You are here: Home // Без категория // ПУТИН – РУСКИЯТ ОЛИГАРХ

ПУТИН – РУСКИЯТ ОЛИГАРХ

Според официални данни, финансовото състояние на руския президент е по-скоро скромно. На това твърдение обаче не вярва почти никой. А според едно изследване Путин е милиардер и най-богатият мъж в Европа.
В-к. Тагесцайтунг

Годишната заплата на руския президент е 100 000 долара, а на Буш е половин милион. Според информацията от 2004 година, когато Путин e избран втори път за президент, богатството му се е стопило наполовина. Оказва се, че колкото по-дълго е на поста, толкова по-зле изглежда финансовото му положение.
Обявяването на собствеността на руските политиците е повод за всенароден смях. Защото никой не взима данните за чиста монета.
Съвсем други числа представя политологът Станислав Белковски – лидер на руски мозъчен тръст.
До 2008 г. Белковски – директор на руския Институт за нацонална стратегия, бе човекът, който е част от тесен кръг, с директен достъп до Кремъл. Предполага се, че през 2003 година той е инициирал кампанията срещу петролния милиардер Михаил Ходорковски и срещу концерна “Юкос”, приключила с неговото разбиването и с отнемане на собствеността му.

В интервю за в-к Guardian, политологът Станислав Белковски заявява, че”за осем години пребиваване във властта, Путин тайно е натрупал повече от 40 милиарда долара. Ако това е вярно, той е най-богатият чвек в Русия и в цяла Европа”, пише вестникът.

В “The New Times от 14.11.2007 г.също е поместен материал, според който ”Путин е най-богатият човек в Европа и един от най-богатите в света. Състоянието му е 40 млрд.долара”.

През ноември 2007 г. в подробно интервю за немското издание Die Welt, Белковски потвърждава това, че Владимир Путин се явява крупен бизнесмен. Оттогава, мълвата беше подета от „Вашингтон пост“ и „Маскоу таймс“, а теориите за парите на президента се появиха и в интернет.
Твърди се, че капиталите на Путин се крият в Швейцария и Лихтенщайн.

Разбира се, името на Путин не фигурира в нито един от списъците на акционерите. Непрозрачна е схемата от последователната собственост на офшорни компании и фондове. Крайната им точка е в Цуг – Швейцария и в Лихтенщайн.
Владимир Путин, най-вероятно, е „собственик бенефициент“.

Според Белковски, Путин контролира 37% от акциите на „ Сургутнефтегаз”, пазарната цена на каято е 20 млрд. долара. Освен това, той притежава 4,5% от акциите на „Газпром – още 12 млрд.долара.
В компанията Gunvor търгуваща с нефт и газ, чрез подставеното лице Генадий Тимченко Путин притежава 50%. Фирмата има годишен оборот от 40 млрд. долара и печалба 8 милиарда.

„Ако тази информация се покрива с действителността – казва Белковски, а това е най-вероятно, то само пакета акции от Сургутнефтгаз и Газпром, които надхвърлят 32 млрд.долара, правят Путин далече по-богат от другите руски олигарси.
А с капитал от 50-те % в Gunvor, състоянието му е два пъти по-голямо от това на най-богатия руски олигарх Роман Абрамович”, който според класацията на Forbes има 18,7 млрд. долара.

Путин по-скоро се доближавал до третия в световната класация – мексиканецът Карлос Слибу Хелу, състоянието на когото се изчислява на 49 млрд.долара.

Станислав Белковски продължава:” Аз изхождам от това, че цифрите, които съм посочил са добре известни на елитните кръгове. Аз не съм тяхния първооткривател. И няма никакъв опит от ръководния елит на Руската федерация да оспори тези цифри. Аз не настоявам за абсалютна точност на цифрите и не потвърждавам, че те са напълно юридически обосновани”.

The Guardian цитира негови думи, че Путин нито веднаж не е завел дело срещу Белковски, въпреки многократните му твърдения за богатството му.
На въпрос ако заведе, Белковски казва:
„Аз съм готов за това!

Белковски продължава: „През 2003 г. Сургутнефт преустановява да разкрива данни за своите собственици. До тогава 37% от уставния капитал на компанията, който всъщност притежава 41,2% от гласуващите акции, е принадлежал на ОО „Лизинг продъкшън”.След това със сложни борсови трикове, фирмата мени собствеността си, докато накрая прикрито става собственост на Путин. За това открито се говори”.

