция Reuters от 11 ноември.

Вечерното заседание ще избере президент на новия орган и негов заместник“, каза пред репортери Али Садредин ал Баянуни от „Мюсулманските братя“. 

„Новото обединение, съставено от групи вътре и извън Сирия, ще се нарича Национална коалиция за опозиционни сили и сирийска революция“, добави той.

То ще се опита да си спечели международно признание като легитимен представител на сирийския народ и да формира десетчленно правителство в изчакване“, казва пред Reuters Уаел Мерза от Сирийския национален съвет. 

Лидерът на новото формирование е проповедникът и бивш имам на Омаядската джамия в сирийската столица Дамаск Муаз ал Хатиб.

Хатиб е умерен ислямист, който избяга от Сирия по-рано тази година.

Той е един от проповедниците, които се обръщат с успокоителни думи към религиозните малцинства в страната в самото начало на бунта, което обяви по време на реч в град Дераа. Той е подкрепян от както от християни, така и от алауити. 

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън приветства топло постигнатото в Доха споразумение между представителите на сирийската опозиция.

Това се посочва в изявление на Аштън, разпространено от Съвета на ЕС, предаде БТА от 13-ти ноември. 

Арабската лига приветства създаването на новата коалиция на сирийските опозиционни сили.

Арабската лига призова и останалите опозиционни страни в конфликта да се включат в новото формирование, което е резултат на дългите  преговори в Доха, съобщиха световните агенции. 

Обединената сирийска опозиция получи  очакваната американска подкрепа, която винаги е играела първостепенна роля, за събитията в арабския свят.

На въпрос на руската журналистка Шевърднадзе от телевизия „Russia Today”, ако се наложи да напусне Сирия, в коя страна би желал да отиде президента, Асад без колебание е отговорил: 

„‘I must live in Syria and die in Syria“ – Аз трябва да живея в Сирия и да умра в Сирия.

Но Башар ал Асад също казал и заплашителните думи:

Цената на чужда инвазия в Сирия ще бъде повече, отколкото светът може да си позволи „

Интервюто, което президента на Сирия Башар ал Асад дава за руската телевизиа „Russia Today”е от преди две седмици и то не е случайно.

Русия, Иран и Китай са страните, които явно и прикрито подкрепят Сирия и на които Асад разчита.

Той няма намерение да се отказва от властта и това е основното му послание, което прави чрез руската телевизия към всички страни и особено към тези, които го поддържат:

На първо място е братската мюсюлманска страна Иран.

Също така и към Русия, показвайки изключителна любезност към руската, по националност грузинска журналистка, при това не случайна, съдейки по името й.

И не на последно място в плановете на Асад е авторитетният и могъщ Китай, който иска да участва все по-активно в разпределението на влиянието в света. Особено в богатите на петрол арабски страни.

Няма да е далече денят, в който всичко това ще се разбере.  

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.