You are here: Home // арабски страни и събития, Без категория, България, европейски съюз // ПРОБЛЕМИТЕ НА „ХИЗБУЛА“ Hizbu-llāh – ПАРТИЯ НА АЛАХ И АТЕНТАТА В САРАФОВО

ПРОБЛЕМИТЕ НА „ХИЗБУЛА“ Hizbu-llāh – ПАРТИЯ НА АЛАХ И АТЕНТАТА В САРАФОВО

ВОЕНЕН ПАРАД НА „ХИЗБУЛА“ , НАЙ – ГОЛЯМАТА ШИИТСКА ВОЕНИЗИРАНА ИСЛЯМИСТКА ОРГАНИЗАЦИЯ В ЛИВАН.

Няколко дни преди парада 10 000 души от шиитската армия са били на военни учения. 

За над 1,1 млн. шиити – 27 % от населението на страната предимно от южните и северни райони на Ливан, „Хизбула“ е всичко : политическа партия, религиозна организация и най-вече въоръжена групировка, която ги защитава.

Тя е гарант на сигурността и интересите им,  обезпечава работата и доходите им и полага грижи за образованието и здравеопазването на децата им.

Затова всички  шиити подкрепят и се гордеят с „Hizbu-llāh – „Партия на Аллах“!

„Хизбула“ е създадена е през 1982 г. за борба срещу израелската окупация на Южен Ливан. Получава голяма финансова и политическа подкрепа от Иран и Сирия. Организацията има паравоенно и политическо крило. В по-голямата част от Арабския и Мюсюлманския свят „Хизбула“ се счита за съпротивително движение срещу Израел. Организацията има голяма влияние и авторитет сред шиитските ислямисти не само в Ливан.

САЩ, Холандия, Египет, Обединеното кралство, Бахрейн, Австралия, Канада и Израел официално обявяват Хизбула изцяло или частично като терористична организация.

Заедно с движението Амал, Хизбула е главна бойна организация представяща шиитската общност в големия ливански религиозен блок.

„Хизбула“ е създадена с подкрепата на Иран и се финансира предимно от него. Организацията следва шиитската ислямистка идеология на Аятолах Хомейни – лидерът на Ислямската революция в Иран. Ръководителите на „Хизбула“ често се позовават на Хомейни, особено когато трябва да се демонстрира антиционизъм.

Цивилното крило на „Хизбула“ поддържа социални организации, болници, училища, сиропиталища, новинарски агенции, телевизии (Ал-Манар) и  от 1992 г. участва в ливанския парламент.

Jihad al-Bina – или „Усилие за възстановяване“ е Фондация управлявана от „Хизбула“, чиято цел е да помогне за облекчаване на последиците от ливанската гражданска война и израелската окупация. С тази своя дейност „Хизбула“ печели благодарността на народа.

Фондацията е известна със строителните си, инфраструктурни и образователни проекти и благотворителната си дейност – подпомагане на бежанците, жертви на различни конфликти в Ливан. Седалището на Джихад ал-Бина се намира в южните предградия на Бейрут – район населен предимно с шиити.

Източниците за финансиране на цивилното крило на „Хизбула“ и на Джихад ал-Бина за социалната им дейност са предмет на спорове. Твърди се, че средствата са дарения от частни лица докато критиците считат, че са от правителството на Иран.

Според  американското правителство „Хизбула“ получава от Иран финансова помощ от 60 до 100 милиона долара годишно, включително и даренията от шиитските общности, главно в Южна Америка.

„Хизбула“ счита за свой успех изтеглянето през 2000 г. на израелските войски от Ливан. Тя е особено силна в южната част на страната, където след напускането на израелската армия изгражда свои бази, често използвани за нападения на Северен Израел.

През 2006 г. във войната срещу Израел „Хизбула“ нанесе сериозни поражения на еврейски градове, като изстреля ракети дълбоко в територията на страната.

Организацията е подпомагана е от около 70 ирански военни съветника и е добре въоръжена. Разполага и с тежко оръжие — танкове, артилерийски системи „Катюша“ и друго тежко и леко оръжие. Има също отряди за самоубийствени атентати.

