You are here: Home // Общи, ФБР, ЦРУ // СКАНДАЛЪТ” УОТЪРГЕЙТ” СВАЛИ ПРЕЗИДЕНТА НИКСЪН!

СКАНДАЛЪТ” УОТЪРГЕЙТ” СВАЛИ ПРЕЗИДЕНТА НИКСЪН!

Watergate

Щабът на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ се помещава в хотелски комплекс в Северозападен Вашингтон, който носи името УОТЪРГЕЙТ.

През нощта на 17 юни 1972 г.”Водопроводчиците” – подразделение за специално разследване в администрацията на президента Никсън, проникват незаконно в комплекса, за да поставят подслушвателни устройства и да фотографират различни документи.
Тази акция е основната причина за отправяне на сериозни обвинения към президента Никсън за незаконни действия, за разследвани на специални служби , на съда и дори Конгреса.

Случаят УОТЪРГЕЙТ предизвиква голям скандал и в крайна сметка води до оставката на президента Ричард Никсън.

Nixon resignsЕдва през октомври 1972 г.вестник Вашингтон Поуст изнася информация, според която ФБР е установило, че сътрудници на Никсън са шпионирали и саботирали множество кандидати за президент на Демократическата партия като част от операция, която по–късно става известна като аферата Уотъргейт.
По време на президентската предизборна кампания пет крадци са арестувани на 17 юни 1972 г. в квартирата на Демократическата партия в комплекса Уотъргейт. Впоследствие те са свързани с Белия дом. Това се превръща в един от серията големи скандали, свързани с Комитета за преизбиране на президента, известен като CRP, но често и подигравателно като CREEP – влечуго. Между скандалите е излизането на „списък с враговете на президента”, „мръсни трикове”.

Последвалият скандал Уотъргейт разкрива необузданата корупция, незаконните действия и лъжливостта на администрацията на Никсън. Самият президент се опитва да омаловажи скандала, но когато неговите помощници подават оставка, ролята на Никсън за поръчването на незаконните операции излиза в светлината на прожекторите на пресата и на съда. Започва разследвания и Конгреса.

Никсън е избягвал плащането на данъци, приемал е незаконни дарения за кампанията, нареждал е поставяне на бомби, използвал е държавните агенции за оказване на натиск на политическите си врагове, нареждал е подслушвания и незаконни прониквания.

Вицепрезидентът Спиро Агню подава оставка през октомври 1973 година, понеже е заловен при получаването на подкуп, но Никсън остава на власт с думите ”Аз не съм измамник”.

Тайните му записи на разговорите в Белия дом стават явни, когато след съдебно разпореждане са изискани и разкриват голямата схема за прикриване на нередностите.
Никсън е наречен от комисия разследваща скандала „неназован съконспиратор”. Той губи Richard Nixanподкрепата на собствената си партия, както и на обществото особено след т.н.„Клане в събота вечер ” на 20 октомври 1973 г. Тогава Никсън заповядва Арчибалд Кокс, специалния прокурор в разследването да бъде уволнен, уволнява и няколко негови съветници, които не са съгласни с това решение.

Правната комисия на Конгреса на 9 май 1974 година започва формални и публични слушания за импийчмънт на Никсън. Въпреки неговите опити, един от аудио записите, известен като димящия пистолет – сериозно уличаващо доказателство, става публичен на 5 август 1974 г. В него се чува, че Никсън дава нареждане да се дадат пари на един от крадците, заловени в Уотъргейт.
Също така, става ясно, че иска да изнудва ЦРУ да каже на ФБР да спре разследването „по определни теми заради нещата около Заливът на прасета ”.

Няколко от лицата, проникнали в офиса на Демократическата партия, са свързани с операцията при Залива на прасетата.
Поради загубата на политическата поддръжка, сигурният импийчмънт от Камарата на представителите и осъждане от Сената, Никсън подава оставка на 9 август 1974 година, след като предишната вечер се обръща към нацията по телевизията. Той никога не признава, че е извършил нещо незаконно, но твърди , че е направил грешни преценки. Ако не беше подал оставка, щеше да стане със сигурност вторият президент след Андрю Джонсън отстранен чрез импийчмънт.

На 8 септември 1974 г. обща амнистия от президента Джералд Форд, който е Djerald Fordвицепрезидент по време на втория му мандат, слага ефективен край на всички възможности за привличане на Никсън към отговорност.

Този акт е силно противоречив и критиците на Никсън твърдят, че общата амнистия е „услуга за услуга” заради оставката му.
Тази „размяна” на услуги никога не е доказана и много модерни историци смятат, че не е вероятно да има такава уговорка между двамата мъже.

Амнистията на Форд, която дава на Никсън му нанася сериозни политически и морални вредии. Тя също е една от основните причини Форд да загуби на изборите през 1976 година.

След оттеглянето Никсън пише множество книги, включително и мемоари.
През 1977 г. английският водещ Дейвид Фрост уговаря Никсън да вземе интервю за колосалната сума от 600 хил. долара. В серията от интервюта, бившия президент говори за своята политика и в крайна сметка прави публично извинение за скандалите в неговата администрация.

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.