You are here: Home // Втората Световна Война, Русия, СССР // ПОЛСКАТА ТРАГЕДИЯ – НАЧАЛО НА ГОЛЯМАТА ВОЙНА (2/8)

ПОЛСКАТА ТРАГЕДИЯ – НАЧАЛО НА ГОЛЯМАТА ВОЙНА (2/8)

ХИТЛЕР И СТАЛИН АЛЧНИ ЗА ТЕРИТОРИИ И ВЛАСТ ПОДПАЛИХА СВЕТА!

На 23 август 1939 година в Москва се подписва Договор за ненападение между Германия и Съветския съюз. И понеже е подписан от министрите на външните работи на двете страни – Рибентроп и Молотов, договорът носи техните имена. С него се определят сферите на влияние между Германия и Съветския съюз в Източна Европа.

Договорът се смята за една от най-важните предпоставки довели до избухването на Втората световна война.

На 3 септември 1939 година Рибентроп изпраща телеграма до Москва, с която уведомява, че Полша ще бъде разгромена до няколко седмици и че германските войски ще бъдат принудени да завземат полски райони, които според подписаният Договол и тайните протоколи между двете страни, са определени като ”руска сфера на влияние”. Ето защо Съветският съюз трябвало незабавно за започне военни действия срещу Полша и да завладее тези територии.

На 9 септември 1939 година Молотов изпраща поздравителна телеграма до германското правителство по случай влизането на германската армия във Варшава, въпреки, че полската столица капитулира чак на 27 септември.

На 17 септември 1939 година съветски танкове навлизат в полска територия.

Съвеският съюз започва бойни действия срещу Полша, въпреки, че е имало полско-съветски Пакт за ненападение.

Срещите между съветските и германски воюващи войски в Полша се превръщали в ”буйни тържества с правене на много снимки за спомен между приятелски народи”.

Линията ”Кързън”, с малки изключения била границата, по която Германия и Съветския съюз са си поделили Полша. Частта от полската територия, която била определена на Съветския съюз била 196 000 кв. км.

В знак на пълно разбирателства между Германия и Съветският съюз, Рибентроп и Молотов подписват ”Германо-Съветски Договор за дружба и границите между Германия и Съветския съюз” и по този начин си узаконяват подялбата на Полша.

В предговора към Договора пишело, че Германия и Съветския съюз ще осигурят на народите, предимно поляци, живеещи в разделената Полша ”мирно съществуване според националните им особености”.

И Германия и Съветския съюз проявяват жесток геноцид спрямо поляците и другите националности в поробените територии. До края на войната германците избиват над 6 милиона поляци.

Съветският съюз депортира милион и половина жители от завладяните полски територии в Арктика, Сибир и Казахстан. Почти половината от тях умират още през първата година.

През 1939 година германците разстрелват 5000 полски офицери.

През 1940 година Сталин, Ворошилов и Молотов, по предложение на Лаврентий Берия – министър на вътрешните работи на Съветския съюз подписват Протокол за разстрел на 21,857 поляци – офицери, инженери, лекари, преподаватели и много други – цвета на полската интелигенция.

Разстрелът е извършен по много жесток, нечовешки начин от служители на съветската служба за сигурност – НКВД в гора, близо да село Катин и до град Смоленск в Съветския съюз. Близо до мястото на масовото убийство сега има изграден Мемориален комплекс, който да напомня за тази нечовешка жестокост.

От тогава са минали седем десетилетия, но едвали дълбоките травми нанесени на полския народ от германци и руснаци по време на Втората световна война ще отзвучат или ще бъдат заличени.

И навярно никога няма да бъдат забравени.

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.