„Хизбула“ е поела отговорността за извършването на множество атентати, между които и нападението над американското посолство в Бейрут през 1983 г. Обичайни терористични дейности са отвличането на израелски войници, вземането на заложници и нападения над израелската територия и пр.

Ръководителят на“Хизбула“ е шейх ХАСАН НАСРАЛА. 

Според голямата американска частна разузнавателна Агенция Stratfor, Хизбула е шиитска ислямистка военна групировка, където не всички войници са ислямисти. Някои шиитски военни формирования са създадени от племенни, териториални, етнически или националистически съображения и подбуди.

А в някои страни като Ирак, Афганистан, Йемен, Либия и северната част на Мали има въоръжени шиитски групировки, в които воюват и чуждестранни наемници. Някои от по-малките групи дори се занимават с контрабанда.

Идентифициране и класифициране на тези групи е много трудно, защото те често се обединяват, съюзяват или сменят съюза.

„Хизбула“ е добре въоръжена от Иран и Сирия и наблюдава внимателно събитията в Дамаск. Ако  Западът реши да свали президента Ал Асад, съюзниците му в Ливан са твърдо решени да попречат на това. Ако Западът започне да предприема по-сериозни мерки и да се опита да свали президента, „Хизбула“ няма да стои и само да гледа“, смята приближен до организацията – ливански източник пред „Ройтерс“.

Радикалната шиитска групировка подкрепи антиправителствените протести в Тунис и Египет.

Ливански официални представители твърдят, че  „Хизбула“ няма да стои и да гледа как международния натиск над сирийския режим се засилва.

„Ливанската шиитска групировка „Хизбула“ може да предизвика война с Израел, за да отслаби западния натиск над сирийския президент Башар ал Асад“, смятат източници близки до движениетo, цитирани в анализ на „Ройтерс“.

„Хизбула“ смята, че Западът се опитва да прекрои Близкия изток, като смени Башар ал Асад с някой управник, който ще е приятелски настроен към Израел и противник на шиитската групировка. 

„Регионът сега се намира във война между доброто и между онова, което е подкрепяно от Вашингтон. Сирия е доброто„, посочва друг ливански правителствен източник, близък до Сирия.

Възможността за открита регионална война между Сирия, Иран и Ливан от една страна и Израел и САЩ от друга е изключвана от анализатори, посочва „Ройтерс“.

„Хизбула“ срещу Израел обаче е много по-вероятен вариант. 

По време на войната през 2006 г. „Хизбула“ нанесе сериозни поражения на Израел, като изстреля ракети дълбоко в територията на еврейската държава. Ракетните атаки продължиха няколко седмици въпреки израелското нахлуване в Ливан. Източници от западни разузнавателни служби посочват, че от 2006 г. досега по-голямата част от оръжейния арсенал на „Хизбула“ е бил възстановен.                     

„Ако положението в Сирия се влоши, последиците ще прелеят извън границите на държавата. Никой от съюзниците на Сирия няма да се съгласи режимът в Дамаск да падне, дори и да се стигне до крайни мерки – една война (с Израел) може да бъде една от възможностите“, смята ливанския източник.

През януари в Ливан „Хизбула“ и съюзниците й успяха да свалят подкрепяното от Запада правителство на премиера Саад Харири заради трибунала на ООН, който разследва убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири .

Публична тайна е, че трибуналът смята да обвини „Хизбула“ и сирийския режим за убийството на Рафик Харири.

След 5 месечен политически вакуум новият премиер Наджиб Микати сформира правителство, което е доминирано от просирийски партии, включително и „Хизбула“.

„Новото правителство няма да позволи Ливан да бъде използван срещу Сирия“, коментира правителствен източник пред „Ройтерс“.

 „Така както Сирия беше на страна на Ливан през войната от 2006 г., така и сега Ливан ще бъде на нейна страна в случай на нова война“, добавя той.

Въпреки че „Хизбула“ не разчита изцяло на Сирия, падането на режима в Дамаск ще създаде извънредно много трудности за шиитската групировка.

