You are here: Home // банки, БСП, България, криза, Олигарси, политическа криза, Преходът, Русия, САЩ // ПРОЕКТЪТ АЕЦ „БЕЛЕНЕ” – КРАЖБАТА НА ВЕКА В БЪЛГАРИЯ!

ПРОЕКТЪТ АЕЦ „БЕЛЕНЕ” – КРАЖБАТА НА ВЕКА В БЪЛГАРИЯ!

„НЕ НАПРАЗНО В СЪДЕБНАТА ПАЛАТА ТЕМИДА Е СЪС ЗАТВОРЕНИ ОЧИ И НЕ ПРОЧЕТЕ УБИЙСТВЕНИЯ ДОКЛАД НА БАНКА HSBC, ЗА КРАЖБИТЕ В АЕЦ“ БЕЛЕНЕ“!  

ОТ ПРОЕКТА АЕЦ „БЕЛЕНЕ” СА ОТКРАДНАТИ 792 740 626 ЕВРО – ПАРИ НА БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ! КРАДЦИТЕ СА РУСКИ И БЪЛГАРСКИ„ЕНЕРГИЙНИ ЛЕШОЯДИ”! 

Първа част.

НАЧАЛОТО НА ГОЛЕМИЯ ЗАГОВОР! 

След като Симеон, Кунева и Ферхойген с лъжа принудиха България да затвори преждевременно печелившите атомни реактори на АЕЦ”Козлодуй” и лишиха българския народ от приличен стандарт на живот, същите обиграни мошеници предприеха друг печеливш ход – коварен и жесток, който обричаше България на унизителна бедност.

Не беше достатъчно, че със Симеон ликвидираха АЕЦ”Козлодей” – най-важната опора на българската икономика и на сносния живот на хората, през декември 2005 г. пред депутатите в Народното събрание Меглена Кунева, с надменно задоволство заяви:

„Аз принадлежа към тези хора, които са гласували “за” и са подкрепили развитието на ядрената енергетика, по отношение на централата АЕЦ “Белене”.

Демонстрирайки самочувствие Кунева открито показва, че е за АЕЦ”Белене” и играе в един отбор с премиера Сакскобургготски. И играта се казва строеж на АЕЦ „Белене“! 

Това се потвърди и от следващото й изказване:

Нека мислим за новата АЕЦ „Белене”, а не за тази от миналото с реактори от чернобилски тип”. Затова, че реакторите са чернобилски тип, което Кунева изрича е лъжа и нагла манипулация.

Ликвидирайки ”старата АЕЦ”, Симеон и Кунева вече бяха помислили за новата атомна централа – „Белене“ и как чрез нея да правят пари – много пари !

По нареждане на премиера Сакскобургготски, министърът на енергетиката Милко Ковачев в края на 2002 г. внася предложение написано на 2 страници, „за размразяване”на проекта АЕЦ „Белене.

Със съдействието на Меглена Кунева, услужливата френска банка „Париба”, веднага отпуска кредит от 250 милиона евро за „размразяването” на строителството.

По този кредит досега сме изплатили 57,6 милиона евро лихви.

След напускането им, за особени заслуги банката приюти Кунева и Ковачев на работа с големи заплати .

Царят и сестра му Мария Луиза – и тя като брат си бизнес посредник, вече са избрали канадската фирма AECL за проекта „Белене” и са изпратили Милко Ковачев да договаря условията и комисионните разбира се. Но далаверата се обърква, защото канадски депутати разбират за предлаганата от българите корупционна сделка и поставят въпроса в Парламента. Дори депутатът Джо Комартин изпраща писмо до „Дарик”радио.

Всичко обаче се потулва от цензурираните средства за масова информация.

Но случаят става известен на руснаците и те са сериозно ядосани на Симеон. Не е ясно какво е последвало, но той вече забравя за строителството на АЕЦ”Белене”от други изпълнители.

Руснаците упорито настояват за „Белене” защото закритите четири реактора на АЕЦ”Козлодуй” сериозно са засегнали интересите на руското ядрено лоби, както и на българското – това на по-малкият брат.

Премиерът Сакскобургготски и енергийният министър Ковачев охотно харчат пари под формата на „консултации”от руски и български посредници.

Но голям инвеститор за строежа на централата не се намира и той отново временно е замразен.

Следващото правителство е т. нар.”тройна коалиция” начело със социалистите и лидерът им Сергей Станишев.

Руснаците отново поставят сериозно въпроса за строежа на АЕЦ ”Белене”, окуражени от факта, че премиерът Станишев е половин руснак, а енергийният министър Румен Овчаров лидер на енергийното лоби и личен приятел на ядрените олигарси в България е руски възпитаник,.

Американското посолство в София, което изучава задълбочено обстановката в България, а разполага и с големи възможности, следи внимателна преговорите за АЕЦ „Белене”. Защото в енергийния бизнес в България те искат да участват и големи американски фирми като „Уестингхаус”.

Посолството е изготвило специален доклад до Вашингтон, който Уикилийкс публикува.

Цитираме дословно някои характерни пасажи от доклада:

„Близък поглед към сектор енергетика разкрива идеалната среда за източване на пари и злоупотреби, които представляват голям процент от оборота на националния капитал и затова имат голямо въздействие върху страната, особено върху благосъстоянието на хората”.

