You are here: Home // Общи // ЩЕ ПОВЛЕЧЕ ЛИ АМЕРИКА СВЕТА КЪМ БАНКРУТ!

ЩЕ ПОВЛЕЧЕ ЛИ АМЕРИКА СВЕТА КЪМ БАНКРУТ!

САЩ ЩЕ ДОСТИГНЕ ТАВАНА НА ДЪРЖАВНИЯ СИ ДЪЛГ НА 31 ДЕКЕМВРИ 2012 г., предупреди американският министър на финансите.

От днес президентът Барак Обама е на работа, за да не допусне страната му да фалира.

Джордж Буш-Младши завеща пакет от данъчни облекчения на Обама в разгара на кризата. Мерките, наложени от администрацията на Буш, обаче изтичат в 12 през нощта на 31-ви декември. И ако не се направят спешни законови промени, на първи януари американците ще се събудят с високи данъци и орязани социални придобивки.

Това ще доведе до фалити на фирми, хора ще останат без осигуровки и животоспасяващи лекарства, а борсите ще се сринат за няколко часа. Затова спешно е необходим консенсус за нов закон.

Демократите на Обама искат да запазят ниските налози на бедните и да вдигнат данъците на богатите, което е и едно от предизборните обещания на президента с втори мандат. Републиканците обаче са против вдигане на налозите изобщо. Затова анализатори предвиждат тежки няколко дни за САЩ до края на годината.

„Европа и САЩ са безнадеждно задлъжняли. Кризата, която започна в сектора на недвижимите имоти в Америка през 2007 г., опустоши държавните финанси от двете страни на Атлантика. Освен това, тя заплашва да съсипе не само долара, но и еврото и да предизвика втора глобална рецесия.

В този момент светът изпитва недостиг на политическо лидерство, което да сложи края на хаоса”, пише в коментар авторитетното германското списание “Шпигел”.

САЩ се борят с огромния си бюджетен дефицит. Белият дом успя само да спечели време с компромиса по сделката с тавана на дълга. Въпреки това “Стандард енд Пуърс” намали кредитния рейтинг на САЩ от ААА на АА+.

Британското сп. “Икономист” предупреди за нова рецесия в САЩ – само 3 години след предишната.

След колапса на инвестиционната банка “Лемън брадърс” през 2008 г. банките спряха да си заемат пари. За да спасят закъсалите преди три години банки и застрахователни компании, западните правителства наляха в тях огромни суми. Те национализираха някои от тях и приложиха различни стимули, докато централните банки наводниха икономиката с евтини пари.

Както обясни бившият финансов министър на Германия Пеер Щайнбрюк: “Пожар се гаси с огън.”

„Кой ще спасява спасителите”?

Въпросът, задаван през 2008 г. сега пак се задава, тъй като дълговете на правителствата са по-големи от всякога.

Западът не е бил толкова слаб от Втората световна война и никога по-рано криза не е парализирала САЩ, Европа и Япония едновременно.

Това не само подяжда политическото влияние на Свободния свят, но и заплашва глобалната икономика.

Президентът Барак Обама не успя да намали зеещата пропаст в американското общество и да надхитри бунтовното движение “Чаено парти”– консервативни, религиозни, бели – гневни на Обама. Това ново дясно политическо движение в САЩ набира изненадваща мощ, като на протестeн митинг във Вашингтон участват над 300 000 души.

В САЩ растат страховете, че проблемите с дълга могат да доведат до нова рецесия и инфлация.

Колкото по-дълго трае дълговата криза на Запад, толкова по-мрачна ще изглежда глобалната икономическа перспектива.

Американската икономика се задъхва, потребителите в САЩ купуват по-евтините стоки от Китай и Индия, инвеститорите избягват да инвестират в долари и евро. Светът е изложен на риск да се плъзне надолу, защото дълговата криза отслабва икономическия растеж, а това прави още по-трудно решаването на проблемите със задължнялостта.

Отпуснатите  „спасителните“ 700 милиарда долара на американските банки едва ли е спасило тежкото им финансово положение.

Напомпването със 700 милиарда долара е най-мащабната интервенция на финансовия пазар и въобще на пазара в САЩ от времето на Великата депресия от 1929 г. Може би много по-добре би било правителството да поема контрола над тези банки, отколкото да помпа в тях стотици милиарди.

Закъсалите банки, малко като живнаха с налятите пари на американския данъкоплатец, отново си раздадоха милиарди долара”бонуси”, без никакви притеснения.

Алчността е основният белег на банкерското съсловие, а сега тя се е превърнала в неизличима болест. А спасителните пари се насочват към банките, за поддържане на една остаряла и провалена финансова система, градяща се върху „лихвите“.

И какво означават тези 700 милиарда при положение, че сумарния дълг на САЩ е над 65 трилиона долара, а може би и повече. Защото никой не знае реално колко е американският дълг.

Америка вече не е световен производител на разнообразни стоки и услуги. Приоритетът в масовото производство неотклонно се поема от Китай и това не може да не предизвика глобални последици в бъдеще.

Никой обаче не говори, че съществува друга, още по-голяма финансова опасност.

Надвисва огромната вълна „цунами” причинена от т.н. „финансови деривати“. Става дума за невероятна сума, която вероятно надвишава 16 пъти световния Брутен Продукт, който през юни 2008 г. е бил около 600 трилиона долара и който сега не се знае колко е.

