You are here: Home // БСП, България, Държавна Сигурност, Олигарси, Русия // РУСКАТА ЕНЕРГИЙНА ЗАВИСИМОСТ – „ДАМОКЛЕВ МЕЧ“ НАД БЪЛГАРИЯ

РУСКАТА ЕНЕРГИЙНА ЗАВИСИМОСТ – „ДАМОКЛЕВ МЕЧ“ НАД БЪЛГАРИЯ

Дълбоко и далече от нас се коренят корените на злото!

Пълната енергийна зависимост на България от Русия наследена от комунистическо време, продължи и след преврата на 10 ноември 1989 година.

Тодор Живков с типичната си хитрост беше издействал от съветския лидер – престарелият Брежнев евтин газ, ядрено гориво и петрол, част от който дори изнасяхме, нямаше кризи и плащахме евтин ток и парно. Но и през този период пълната енергийна зависимост на България от Русия остана.

След рухването на Съветския съюз и падането на комунистическия режим, в Русия – така вече се наричаше, станаха големи политически, икономически и социални  промени, свързани с много сътресения и противоборства.

В Русия комунизмът бавно си отиваше, но олигархическият капитализъм бързо навлизаше, особено при управлението на Елцин, който изпадна в алкохолна зависимост и неадекватност.

В потвърждение на това говори и фактът, че на 31-ви декември 1999 г. президентът  Елцин прави изненадващо изявления, в което обявява, че се оттегля от поста си, като за негов наследник избира Владимир Путин. Малко известният бивш полковник от КГБ Путин неочаквано получава властта в Русия, която по вина на Елциновото управление е обхваната от безвластие, корупция  и хаос.

Показвайки качества на волеви човек и носител на специалните умения на школата „КГБ“, той успява да спечели на своя страна армията и най-вече службите за сигурност. Увеличава възнагражденията и привилегии им и с тяхно съдействие налага строг, дори полицейски ред и диктатура –  става най – силният човек в държавата.

Използвайки умело властта си,  Путин се превръща в един от най – богатите на планетата с 40 милиарда долара състояние, натрупано предимно от „златната мина“ – енергетиката. Иначе със заплата от 100 000 долара годишно не се става милиардер.

Президентът Путин, слагайки ръка върху неизчерпаемите природни енергийни богатства на страната, веднага ги превръща в най-голямата и най-печеливша част от руската икономика. 

И Путин превръща енергетиката в основно оръжие, за провеждане на руската вътрешна и външна политика в това число и към България.

След промените в Русия енергетиката бързо се приватизира и попадна в ръцете на новите олигарси и хората от бившите служби на КГБ – всъщност обкръжението на Путин.

Някои от новозабогатялите олигарси като петролните магнати Ходорковски, Лебедев и др., които отказват да му се подчиняват Путин вкара назидателно в затвора, за да покаже на противниците си властта и силата, с които радполага. Затова не малко от руските новобогаташи се принуждават да избягат в чужбина.

Като държавен ръководител Путин налага пълен контрол над енергетиката.

Той лично притежава над 4.5 % от акциите на най-голямата компания в Русия „Газпром“, има 37 % участие в енергоснабдителната фирма„Сургутнефетгаз“ и 75% от акциите на петролната фирма „Гунвор“. Това е което официално се знае, а вероятно има и друго необявено участие. Семейството му също има акции в енергийни фирми.

Путин постави енергетиката в основата на геополитическата и икономическа същност на руските отношения към всички български правителства по време на дългия преход. И това беше политика на силово налагане на руските енергийни интереси, а страната ни беше принудена винаги да се съобразява с тях.

Wikileaks разкри секретна разузнавателна информация за българската енергетика и ролята на Русия, помествайки в Интернет много телеграми на американското посолството в София до Вашингтон. В тях четем:

„Българският енергиен сектор е пряко свързан и зависим от руския. Освен това той е непрозрачен, корумпиран и в него участват лица близки до организираната престъпност. Унизителната грама под наименование “Енергийна мафия” цитира конкретни имена и фирми като “Риск Инженеринг” на Богомил Манчев, “Фронтиер” на Красимир Георгиев и фирмите на Христо Ковачки. В грамата също пише, че “ресурсите на АЕЦ „Белене“ са толкова големи, че всички от енергийните и политически лобита ще получат дял, в това число и фирми близки до ДПС на Ахмед Доган, които контролират екологичното министерство, а то дава  разрешенията” – пише авторът на грамата посланик Алекс Карагианис.

