You are here: Home // Втората Световна Война, САЩ // АПЕТИТЪТ ЗА ПЕТРОЛА НА БЛИЗКИЯ ИЗТОК И СЕВЕРНА АФРИКА – ПРИЧИНА ЗА ВКЛЮЧВАНЕТО ИМ ВЪВ ВОЙНАТА (3/8)

АПЕТИТЪТ ЗА ПЕТРОЛА НА БЛИЗКИЯ ИЗТОК И СЕВЕРНА АФРИКА – ПРИЧИНА ЗА ВКЛЮЧВАНЕТО ИМ ВЪВ ВОЙНАТА (3/8)

През юни 1940 година Италия обявява война на Великобритания и Франция. Италианските войски в Либия са подложени на атаки ат страна на британските войски базирани в Египет.

През август 1940 година италианските войски окупират Британска Сомалия, а в края на септември нахлуват и в Египет. Първоначално превес имат италианците, но после настъпва обрат в полза на Великобритания.

На 12 декември 1940 година британската армия нахлува в Либия.

През януари 1941 година войски на Великобритания нахлуват в Сомалия, Еритрея, Кения и Судан.

През февруари 1941 година Германия изпраща войски да помагат на италианците в Либия – известният ”Африкански корпус” обучен за боеве в пустинята начело с генерал Ромел.

На 20 април 1941 година немското настъпление е спряно на Египетската граница.

На 18 юни 1941 година Турция, дотогава съюзник на Великобритания подписва Акт за ненападение с Германия и остава неутрална до началото на 1945 година.

На 2 май 1941 година министър председателят на Ирак – Рашид Али моли немците за помощ, в резултат на което страната му е нападната от Великобритания. На 31 май Рашид Али напуска страната и Ирак подписва примирие с Великобритания.

На 8 юни 1941 година Великобритания нахлува в Сирия и Ливан, отстранявайки от там френската администрация.

На 16 август 1941 година на Иран и Германия е поставен британско-съветски Ултиматум, немските войски да напуснат Иран. Ултиматумът не се приема и на 25 август Иран е нападнат и окупиран от британски и съветски войски. Целта е Германия да бъде отстранена от иранския петрол.

През октомври 1941 година британско-съветски ултиматум е поставен и на Афганистан, правителството приема ултиматума.

На 10 декември 1941 година Великобритания атакува отново Либия. Немските резерви в личен състав и техника в Африка вече са изчерпани чувствително, защото Германия е открила Източният фронт срещу СССР.

На 12 май 1942 година англо-американски въоръжени сили завземат Тунис, а по-късно Френско Мароко и Алжир.

На 26 май 1942 година Ромел отново напада Египет, но е спрян на 100 км. от Александрия.

След края на май, военното настъпление на италианските и германски войски в Близкия Изток и СевернаАфрика е спряно и съпротивата им е сломена. Настъпва началото на краят на германското присъствие в Близкият Изток и Северна Африка.

След 1942 година войната вече се води предимно между Германия и Съветския съюз, но се включват все повече държави, за да обхване страните от няколко континента.

Въпреки големите интереси на много страни и особено на Германия и нейните съюзници за петрола в Близкият Изток и Северна Африка, тези два района никога не са играели съществена стратегическа роля във войната.

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.