Ако това действително е сумата на лошия дълг, световната финансова система я очакват непредвидими финансови последици, дори пълно стопяване или огромна вълна от хиперинфлационна депресия.

Важна част от този дълг са кредитните „дефолтни суапове”.

Кризата на така наречената „субстандартна“, т.е. рискова жилищна ипотека, е само върхът на айсберга.

Вниманието, насочено към тази сравнително скромна ипотечна криза, беше само надводната част на колосалния айсберг на съмнителни кредити, който започна да се топи.

На финансовия пазар има 62 трилиона – така наречени кредитни „дефолтни суапове” Credit Default Swaps – CDS.

По-просто CDS представлява вторичен финансов инструмент, или споразумение между две страни:

Първата страна прави редовни вноски на втората, която поема задължението да погаси отпуснатия кредит в случай на дефолт, т.е. на фалит, на третата страна – на длъжника.

Първата страна получава застраховка на отпуснатия кредит и се нарича „купувач“.

Втората страна, обезпечаваща защитата, се нарича „продавач“.

Третата страна, която може да фалира или да се откаже от погасяването на дълга, е известна като reference entity, което се превежда като „базов актив“.

През последните седем години кредитните дефолтни суапове – CDS, станаха много популярни, заедно с ръста на риска в САЩ. Банките твърдяха, че могат да разпределят риска по целия свят.

Дефолтните, т.е. фалитни суапове, приличат на застраховка, тъй като могат да се ползват от кредиторите и за огромни спекулации. Заради това бяха наречени „финансово оръжие за масово поразяване“.

Както много други екзотични финансови инструменти и кредитните деривати от август 2007 г. спомагаха за разпространението на риска и значително го засилваха.

Този пазар не се регулира, не съществуват публични потвърждения, че продавачите на дефолтни суапове притежават активи, с които да се погасят задълженията в случай на фалит на получилите кредити.

Тези 62 трилиона на извънборсовия пазар оставаха нерегулирани и напълно непрозрачни, така че никой не знае при падане на икономиката, какъв ще бъде мащабът на риска.

Пазарът на CDS беше съсредоточен предимно в нюйоркските банки, които държаха към края на 2007 г. суапове за 14 трилиона долара, начело с JP Morgan Chase, Citigroup и Bank of America, съответно със 7, 8 и по 3 трилиона всяка.

Финансов специалист писа:”При финансова криза пазарът на CDS става атомна бомба с цъкащ детонатор”.

Това още повече ще усложни финансовата криза и ще действа парализиращо върху цялата финансова система.

Банките са жизнено заинтересовани да запазят пазара на суаповете непрозрачен. Но сега, когато фалитите се разпространяват в САЩ и извън техните предели, съществува голяма вероятност, много от купилите защита по суаповете, да останат с празни ръце и ще се опитат чрез съда да получат своите пари. Така ще се разкрият много суапови сделки.

Когато всичко наоколо се руши, хората се опитват по всякакъв начин да се спасяват, а суаповия пожар ще бъде страшен.

Днес много американци си задават въпроса „какво ни очаква“.

Дали Америка ще съумее да се изправи, дали това няма да бъде възходът на Китай, на събудилата се мечка Русия, или на излекуваната болна Европа? Ами надигащият се мюсюлмански свят, настръхнал срещу друговерците?

Ясно е само едно, че американците, които бяха повярвали в собственото си величие – икономическо, политическо и идеологическо – величието рухна! 

 Окончателно рухна на 11 септември 2001 година и очевидно завинаги.

Но постамериканския ХХІ-ви век, в който играчът не е само един, започва тревожно! Сега Америка тръпне в очакване да види какво ще излезе от руините, но пораженията засягат сериозно и останалия свят!

Европа също е изправена пред големи изпитания и търси тяхното решение. Фискалният пакт на Европейския съюз, тежко извоювана стъпка в посока на по-тясна икономическа и най-вече финансова координация и контрол върху банките, е съгласувана част от усилията на блока да се обуздае изтощителната дългова криза.  Фискалният пакт влиза в сила във вторник – 1 януари 2013 г., предаде АФП.

Очевидно, светът се намира пред прага на голям ПРЕХОД към нова научна, технологична, промишлена, социална и културна система в глобален мащаб. Никой не може да знае колко време ще трае този ПРЕХОД. Може би, началото на ПРЕХОДА е била САКРАЛНАТА ДАТА 21.12.2012.

За излизане от  трудната ситуация, която е обхванала целия свят,  насоките на ПРЕХОДА трябва да бъдат в търсене на нови технологии, превишаващи многократно ефективността на днешните, нови открития на непознати енергоизточници и материи, на нови теории и принципи във фундаменталните науки и пренасянето им в сферите на човешката дейност. 

Икономическият просперитет на света в това число и на Европа, в много голяма степен зависи от това, дали институцията „държава“, е в състояние да успее в бъдеще да се наложи над световните кредитори – групата частни супербогати личности, които считат, че са над Закона и че владеят света и могат да наложат Нов Световен Ред !

Лидерите и правителствата на водещите в света страни трябва да разберат, че ако богатите стават все по-богати а  бедните все по-бедни,  надвисват страшни буреносни облаци.


« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.