Wikileaks публикува и друга грама на американското посолство в София до Вашингтон в която пише:

На 19 октомври 2006 г. българският енергиен министър – социалистът Румен Овчаров от управляващата „тройна коалиция”е казал пред американския посланик Байърли, че:

 „Руснаците обвързват преговорите за АЕЦ “Белене” с преговори за подновяване на Договора за газови доставки и че „Газпром” се домогвал до собственост върху българската енергопреносна мрежа. Отделно стои големият въпрос за 100% зависимост на България от внос на руско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй” и за транспортирането и съхранение на отработеното гориво в Русия, което според българската страна е много скъпо“.

Преговорите водени от правителството на „тройната коалиция” начело с премиера социалист Сергей Станишев се отнасят предимно за руската енергийна политика и големите енергийни проекти –  АЕЦ „Белене”, Бургас-Александруполис и Южен Поток, а също така и за газовите доставки и собствеността върху енергопреносната мрежа.

На американците е ясно голямото значение и тясната обвързаност между трите големи руски проекта – АЕЦ Белене, Бургас-Александруполис и Южен Поток.

 За тези проекти президентът Първанов и социалистическото правителство на Сергей Станишев усърдно съдействат на Русия и с готовност подписват всичко, поемайки сериозни ангажименти пред Путин за тяхната реализация.  

Президентът Първанов при посещение на Путин в България за договарянето по трите проекта, в състояние на екстаз  ги назова “Голям шлем”, а руският в-к „Комерсант” го иронизира, като писа, че казаното прозвучало като “Голям член”.

Оценката на американците е, че България се чувства енергийно заклещена като в капан, от който не може да се измъкне, а и правителствата явно не желаят да направят това, защото от енергетиката, със съгласието на руснаците може много и лесно да се крадат пари под формата на комисионни.

Според американците с идването на партия ГЕРБ и Бойко Борисов на власт, има известни признаци за промяна, изразени в търсенето на някаква енергийна независимост.

Американците отбелязват със задоволство констатираното от тях намерение на новото правителство, да преразгледа участието на България в руските енергийни проекти. Според американците това намира израз в писмото изпратено в края на септември 2009 г. от премиера Борисов до Барак Обама. В него той търси американска помощ с оглед взимане от България правилни решения в енергетиката.

За известна промяна и по-твърда позиция на Бойко Борисов към Русия пише и в американска грама от 5.10.2009 г. публикувана от Wikileaks в Интернет.

На първата среща на Борисов с Путин в Гданск, състояла се на 1.09.2009 г. руският премиер казал „на ухо” на Борисов, че ако няма напредък в придвижването на руските енергийни проекти, „българите рискуват да останат на студено през зимата”. 

Борисов разбрал, че съществува реална опасност милиони българи отново да мръзнат, както през януари 2009 г. заради руските енергийни игри, които Путин разиграва с бившите съветски републики и най-вече с Украйна, която иска да се освободи от руската енергийна“прегръдка“.

Затова българският премиер вече търси възможности за енергийна алтернатива. И след като не може да разчита на Европейския съюз, той се обръща към Обама за помощ. Два месеца по-късно американската подкрепа се материализира.

В София е открит регионален офис на американското енергийно министерство.

Пристига и правителственият пратеник Ричард Морнингстар – специалист по енергийните въпроси, който се среща с ключови фигури от правителството.

На 9 декември 2009 г. Бойко Борисов споделя с Морнингстар, че липсва европейска солидарност и подкрепа. Европа бави парите за междусистемните газови връзки с Гърция и Румъния, защото България е станала заложник на енергийните амбиции на Италия, Франция и Германия за руския газопровод Южен Поток. А Путин използвал това и непрекъснато натискал за придвижване на другите два енергийни проекта.

“Правителството иска да се отърве от АЕЦ „Белене” но поради това, че Станишев е подписал неизгодни за страната договори, България ще трябва да плати големи неустойки – пише в коментар на среща заместник-посланик Сатън.

След оттеглянето през октомври 2009 г. на немския стратегически инвеститор RWE за разкрити некоректни действия от руската фирма Атомстройекспорт и българските му подизпълнители, проектът АЕЦ „Белене” за пореден път е замразен.

Но на 10 декември в България пристига руска делегация начело с министъра на енергетиката Шматко, за да преговаря по енергийните проблеми и особено за придвижване на проекта АЕЦ „Белене“.

Руското разузнаване вече е информирало Москва, че Бойко Борисов търси американско и европейско съдействие при решаване проблемите на българската енергетиката без да съгласува това с Русия.

В грама до Вашингтон с дата 21.12.2009 г. озаглавена: “ Поддаване по АЕЦ „Белене“ американският дипломат Сатън пише:

“Истинска драма” се е развила в разговорите на Борисов със Шматко, в резултат на което е отстъплението на българската страна за АЕЦ „Белене”.

