You are here: Home // Втората Световна Война, СССР // ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, 1939 – 1945 година.

ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, 1939 – 1945 година.

   ХИТЛЕР ПРЕДИЗВИКА НАЙ – ГОЛЯМАТА ВОЙНА В СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ !   (1/8) 

ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА Е НЕ САМО НАЙ – ГОЛЯМАТА, НО И НАЙ – ЖЕСТОКАТА И КРЪВОПРОЛИТНА ВОЙНА ОТКАКТО СЪЩЕСТВУВА ЧОВЕЧЕСТВОТО!

В нея са участвали 61 държави и пряко е засегнато около 70% от населението на Земята.

Военните действия са обхващали териториите на 40 държави и загиват почти 70 милиона души.

Бойните действия са се водили на 3 континента, главно в Европа, но и в Азия и Африка, а също така и на 3 океана – Атлантическия, Тихия и Северния ледовит океан.

70 години след края на Втората световна война, малцина са тези, които са участвали в нея и все още са живи. В съзнанието на няколкото поколения след войната, със сигурност спомените са избледнели, а за много и изчезнали. Но страната, която даде най-много жертви – Съветски съюз, сега Русия, не е забравила войната.

Единствено те от всички други участници във Втората световна война, по случай ”65 години от победата” – 9 май 1945 година, организираха грандиозен военен парад. Москва ще отбележи по тържествен начин с голям военен парад и 70 години от победата на на 9-ти май 1945 година.

Москва също винаги почита малкото останали ветерани и паметта на загиналите.

Сигурно, все още има немалко руснаци, които в душите си таят ”носталгията” по миналото величие на Великия съветски съюз.

Много е изписано за най – голямата Световна война в световната история, правени са и много анализи, изводи и поуки.

С тази статия нямаме за цел да повтаряме написаното или да влизаме в ролята на ”съдници”. Ще направим само кратка хронология на събитията предшествуващи войната, а всеки сам да си направи съответните изводи за причините, виновниците, печелившите, губещите и не на последно място за потърпевшите от войната. А потърпевшите са милиони.

Но не е малка утехата, че след края на тази жестока и убийствена война, най-размирният континент – Европа вече цели 70 години, с малки изключения, се радва на мир.

А още по-обнадеждаващото е, че политическите и икономически предпоставки за продължаването на европейския мир следват един изключително труден, но очевидно необратим ход.

ХРОНОЛОГИЯ НА СЪБИТИЯТА ПРЕДИ И НАЧАЛОТО НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

През 1938 г. Хитлер присъединява насилствено Австрия чрез т. нар. „Аншлуз“, което е началото на нацистката експанзия в Централна Европа.

На 30 септември 1938 година Чембърлейн – премиер на Великобритания, Даладие-премиер на Франция, Адолф Хитлер – райхсканцлер на Германия и Мусолини-премиер на Италия, подписват Мюнхенското споразумение.То е известно и като” Мюнхенският сговор”. (на снимката подписалите Мюнхенското споразумение)

Споразумението дава право на Германия да анексира Судетската област от Чехословакия. Под натиска на Германия, на 7 октомври 1938 год. чехословашкото правителство дава автономия на Словакия, а на 8 октомври на Закарпатска Украйна. Междувременно, Полша с ултиматум от 1 октомври 1938 година иска Тешинска област от територията на Чехословакия.

Мюнхенското споразумение, вместо омиротворяване, както уж е замислено от Германия и Англия, решава само германските териториални претенции. Но то разпалва апетитите и на други страни. Това предопределя и неговото скорошно проваляне.

На 19 март 1939 година правителството на СССР връчва Нота на Германия, където заявява,че не признава немската окупация на части от територията на
Чехословакия.

В края на март 1939 година Германия окупира останалата част от Чехословакия, включвайки я в Райха под името Протекторат Бохемия и Моравия.

След провала на Мюнхенското споразумение, Полша и Франция подписват Съюзническо споразумение. Слага се началото на оформянето на Западно съюзническо споразумение,  към което по-късно ще се включи и Великобритания.

На 23 август 1939 година се сключва историческият Договор Молотов – Рибентроп, който има съдбоносни последици и е една от основните причини за избухването на Световната война.