В секретния доклад се дава информация за българо – руските енергийни преговори, започнали доста отдавна, но активизирани през декември 2009 г.

„Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров твърди, че желае да освободи сектора от сенчестото влияние. Въпреки това твърдение Овчаров наскоро подписа договор за „Белене“ с руснаците, за 3,9 милиарда евро, което е още един пример за „грандиозен корупционен проект“, който олицетворява всичките слабости на сектора – липса на прозрачност, никаква или почти никаква конкуренция, слаб публичен и дори парламентарен контрол и огромно прахосване и скрити злоупотреби с държавни средства.

„Министърът на енергетиката Трайков ни каза, че България обмисля да предложи на Русия мажоритарен дял от проекта, но зам – министър Мая Христова обясни, че това е стратегия за протакане, докато се търсят други инвеститори след оттеглянето на германската RWE”“.

Докладът, част от който цитирахме е изготвен от посланик Alex Karagiannis.

През 2011 г., за да се ускори придвижването на проекта „Белене“, руската страна предлага да стане мажоритарен собственик на бъдещата централа, със съответната инвестиция.

Но новото правителство на партия ГЕРБ подхожда към проекта много внимателно, особено след японската атомна авария, и тежкото икономическо състояние на България, която се намира в сериозна икономическа криза.

Премиерът Бойко Борисов решава да потърси съдействие от международен консултант относно целесъобразността и възможността България да се ангажира с проекта „Белене”.

След конкурс правителството избира за финансов консултант голямата Британската банка HSBC, която трябва да изготви подробен доклад – „Оценка за строителството на АЕЦ „Белене”, който доскоро беше строго секретен.

След като бяха обявени за публични, поверителните документи от доклада показаха една страшна, умопомрачителна картина на невиждан грабеж от бедната ни страна.

Безжалостни и алчни са били както руските,така и българските енергийни ядрени лобита. Те действително са били „ЛЕШОЯДИ”.

От проекта АЕЦ „Белене”, още в начален етап те са откраднали огромни пари.

Наскоро „Болканлийкс“ обяви някои секретни документи от Доклада на банката HSBC, които съдържат неоспорими доказателства за кражби по разплащанията на проекта. Ето само някои от тях:

Според изготвена справки, до 31 декември 2011 г. по ядрения проект са фактурирани общо 837 810 224 евро – гова са българските плащания за АЕЦ „Белене“!

Срещу тези пари на площадката има капитализирани дълготрайни активи на стойност едва 45 069 597 евро без ДДС.

България е платила над 18 пъти повече. Разбирате каква колосална кражба!

Огромната сума от 792 740 626 евро е присвоена от руските и български ядрени олигарси и мафиоти.

Лъвският пай от тези пари – близо 600 милиона евро прибират руснаците! Затова те сега толкова настървено търсят подновяване на строителството, за да продължат използването на златната мина „Белене”.

Колкото и невероятно да звучи, но над една пета от всички разходи по проекта „Белене“ са дадени за български консултантски услуги. И вижте на кого:

На консултанта „Уорли Парсънс“- параван на подизпълнителя „Риск Инженеринг” на Богомил Манчев – 203 807 140.59 евро без ДДС.

Платени са 177 766 142  евро и се дължат на Манчев още над 26 млн. евро.

Над 200 милиона евро консултантски услуги за АЕЦ”Белене”, а проектът даже не е в начална фаза.

И как няма американците в своите доклади да сочат Манчев като олигарх и мафиот с изключително влияние не само в енергийния и атомен бранш, но и в правителството на България и партиите като НДСВ и БСП.

Все още не е ясно за българската общественост, каква е реакцията на българските т. нар. „правораздавателни” органи – прокуратура, следствие и съд.

Ако и тези доказателства за огромните кражби изготвени от компетeнтна институция са недостатъчни, то в България никога няма да има правосъдие. Или трябва да се раздава правосъдие на правосъдието.

Хората на „Темида” не трябва да забравят, че България след бунтовете вече не е същата!

Има силно гражданско общество, което при последните масови протести предяви серозни претенции и към правосъдието, а щом ще участва във властта, на беззаконието и бездействието на съда сигурно ще се сложи край.

Докладът на банка HSBC показа безогледно, смайващо с мащабите си ограбване.

Това е най-тежкият корупционен и грабителски случай в цялата история на българската държава – от освобождението ни от турско робство до наши дни и той не трябва да остане ненаказан.

Следва втора част:

КОЙ ОКЪРВАВИ ПРОТЕСТИТЕ И ИСКАШЕ БЕЗВЛАСТИЕ И ХАОС?

 

 

« | »

2 коментара to " ПРОЕКТЪТ АЕЦ „БЕЛЕНЕ” – КРАЖБАТА НА ВЕКА В БЪЛГАРИЯ! "

  1. v_tin каза:

    Къде е другата част, и каде мога да намеря доклада на hsbc

  2. Stefan каза:

    Забележка -след като цялата сума е изписана с цифри,не е правилно отзад да фигурира и думата милиони.

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.