Българското правителство и премиерът действително са били подложени на голям натиск от руска страна за реализация на проекта АЕЦ „Белене“. Шматко дори предложил на Борисов Русия да е основния кредитор на проекта, но с 51% участие. Това всъщност означава Русия да има своя АЕЦ на българска територия и в случай на наше съгласие – България доброволно да се откаже от собствения си суверенитет в полза на Русия.

Бойко Борисов – „пожарникарят“, както някои го наричат с вродения си вътрешен усет и чувство за отговорност разбира, че нещо не е наред. Сериозните западни инвеститори бягат от проекта, а руснаците се натискат и са готови да го строят, но и да станат мажоритарни собственици.

На Шматко Борисов не казва НЕ!

Министърът на енергетиката Трайков по указания на Борисов споделя, че България обмисля да даде на Русия мажоритарен дял от проекта, докато зам.- министър Мая Христова казва на американците, че това е само форма на забавяне.

Така Бойко Борисов променя тактиката си по отношение на  АЕЦ „Белене“.

През следващата година правителството започва политика на отлагане и протакане на преговорите по руските енергийни проекти и най-вече за Атомната централа.

Борисов иска време, за да обмисли добре и вземе правилното решение с оглед защита на българските национални интереси. Същевременно, търси начини за диверсификация на източниците при решаване на енергийните потребности на България.

Руският вестник „Комерсант“ пише:

„Последните публикации на“ WikiLeaks“ хвърлят светлина върху причината за забавяне строителството на АЕЦ „Белене“ в България”.

„Американската компания „Уестингхаус“ с подкрепата на американското посолство в София, от 2009 г. активно работи за отказа на България от строителството на АЕЦ “ Белене“ като занижава техническите характеристики на руските реактори.

На София също така е предложено да се откаже от купуването на руско ядрено гориво и да сключи изгодна доставка от „Уестингхаус“.

Колкото и да беше силен натискът на руския енергиен министър Шматко върху Бойко Борисов, той не се огъна и не постави на заден план националните интереси на България, както бяха постъпили при управлението на БСП Георги Първанов и Сергей Станишев.

Лидерът на БСП Станишев дори и при управлението на ГЕРБ използваше всяка въсможност, включително и трибуната на Народното събрание, за да защитава руските енергийни проекти, независимо цената, която ще трябва да плати България.

Премиерът Бойко Борисов постъпи най-разумно. Потърси съдействие от международен консултант относно целесъобразността и възможността България да се ангажира с проекта АЕЦ„Белене”. 

След конкурс правителството избира за финансов консултант голямата Британската банка HSBC. Тя трябваше да изготви подробен доклад – „Оценка за строителството на АЕЦ „Белене”. Докладът дълго време беше считан за строго секретен. 

Но след като бяха обявени за публични поверителните документи от доклада , разкри се една страшна, умопомрачителна картина на невиждан грабеж от близо 800 милиона евро. 600 милиона за руското лоби и 200 за българския олигарх Богомил Манчев. И тази голяма кражба е от началния период на строителството на АЕЦ „Белене“.

Докладът на HSBC и констатираната огромна кражба сложи край на проекта АЕЦ „Белене“!

От далечният 9-ти септември 1944 година, с изключение на Брежневия период, когато  примката около врата на България беше малко разхлабена, през другото време досега, руската енергийна зависимост е била тотална.

Всички енергийни обекти, които България е изграждала включително и българската гордост АЕЦ „Козлодуй“, са били изцяло зависими от Русия.

През целия този дълъг период Москва съзнателно е поддържала чувството на абсолютна зависимост и  несигурност на енергийните доставки особено на природен газ.

Заплахата от  висящия „Дамоклев меч” над България е принуждавала всички български  правителства да се съобразяват с руската енергийна зависимост.

Правителството на ГЕРБ е първото, което започна да разхлабва енергийната примка от врата на България и да ликвидира опасността от „Дамоклев меч“.

В резултат на това, Путин вече не може да спира крана за България когато пожелае!

Следва: КОЙ ОКЪРВАВИ МИРНИТЕ ПРОТЕСТИ И ТЪРСЕШЕ БЕЗВЛАСТИЕ И ХАОС

 

 

 

« | »

1 Response to " РУСКАТА ЕНЕРГИЙНА ЗАВИСИМОСТ – „ДАМОКЛЕВ МЕЧ“ НАД БЪЛГАРИЯ "

  1. Сандо каза:

    Всеки гладен журналист започва с дъвките на кумунистическите политолози, които днес се изявяват като двуполови чтериноги, тоест – хиени! Довчера се дупеха на руснаците,а днес на американците.Това не ви ли подсказва, че всички наши герои от историята умряха благодарение на същите гъзолизци!Мамка ви и башибузук!

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.