С Договора Молотов – Рибентроп  се извършва  подялбата на Полша между СССР и Германия, окупацията на Литва, Латвия и Естония от Съветския съюз и до откъсване на територии от Румъния – сегашна Молдова и Северна Буковина и присъединяването им към СССР.

На 25 август 1939 година е подписан съюзнически Договор между Полша и Великобритания.

На 1 септември 1939 година Германия нахлува в Полша. Поводът е инсцениран от немска страна.

На 31 август в немското погранично градче Глайвиц – сега полска територия, нахлуват преоблечени като поляци немски криминални престъпници, вербувани от тайните служби, които симулират полско нападение.

Втората световна война започва в 4.45 ч. на 1 септември 1939 г., когато германският крайцер „Шлезвиг-Холщайн“ дава първите изстрели по полски военни складове на нос Вестерплате близо до Гданск. Обстрелът е придружен с масирани бомбардировки.

Великобритания и Франция, които имат подписани съюзнически договори с Полша обявяват война на Германия.

На 17 септември 1939 година СССР също нахлува в Полша.

До средата на септември Полша капитулира и войната навлиза в период на ниска активност, известен като” странната война”.

На 28 септември 1939 година Германия и СССР сключват Договор за ненападение и дружба.

На 30 ноември 1939 година СССР напада Финландия и до март 1940 година води т.н. ”зимна война”. Заради това нападение СССР е изключен от световната организация Обществото на народите. Финландия, като победена предава на руснаците Карелския полуостров и град Виборг. Във Финландия е поставено марионетно просъветско правителство.

На 9 май 1940 година Германия напада Холандия, Белгия и Люксембург. На 14 май холандската армия капитулира. Скоро след това Германия окупира Белгия и Люксембург.

На 17 май 1940 година немски танкови дивизии навлизат дълбоко в Северна Франция, предвижвайки се към Ламанша.

На 10 юли 1940 година Италия обявява война на Великобритания и Франция и италианската армия нахлува в Южна Франция.

На 13 юни 1940 година Париж е изоставен без бой на германската армия, на 17 юни новото френско правителство начело с маршал Петен иска примирие с Германия.

На 22 юни се подписва т.н. Компиенското примирие, с което Франция се задължава да демобилизира армията си и да остави по-голямата част от своята територия под немска окупация.

На 24 юни Франция подписва примирие с Италия. На 5 юли правителството на Франция под диктат на Германия прекъсва дипломатическите отношения с Великобритания.

На 8 август 1940 година Германия предприема масирани въздушни нападения на пристанища и летища на Великобритания. От английска страна отвръщат с нощни нападения на Берлин, Дюселдорф, Есен и други големи немски градове. В отговор на това, Германия обявява тотална морска блокада на Великобритания. Англичаните пък започват бомбардировки на пристанища извън Германия, където са съсредоточени немски кораби, като Амстердам, Остенде, Кале, Дюнкерк и др.

Германия все по-активно извършва бомбардировки над Великобритания, но не постига очаквания ефект. И в крайна сметка, Хитлер прави извода, че стратегията за въздушно превъзходство над Великобритания не постига желаните резултати, за да се предприеме нахлуване в страната.

Германия отлага нахлуването във Великобритания за неопределено време.

Втората световна война вече е започнала, макар и за сега предимно в сблъсък само между две страни, Великобритания и Германия – доскорошни приятелски страни.

Но на 27 септември 1940 година в Берлин се подписва тристранният пакт между Германия, Япония и Италия, който засилва още повече военните амбиции на Хитлер.

Войната действително вече се превръща в световна !

Според британските историци, периодът 1937-1940 година, през който т.нар. ”омиротворяване”  било съдържанието на политиката на Великобритания, в същност се целяло ”насъскване на хитлеристка Германия срещу Светския съюз”.

В действителност, от една страна британската политика мълчаливо приемала откритата немска агресия, а от друга допускала такава и от страна на Съветския съюз.

Великобритания преценявала, че в окупираните от Германия и  Съветския съюз територии и двете воюващи страни имат противоречиви интереси и това ще доведе до сблъсък, което и се сбъднало.

         Така изглежда Лондон след ожесточените германски бомбардировки.  

Следва 2/8

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.