You are here: Home // Без категория // КОЙ И ЗАЩО ИЗБРА БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ЦЕЛ НА АТЕНТАТА?

КОЙ И ЗАЩО ИЗБРА БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ЦЕЛ НА АТЕНТАТА?

ОТГОВОР НА ТЕЗИ ВЪПРОСИ ОЧАКВАТ В БЛИЗКО ВРЕМЕ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!

Анализаторът от Вашингтонския институт за Близкоизточна политика Матю Левит в свое мнение за CNN Global Square пише:

През 80-те години „Хизбула“ извърши нападения в Европа, но след това континентът се превръща в платформа за финансиране, доставки на оръжия и логистична подкрепа за атентатори, които искат да ударят другаде. Обвинението на България обаче повдига въпроса – защо точно тук и защо точно сега?

Смъртта на военния лидер Имад Мугния през 2008 г., след като колата му бе взривена в Дамаск, обаче довежда до подновяване на международните действия на „Хизбула“, твърди Левит. Когато Насрала обещава на Израел „отворена война“ заради смъртта на Мугния, израелските дипломати бързо предприемат ответни действия и издават предупреждения за пътуване.

Операция Радуан – за удар по интересите на Израел – обаче претърпява редица неуспехи. Атаки са предотвратени в Азербайджан,Египет, Турция и Африка. Тези провали карат „Хизбула“ да преразгледа стратегията си как да води сенчеста война срещу израелските, еврейските, американските и понякога британските интереси по цял свят.

Матю Левит посочва, че по настояване на Иран, „Хизбула“ са съживили възможностите на организацията за ислямски Джихад, насочен към международен тероризъм.

Съчетано с опитите на бригадите „Ал Кудс“ ( въоръжено крило за палестински ислямски джихад) за натиск срещу западни дипломати, всичко това е в опит Западът да бъде отказан да подкопава иранската ядрена програма чрез хакерски нападения и убийствата на ирански учени.

В опит да осъществи тези цели, изборът на „Хизбула“ за нападение срещу България изглежда привлекателен.

В последните години България се превръща в популярна, евтина и близка дестинация за израелски туристи.

Още преди пет години западното разузнаване посочва, че „ръководителите на „Хизбула“ и иранските разузнавачи са сложили България в списъка с държави, в които може да бъде направено нападение срещу западни цели“, посочва Левит.

Първият опит за взривяване на израелски туристи се проваля през януари 2012 г., когато подозрителен пакет е открит в автобус, пътуващ от Турция за България – само няколко седмици преди годишнината от убийсвото на Мугния.

Шест месеца по-късно „Хизбула“ удрят отново и успяват, но това предстои да се докаже.

Подобни нападения са предовратени на други места – от Кипър до Южна Африка и от Тайланд до Гърция.

Резултатът от всичко това, пише Левит, е че „Хизбула“ и бригадите „Ал Кудс“ отново се връщат в списъка с незабавни заплахи за САЩ и техните съюзници.

Може би чрез атентата, малка, бедна и корумпирана България чийто граници лесно се минават, плаща „сметките на САЩ и Израел“ към Иран чрез „Хизбула“?

Матю Олсен,  директор на националния контратетористичен център в САЩ казва: „Понякога информираме Белия дом за терористичните заплахи и най-горе в списъка са „Хизбула“ или Иран.“

„Според бивш високопоставен западен представител, България е била избрана като цел за терористичен акт не само защото Черно море и българското черноморие е популярно сред израелските туристи.

Но защото сигурността в България е по-слаба, отколкото в другите европейски страни. Атентатът дали отново не поставя под въпрос влизането ни в Шенген?

Европейската комисия отдавна критикува България за корумпираното и неефективно правораздаване. От години мнозинството от поръчковите убийства на публични места – над 150 от 2000 г. насам, остават неразкрити.

Говорителят на комисията Марк Грей бе цитиран от БНР да казва, че очакват „фундаментална реформа на правосъдната система“.

Несъмнено, за България терористичният атентат е сериозно изпитание не само за управляващите, но и за цялата нация.

Вместо политически консенсус по толкова важен въпрос за националната сигурност, беше демонстрирано пагубното разделение между управляващи и опозиционни политици, в основата на което стоят користните предизборни цели, а не интересите на страната.

Видяхме раздор между власт и опозиция, както и излишна употребата на президентството като декор за показване на съществуващото разцепление и непоносимост.

Ако българските политици не разберат, че националните интереси са над партийните, България и друг път ще се оказва лесна цел на терористични атентати, чрез които очевидно се разиграват чужди за България игри.

Агенция „Фокус“ 17 февруари 2013  Тел Авив.

„Малко вероятно е ЕС да признае „Хизбулла” за терористична организация, въпреки факта, че България посочи групата като отговорна за атаката в Бургас от миналата година, предаде радио„Кол Израел”. 

Източници от ЕС заявиха пред радиото, че ако необходимите доказателства, които да докажат, че „Хизбулла” е съпричастна с атаката в Бургас  бъдат представени, тенденцията е да се наложат санкции върху лицата, които са участвали в атаката, но не и да се обяви, че „Хизбулла” е терористична организация. 

В събота говорител на френското министерство заяви, че Съветът на министрите на външните работи на ЕС може да обсъди в понеделник възможностите за предприемане на действия срещу „Хизбулла” след доклада на България относно разследването на атентата в Бургас.
В същото време говорителят посочи, че досега България е представила информация, основаваща се на предположения, а дискусия относно посочването на „Хизбулла” за терористична организация може да се започне единствено на базата на доказателства.

 Очевидно, Европейският съюз се въздържа и изчаква резултатите от българското разследване, което да докаже категоричното участие на „Хизбула“ в атентата .

Със съдействието на ДНЕВНИК.

 

 

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.