You are here: Home // арабски страни и събития, България, европейски съюз, Иран и петролът // ТЕРОРИСТИЧНИЯТ АКТ НА 18 ЮЛИ 2012 НА ЛЕТИЩЕ САРАФОВО КРАЙ БУРГАС

ТЕРОРИСТИЧНИЯТ АКТ НА 18 ЮЛИ 2012 НА ЛЕТИЩЕ САРАФОВО КРАЙ БУРГАС

Първата терористична атака в България от десетилетия насам бе свързана с „Хизбула“ чрез „обосновано предположение“

Първа част.

На 18 юли 2012 автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище „Сарафово“ в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака.

При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, който е български гражданин, и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. При атентата бяха ранени 35 души.

Варварското престъпление беше заклеймено от президентите на САЩ и на Русия – Барак Обама и Владимир Путин, от външния министър на Европейския съюз Катрин Аштън. Всички големи световни организации, включително ООН, осъдиха убийството на невинни граждани.

Израелските официални власти обвиниха за атентата Иран и неговите помагачи от ливанската шиитска организация „Хизбула“. Пентагонът също заяви, че трагедията носи почерка на „Хизбула“. Техеран отрече да е замесен в атентата, а „Хизбула“ не отговори публично на обвиненията на Израел.

През следващите месеци след атентата до края на януари 2013 г. българските официални власти така и не обявиха окончателните резултати от разследването, които да посочат конкретен извършител. През месец септември премиерът Бойко Борисов и израелският му колега Бенямин Нетаняху обсъдиха въпроса за атентата в Тел Авив. Тогава Борисов каза, че София не разполага с достатъчно информация за това кой е извършителят на атентата.

Малко по-късно пред декември се състоя и срещата на Борисов в САЩ с президента Барак Обама. По данни на световните информационни агенции, основна тема на разговорите е бил именно напредъкът на България в разследването на кървавата трагедия в „Сарафово“. Премиерът отново заяви, че е необходима още работа, преди да бъдат назовани извършителите или поръчителите на престъпния акт.

На 17 януари 2013 г. чужди медии – Ройтерс, израелски телевизии и арабската преса, писаха за изненадващото посещение на външния министър Николай Младенов в Израел. По техни данни външният ни министър е информирал израелските власти за разследването на бомбения атентат. Заговори се, че той е донесъл доклад за атентата, който хвърля вината за него върху „Хизбула“.

Българският доклад сочел още, че Европол разпознала успешно трима от четиримата заподозрени за атаката. Всички те влезли в страната две и половина седмици преди инцидента, като използвали фалшиви документи за самоличност, съобщи телевизия Канал.

От кабинета на Младенов отхвърлиха информацията за доклада, но потвърдиха, че той се е срещнал с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с президента Шимон Перес, за да обсъди разследването, но отказа да разкрие подробности.

Президентът Росен Плевнелиев също заяви, че няма доклад за „Хизбула“ и не е виждал такъв.

Визитата на Младенов в Израел съвпадна с посещението на вътрешния министър Цветан Цветанов в Дъблин, където се състоя среща на вътрешните министри на страните-членки от ЕС. По данни на европейски източници, той е информирал своите колеги за хода на разследването. По същото време се появи и информацията, че окончателните резултати от него ще бъдат обявени на 5 февруари на заседание на Консултативния комитет по национална сигурност към президента.

Консултативен съвет привлече интереса на световни медии като „Ню Йорк Таймс“ и „Уолстрийт Джърнъл“. Според тях българските власти ще потвърдят наличието на връзка между „Хизбула“ и самоубийствения атентат през юли 2012 г. В случай, че това стане, ЕС може да определи групировката като терористична организация, за което САЩ и Израел призоваха.

Следва втора част: ЦВЕТАНОВ: СЪПРИЧАСТНОСТ НА “ХИЗБУЛА” КЪМ АТЕНТАТА В САРАФОВО

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.