Придобиването на 4,5% процентния пакет от акциите на Газпром от Путин също става с много сложни игри. Този пакет е принадлежал на компанията „Нафта Москва” на Сюлейман Керимов. Пакетът акции на Керимов е оценен за 10 млрд долара, докато цената на фирмата му, определена от Forbes е 7 милиарда, което е доста странно.

Белковски, коментирайки произхода и движението на тези пакети с акции казва, „те са придобити изгодно и принадлежат на руски граждани, скрити зад офшорни компании”.

С търговската фирма Gunvor, която е третата в света по обем продаден петрол и най-важният руски износител, тя няма нито уебсайт, нито представителство в Москва. Официално Gunvor продава петрола на четири руски фирми.
“Сургутнефтегаз” от години движи петрола си изключително чрез тази компания, регистрирана освен в Швейцария, и в офшорния рай на британските Вирджински острови.

Пръв в Русия за Gunvor заговаря Иван Рыбкин – бивш председател на руската „Дума” (парламентът), който през 2004 г., преди президентските избори казва, че „ известният Абрамович и стоящите в сянка Тимченко и братя Ковальчуки отговарят за бизнеса на Путин”.
Директорът на Gunvor Торбьорн Торнквист потвърждава пред агенция Reuters, че 50% от компанията принадлежи на приятеля на президента на Русия Генадий Тимченко.

Трудно може да бъде оценена стойността на Gunvor при положение, че Путин е бил президент два мандата и фирмата е имала постоянни сделки с големите руските нефтени компании. Стойността на тази нефтена търговия е 20 милиарда долара, което означава, че Путин прибавя не по-малко от 10 милиарда към състоянието си.
Белковски счита, че след като богатството на неговите приятели Тимченко и братята Ковальчуки непрекъснато расте, а Путин в декларацията си не показва завишение на доходите, то президента на Русия умело маскира своята печалба и огромно състояние.

Според кореспотденция на журналиста Андрей Колесников, „вчера, президентът на Русия Путин прие президента на Швейцария Мишлин Кальми-Ре, която не се въздържа и наговори на Владимир Путин излишни неща.
Тя призна, че в Швейцария съществува крупен международен център, за търговия на руски газ и нефт”

Неканена, извън протокола, тя се появила пред кабинета на Путин и го изненадала. След общите приказки за руските и швейцарски инвестиции, госпожа Кальми-Ре казала, че в Швейцария се намира най-големият център за търговия с руски нефт и газ. Путин се направил, че не разбира за какво става дума. Но швейцарските журналисти знаели много добре, че става въпрос за малкото градче Цуг с 20 хиляди жители, където се намират седалищата на гигантските руските фирми „Ренова”, „Nord Stream”, „Росукрэнерго“, и „Татнефти“.
Тези фирми плащат в Цуг големи такси за регистрации и други налози така, че жителите на малкото градче живеели в комунизма „получавали всичко според потребностите им”.
Президентът Кальми-Ре отбелязала мимоходом този факт, от който се разбира, че големите руски енергийни фирми намират швейцарската бизнес среда за много подходяща.
Тя също казала, че в страната й бързо расте руската диаспора.

Бившият държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс в специален доклад информира президента Буш, че министър-председателя на Русия Владимир Путин има незаконни активи, скрити зад граница.
Докладът на Райс е прихванат и разсекретен от УИКИЛИЙКС.

Политическите опоненти на Путин са информирали в Москва Райс, че министър-председателя се опитва да обезпечи безопасни канали, след като напуснал президентския пост през 2008 г., за да избегне разследване от съдебните органи.
В доклада на Райс е споменато също за беседата на заместник държавния секретар Дейвид Крамером във Вашингтон, с лидер на руската опозиция, който казал, че Путин търси възможност да си обезпечи имунитет в бъдеще, срещу евентуалните действия на съдебните органи, относно незаконните му доходи.
В доклада на Кондолиза Райс се споменавало за връзка между богатството на Путин и швейцарската търговска фирма Guvvor, за която говорят Рибкин и политическият анализатор Станислав Белковски.

Путин вече е повече от 10 години на власт – осем като президент и останалите като министър-председател. Очевидно има аспирации да се кандидатира за трети президентски мандат, което на сегашния руски президент Медведев не се нрави.

Путин умее да превръща властта в пари. До къде ли ще стигне???

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.