„В момента в „Хизбула“ има голямо напрежение относно случващото се в Сирия. Това е затишие пред буря, след която всичко ще се промени.

Във всички случаи промяната в Сирия няма да е от полза за „Хизбула“, коментира Хилал Хасан, който е политически анализатор от Американския университет в Бейрут.

Аугустус Ричард Нортън, който е автор на книга за „Хизбула“, обаче смята, че първият удар във войната може да бъде нанесен от Израел.

„Не е много трудно да си представим израелско-ливанска война, още повече като вземем предвид по-гъвкавата политика на администрацията на Барак Обама към Израел. Много по-вероятно е първият удар да дойде от там, за да даде урок на Ливан и да нанесе максимално много щети на „Хизбула“, смята Нортън.

Труден момент преживява в момента „Хизбула“ не само от сложната ситуация в отношенията на САЩ и ЕС към Иран и големите опасности които крие гражданската война в Сирия.

Но над „Хизбула“ виси и една друга опасност –  отношението на Европейския съюз (ЕС)  след атентата в Сарафово край Бургас към групировката и колко сериозни са българските доказателства срещу нея.

Ако ЕС обяви „Хизбула“ за терористична организация, тя ще понесе сериозен икономически удар – прекъсване на паричния поток – жизнено важен за групировката, за което настояват САЩ и Израел.

Ето защо Хасан Насрала – ръководителят на „Хизбула“, който на 16 февруари ще държи възспоменатерна реч, най вероятно ще вземе отношение към атентата в Сарафово и не е изключено да обяви, че „Хизбула“ НЯМА НИЩО ОБЩО С АТТЕНТАТА. 

Седем часа чакаха в президентството български и чуждестранни журналисти, служители на различни министерства и агенции какво ще кажат след заседанието на членовете на Консултативния съвет по национална сигурност при Президента – (КСНС), които обсъждаха атентата в Бургас.

Всички очакваха свързването на „Хизбула“ с атентата, което неминуемо водеше до сериозни проблеми за страната.

В деня преди заседанието на КСНС, два авторитетни американски вестника – Wall Street Journal и New York Times, предположиха, че София ще посочи ливанската групировка.

Британският The Comentator пък цитира източници от Германия и Франция, които бяха убедени, че българското правителство ще използва по-нюансиран език и ще каже само, че „всички пътища водят към Ливан“. 

В крайна сметка Цветан Цветанов – министър на вътрешните работи съобщи и двете.

След краткото и доста сдържано изказване на държавния глава Бойко Борисов, вътрешният министър Цветанов посочи, че предполагаемите съучастници на атентатора са дошли от Ливан, и на два пъти повтори, че най-вероятно са свързани с военното крило на „Хизбула“. 

Решението на България да посочи военното крило на „Хизбула“ като свързано с атентата в Бургас „не стъпва на безспорни доказателства“. Това твърди ливанският о.з. генерал Амин Хотаит, близък до групировката, управляваща в Ливан. „Тази партия обикновено не отвръща на Израел, като напада цивилни. Решението е политическо по характер, защото България не е независима държава, а политически зависима от Запада“, казва той пред „Ню Йорк таймс“.

В Twitter британският посланик в Бейрут Том Флечър пише: Надявам се дебатът за отговорността да подсили онези среди в „Хизбула“, които осъзнават, че терористичните нападения не са в интерес на партията.“ Именно това е една от основните преследвани цели – с политически послания и натиск да се стимулира дистанцирането на „Хизбула“ от екстремизма, ограничаване на връзките с Иран и насочването й към конструктивна политическа роля в Ливан и Сирия.

България е първата европейска държава, свързала,“ макар и с вероятност“ „Хизбула“ – една от най-опасните въоръжени ислямистки групировки, в извършването на терористичен акт на българска територия. Но да не забравяме, че в момента „Хизбула“ трябва да  разрешава много по-сложни проблеми, отколкото този, с атентата в Сарафово.

Ето защо заедно с информираността, която трябва да бъде обективна, не е необходимо да се внася страх и несигурност сред българското обществото!

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.