You are here: Home // арабски страни и събития, България, европейски съюз, Иран и петролът, петролни войни // ЦВЕТАНОВ: СЪПРИЧАСТНОСТ НА „ХИЗБУЛА“ КЪМ АТЕНТАТА В САРАФОВО

ЦВЕТАНОВ: СЪПРИЧАСТНОСТ НА „ХИЗБУЛА“ КЪМ АТЕНТАТА В САРАФОВО

Втора част.

Може да се направи обосновано предположение, че две лица, съпричастни към атентата в Бургас, чиято самоличност е установена, са принадлежали към военното формирование на „Хизбула“.

Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов (видео) след заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

Пpи разследването на терористичния атентат в Бургас се установи съпричастност на три лица. Тримата са били на територията на страната с фалшива самоличност. Безспорно са установени двама с тяхната истинска самоличност – с паспорти на Австралия и Канада, живеят на територията на Ливан, продължи Цветанов.

Според него може да се направи обосновано предположение, че са принадлежали към военното формирование на „Хизбула“. С фалшивите документи те са наемали автомобили.

Установихме цялото движение от момента, от който са започнали да се регистрират тези лица. На територията на страната те са пребивавали в периода от 28 юни до 18 юли. Направихме анализ на риска и отсяхме определени лица, каза Цветанов.

Двамата сигурно установени от 2006 г. живеят на територията на Ливан. Фалшивите шофьорски книжки са изработени на територията на Ливан.

Изключително важно за разследването е, че е установено, че фалшивите шофьорски книжки са изработени на територията на Ливан и лицата са влезели на територията на Европа с истинската си самоличност, която вече е установена, и впоследствие са излезли с истинската си самоличност от страната.

Имаме данни за финансиране и съпричастност към „Хизбула“, заяви Цветанов. Според него може да се направи обосновано предположени, че са принадлежали към военното формирования на „Хизбула“.

Има сериозен напредък в разследването на атентата, каза президентът Росен Плевнелиев след продължилото почти шест часа заседание.

„Само разследващите органи могат да преценят коя информация може да бъде оповестена публично. Води се разследване, то не е приключило. Вицепремиерът Цветанов със сигурност посочи един сериозен напредък. Нашите оценки са, че има сериозен прогрес, който се оценява в България и в чужбина„, каза Президентът мвччПлевнелиев.

Йордан Бакалов, депутат от Синята коалиция и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, съобщи, че категорично няма замесени български граждани в атентата.

Бакалов каза, че е свършена много работа относно разкриването на атентаторите. Според него е имало много пропуски в доклада за националната сигурност от гледна точка на заплахите заради случващото се в Близкия изток и нарече доклада, представен от външния министър Николай Младенов, повърхностен.

„Не ни чака трета световна война“, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, според когото за изказаното от Цветанов „обосновано предположение“ има събрани съществени доказателства, но законът не позволява огласяването им.

България може и да получи овации за решението си да обяви публично подозренията си, че зад атентата в Сарафово стои „Хизбула“, но ръкоплясканията от Вашингтон, Израел и Лондон не можаха да заглушат нещо друго – провалът да се постигне политически консенсус за този ход.

Минути след изявлението на вътрешния министър Цветан Цветанов от него се разграничиха лидерите на практически всички останали партии и с това поставиха официалната българска позиция в доста по-неудобна светлина.

Външният и военният министър ще имат трудни задачи.

Министър Младенов ще трябва да убеди колегите си от Европейският съюз, че доказателствата, с които разполагаме ни дават основание да говорим за съпричастност на „Хизбула“ към атентата в Сарафово.

Докато военният министър, веднага трябва да се захване с набелязването и вземане на всички предохранителни мерки във връзка с новите предизвикателства за сигурността на страната

„ХИЗБУЛА“ МОЖЕ СКОРО ДА ОТГОВОРИ НА ОБВИНЕНИЯТА ЗА АТЕНТАТА 

На 16 февруари лидерът  на движението Хасан Насрала ще изнесе публична реч в Бейрут по повод годишнините от убийствата на трима от лидерите на движението.

„Хизбула“ може да отговори на обвинението на България, че е свързана с бомбения атентат на летището в Бургас, на 16 февруари.

Това съобщи близкоизточният новинарски сайт „Ал Монитор“, като се позова на близки до движението кръгове в Бейрут.

Източниците на сайта категорично отхвърлят обвиненията, че „Хизбула“ е замесена в бомбения атентат в Бургас на 18 юли м.г.

Те посочват, че ако движението има да каже нещо повече по въпроса, то ще бъде казано от лидера на „Хизбула“ Хасан Насрала на 16 февруари.

Само след няколко дни от лидера на „Хизбула“ ще разберем каква ще бъде тяхната реакция.

Може само да се предполага, че обвинението на България няма да повлияе съществено и незабавно на организацията, но неизбежно ще увеличи и без това многото проблеми на „Хидбула“.

Обстановка в арабският свят непрекъснато се усложнява. Войната в Сирия – една от малкото страни, която подкрепя „Хизбула“ се задълбочава. Ммеждународна обстановка около Иран също е много сложна, а тя пък е страната, която поддържа финансово „Хизбула“. Така, че неминуемо терористичният акт в България ще добави още един проблем, към многото проблеми на „Хизбула“.

И докато ние с напрежение ще очакваме развръзката в речта на Хасан Насрала за атентата в Сарафово, то „Хизбула“ ще очаква с не по-малко нетърпение, какво ще бъде решението на Европейския съюз – дали ще обяви „Хизбула“ за терористична организация и да блокира финансовите потоци към организацията, които минават предимно през европейки банки. 

Мистичният лидер на „Хизбула“ Хасан Насрала признава, че попадането в черния списък на ЕС ще навреди сериозно на организацията. – © Reuters

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.