You are here: Home // Без категория // ПРОЕКТ ЗА НОВИЯ АМЕРИКАНСКИ ВЕК – ЗАБЛУДА ИЛИ ЛЪЖА!

ПРОЕКТ ЗА НОВИЯ АМЕРИКАНСКИ ВЕК – ЗАБЛУДА ИЛИ ЛЪЖА!

Project for the New American Century – PNAC

Проектът за новия американски век – ПНАВ, е американски нео-консервативен мозъчен тръст, известен като „Think Tank”. Основан е през 1997 г. от Уилям Кристъл и Робът Кейган като организация с идеална цел, със седалище Вашингтон. Проектът е финансиран от организации като фондациите Сара Скайф, Джеймс М. Олин и Брадли.  Разпуснат е през 2006-2008 г.под благовиден претекст – „изчерпване на набелязаните задачи”.

Целта на проекта е да насърчава „американското глобално лидерство“. Фундаменталните възгледи на ПНАВ са, че „американското лидерство е добро както за Америка, така и за света и че такова лидерство изисква военна сила, дипломатическа енергия и отдаденост на моралните принципи.“.

ПНАВ подкрепя „рейгъновата политика на военна мощ и морална яснота“?

Организацията е оказала силно влияние над високопоставени служители на администрацията на президента Джордж Буш . Вицепрезидентът Дик Чейни, както и други висши американски служетели като Доналд Ръмсфелд и Пол Улфовиц са подписали нейното „Изложение на принципи“, които разглеждат и въпроси, касаещи развитието на военната и външната политика, националната сигурност и войната в Ирак.

На 26 януари 1998 г, членовете на ПНАВ призовават чрез открито писмо президента Бил Клинтън за сухопътна офанзива срещу иракския президент Саддам Хюсеин, която да го отстрани от власт.

Промяна на режима на Садат, остава постоянна позиция и главна задача на организацията, по време на кризата по разоръжаването на Ирак.

Освен до Клинтън, те изпращат писма и до лидерите на двете камари на американския конгрес Нют Гингрич и Трент Лот.

Съоснователят на ПНАВ Уилям Кристъл призовава за промяна на режима в Ирак в статия на редактираното от него издание The Weekly Standard.

Продължителна кампания за бомбардиране и ракетни удари „срещу Ирак, трябва да бъде част от цялостна политико-военна стратегия целяща сваляне на Садам от власт.“

ПНАВ също подкрепя Закона за освобождаване на Ирак от 1998 г., който президентът Бил Клинтън подписва.

Най-важната инициатива на ПНАВ беше нахлуването в Ирак и провалът им да покажат резултати, води до сериозни противоречия в ПНАВ. Случва се точно обратното на това, което те проповядват. Използването на сила от САЩ в Ирак е прието като възпламеняване на регион, който не е податлив на демокрация.

Според политолози, „нео-консерваторите на ПНАВ бяха погубени от собствените им идеи и некомпетентността на администрацията на Буш”.

Фундаменталната разработка на ПНАВ „Изложение на принципи“ от 3 юни 1997 г. заявява:

„С приближаването на края на 20 век Съединените щати стоят като най-видната световна сила. След като e довела Запада до победа в Студената война, Америка е изправена пред възможността и предизвикателството:

1. Имат ли Съединените щати виждане да надградят над постиженията от изминалите десетилетия?

2. Имат ли Съединените щати решимостта да оформят нов век, благоприятен за американските принципи и интереси”?

В отговор на тези въпроси ПНАВ заявява целта си да припомни на Америка „уроците“, научени от американската история, извличайки през 1997 следните четири извода:

Трябва да увеличим разходите за отбрана значително, ако ще изпълняваме днешните ни глобални отговорности и да модернизираме въоръжените ни сили за бъдещето;

Трябва да засилим връзките си с демократични съюзници и да предизвикаме режими, враждебни към нашите интереси и ценности;

Трябва да насърчаваме каузата на политическата и икономическа свобода в чужбина;

Трябва да поемем отговорност за уникалната роля на Америка в съхраняването и разширяването на международен ред, приятелски към нашата сигурност, нашето благоденствие и нашите принципи.

 

На 11 септември 2001 година, американците за първи път се стреснаха и чувствата им за превъзходство и величие бяха силно засегнати и помрачени!

Но все още, повечето от американците не вярват, че живеят в страна, в която години наред „американският елит”, на първо място банкерският,  умишлено е изграждал в САЩ система, основана на ЗАБЛУДА и ЛЪЖА!

И Америка не е ГИГАНТЪТ, който те смятат, а е КОЛОС на ГЛИНЕНИ КРАКА!

ТЕПЪРВА ЩЕ СЕ УБЕЖДАВАТ В ТОВА!

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.