You are here: Home // БСП, България, Преходът, СССР // САЩ – СТРОГО СЕКРЕТНИ ТЕЛЕГРАМИ!

САЩ – СТРОГО СЕКРЕТНИ ТЕЛЕГРАМИ!

УИКИЛИЙКС ни предоставя възможността да разберем какво е мнението и какви са оценките на американско посолство в София, по важни въпроси засягащи страната ни. Посолството е с най-голям личен състав и в него има различни специалисти, включително и на многобройните американски специални служби. Ето защо информациите в грамите, макар и с минал срок не са изгубили своята актуалност.

Настоящата телеграма засяга жизнени въпроси касаещи България и според нас, те са важни за българските управници, ако желаят да се запознаят и да се възползват от тях.

Те са важни и за секретните български служби, които следят и анализират дейността на американското посолство в София.

Да разполагаш със секретна американска грама е мечта на всяко разузнаване!

09 Август 2011 година.

С O N F I D E N T I A L SECTION (поверителна секция)

ТЕМА: БЪЛГАРИЯ СЕ САМОИЗМЪКВА ОТ ЕНЕРГИЙНАТА ДУПКА

Засекретена от посланик Макълдауни.

1.Общ преглед:

Пълното прекъсване на газа, което е вече в седмия си ден, показа уязвимостта и недоглеждането свързани със концентрираната около Русия енергийна политика на България. Близо 100% зависима от Русия за газ, нефт и ядрено гориво, България е силно притисната от Москва. Ние призоваваме висшите държавни служители да използват тази криза като възможност за измъкване на страната от енергийната дупка. Нашето послание се състои от четири части: повишаване на прозрачността; елиминиране на посредниците; повишаване на разнообразието на доставките; превръщането на България в мощен център за възобновяеми източници на енергия и енергийна ефективност. 

2. Точно преди една година в София, президентът Георги Първанов и президентът Путин откриха „Годината на Русия в България, „запечатвайки“ енергийното партньорство на двете страни с подписването на „Големия шлем“ за скъпи енергийни сделки като „Южен поток“, Бургас-Александруполис и АЕЦ Белене. По това време ръководеното от социалистите правителство не можеше дори за миг да повярва, че Русия ще спре кранчето. Една година наистина може да произведе огромна разлика… Ние призоваваме българите, както висшите държавни служители, така и частни консултанти, да се възползват от възможността предоставена от газовия спор между Русия и Украйна за да се измъкнат от руското енергийно господство. Руските интереси и интересите на тези, които търсят наеми и се хранят от енергийни сделки обвързани с Москва, ще окажат съпротивление, но все пак се отваря една възможност.

3. Посланието ни се състои от четири части:

Прозрачност:

Българският енергиен сектор е мътно блато от свързани с Русия приближени лица и паразити, които се хранят от наеми. Осветляването на играчите и на сделките им ще позволи на правителството и на обществеността да сключат други сделки, основани на пазара и в интерес на обществото. По наша покана, на 14 януари Инициативата за прозрачност в добивната промишленост ще предостави информация на представители на Българския енергиен холдинг и на неправителствени организации за начините за постигане на прозрачност на този сектор. Ние призоваваме и за прозрачност в свръх секретните договори на България с „Газпром“ и нейните посредници, както и за яснота в обществените поръчки за големи енергийни проекти като АЕЦ Белене.

Посредници:

Досега „Газпром“ настояваха за използване на посредници притежавани от тях или в съдружие с компанията. Те вземат част от печалбата, увеличават цените за потребителите и създават данъчни главоболия за „Булгаргаз“. Освен това те пазят и защитават „Газпром“ в случай на прекъсване на доставките, както българите разбраха през изминалата седмица. Ние призоваваме за премахване на тези излишни посредници, сега, когато „Булгаргаз“ започва преговори за нов дългосрочен договор за доставки на газ, който ще замени сегашните договори, изтичащи през 2010 и 2012 г.

Диверсификация:

Докато правителството на Станишев все още поддържа „Южен поток“, прекъсването на газа възроди българските усилия за разнообразяване извън руски източници на енергия. Ние призоваваме България да мисли мащабно. Те ще продължават да подкрепят „Набуко“, да преследват връзка, с която да се закачат за междусистемния електропровод между Турция, Гърция и Италия, както и закачане за румънската газопреносна мрежа, LNG терминал в Егейско море, и разширяване на съоръжението за съхранение на газ Чирен. Други говорят за изграждане на нова, средна по големина петролна рафинерия, която да се конкурира с рафинерията на „Лукойл Нефтохим“ и ново съоръжението за съхранение на петрол. Ние ще настояваме за участието на американски компании, както и за техническа помощ от САЩ чрез USTDA и други представители на американското правителство.

Възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност:

Прекъсването на газа е повик за събуждане на България, която да започне да разчита на местни, възобновяеми източници включително вятърна, водна и слънчева енергия. Ние насърчаваме България да удвои стимулите, които се предлагат в момента за да разработи и използва възобновяема енергия. България остава с най-ниско-енергийно-ефективната икономика в ЕС. Ние призоваваме правителството да въведе нови стимули, за да направи тежката промишленост и големите жилищни блокове, наследени от съветската ера , по-енергийно ефективни.

4. Коментар:

Нашето послание е просто: газовата криза дава краткотрайна възможност на правителството да обсъди и изпълни проекти и идеи, които бяха невъзможни само преди месец. Ние подтикваме към реална промяна на начина по който България извършва всичко в енергийния сектор. Ако правителството успее с една иновационна стратегия, подкрепена от политическата класа и чрез финансови ресурси, то потенциалните ползи биха били огромни.

Макълдауни

Господа управници,

Има какво да научите и да се възползвате от американските телеграми! Остава само да желаете и да можете!

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.