You are here: Home // Втората Световна Война, САЩ, СССР // ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА – ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, САЩ И ДРУГИТЕ ЗАПАДНИ СЪЮЗНИЦИ (7/8)

ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА – ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, САЩ И ДРУГИТЕ ЗАПАДНИ СЪЮЗНИЦИ (7/8)

На 1 септември 1939 година Германия напада Полша без да й обявява война.

Същият ден, правителството на Великобритания връчва нота с предупреждение Германия да прекрати военните действия срещу Полша и да изтегли войските си.

Нота с подобно съдържание връчва и Франция.

Отказът означавал война, но фактически такава се водила само във ”вестниците”.

На линията ”Мажино” французите държали 100 дивизии, превъзхождайки многократно немските, но изчаквали пристигането на английските войски, както и развитието на войната на Изток.

А война на Изток също не се водела. Но събитията там подсказвали, че преговорите между Германия и Съветския съюз няма да донесат нищо добро.

И действително с Пактът ”Рибентроп-Молотов” подписан на 23 август 1939 година, двете страни се договарят да нападнат Полша и да си поделят територията й.

Не напразно този Пакт се смята за първопричина на Втората световна война. В реч пред Райхстага на 6 октомври 1939 г.

Хитлер предлага на Великобритания и Франция мир срещу завладяване на Полша, което се отхвърля.

На 1 септември 1939 година Германия напада Полша, а на 17 същият месец нападение предприема и Съветския съюз. Но войната на Източният фронт на този етап с това приключва.

Хитлер прехвърля на Запад основните германски военни сили – три и половина милиона войници и офицери.

След Пактът от 23 август, Германия и Съветския съюз подписват и Пакт за ненападение и дружба, който обърква световното комунистическо движение.

Съветският съюз става приятел със своя най-голям враг – нацистка Германия. Като последица от това Социалистическият интернационал се разпада.

На 9 април 1940 година 190 немски дивизии превземат Белгия и Холандия под претекст – защита от англо-френско нахлуване. На Белгия оказват помощ 91 френски 10 британски дивизии, но без успех. Холандия капитулира, а Ротердам е подложен на голяма въздушна бомбардировка. В края на май и Белгия капитулира.

Ударът на германските войски срещу Франция е нанесен изненадващо през Люксембург към Седан.

Англо-френската армия понася големи щети и е притисната при Дюнкерк. От 400 хилядната англо – френска армия жертвите са над 60 хиляди. На 10 юни френското правителство напуска Париж и го обявява за открит град. Новото френско правителство начело с маршал Петен признава паражението. Френските загуби в борбата срещу немската окупация възлизат на 100000 убити войници 80000 цивилни.

След поражението при Дюнкерк, Великобритания изпитва труднасти и се обръща към САЩ за помощ. Американският конгрес отменя забраната за износ на оръжия и стратегически суровини за воюващи държави. На Великобритания се предоставят 50 ескадрени миноносци за конвоиране на търговски кораби.

През март 1941 година конгресът на САЩ приема изключително важният Закон за ”заем – наем”, с който се разрешава на Президента да отпуска необходимите за войната оръжия и продоволствие, когато счита, че така се защитават интересите на САЩ.

На 14 август 1941 година на борда на английски кораб Чърчил и Рузвелт подписват т.н. ”Атлантическа харта”, която определя военните цели на Великобритания и САЩ.

Основната цел е ликвидиране на нацизма. На 24 септември към Атлантическата харта се присъединява и Съветския съюз.

Когато става ясно, че Великобритания няма желание за примирие и след като Германия е завладяла голяма част от Западна Европа, на 8 август 1940 година Германия започва военна офанзива по въздуха срещу британски летища и пристанища. Великобритания отвръща с бомбардиране на Берлин, Дюселдорф, Есен и други големи немски градове.

Германия обявява тотална морска блокада на Великобритания.

Отговорът на англичаните е бомбардиране на пристанища извън Германия, в които има немски кораби – Антверпен, Остенде, Кале, Дюнкерк и др.

Хитлер очаквал в кратък срок немската авиация да установи въздушно превъзходство над Великобритания, но не е успял. Това наложило да отмени планираното нахлуване във Великобритания за неопределено време в бъдеще.

На 7 декември 1941 година Япония напада изненадващо американската тихоокеанска база Пърл Харбър. Американците понасят много жертви и материални щети, предимно кораби. До средата на 1942 година, Япония завладява почти всички бази на САЩ и утвърждава надмощието си на тихоокеанският си флот.

На 1 януари 1942 година във Вашингтон се събират 26 държави и учредяват т.н. Обединени нации. Първата декларация, която се приема е подкрепата на Атлантическата харта и се изразява убеденост в победата над нацизма.

На 8 декември англо-американски войски под командването на ген.Айзенхауер дебаркират в Тунис и Мароко. Успехите на тази войска променят съотношението на силите в Средиземно море и Южна Европа.

През лятото на 1942 година САЩ организират голямо военно производство – около 48000 самолета и 25000 танка. Въвеждат в действие подводници със специален радар и унищожават 109 немски такива. През Атлантическият океан със 75000 кораба превозват над 4 милиона души и 268 милиона тона оръжия и други военни материали. Англо-американските морски операции стават все по-активни и германските щети все по-големи.

От 19 до 30 октомври 1943 година в Москва се провежда конференция на външните министри на СССР, САЩ, Великобритания и Китай. Разискват се предимно военни въпроси.

От 28 ноември, до 1 декември 1943 година в Техеран се провежда срещу между Сталин, Рузвел и Чърчил.

Обсъждат се бъдъшето на Германия и съвместните им усилия за поддържане на следвоенния мир. Взема се решение за провеждане на съвместни операции и е обсъждан въпросът за откриване на втори фронт.

По настояване на Сталин вторият фронт се открива в Западна Европа.

На 6 юни на френското северно крайбрежие в Нормандия се извършва англо-американския десант под ръководството на генерал Айзенхауер и със съдействието на британският генерал Монтгомери.

Участват два и половина милиона американски, британски, канадски и др. войници.

Окуражени от англо-американският десант, антифашистки сили във Франция се вдигат на възстание и на 23 август 1944 година освобождават Париж.

На 16 декември 1944 година 20 немски дивизии атакуват позициите на западните съюзници в Ардените. В ожесточената битка САЩ и Великобритания дават много жертви – 180 хиляди.

През 1943-1944 година САЩ води много успешни битки с Япония и успява да си върне стратегическите позиции от преди войната. В началото на 1945 година САЩ успява да възстанови и превъзходството си в Тихия океан.

В обстановка на категорични победи на Източния и на Западен фронт, от 4 до 11 февруари се провежда Ялтенската среща между Сталин, Рузвелт и Чърчил.

Вземат се решения за съвместни военни операции за окончателния разгром на нацистка Германия и за безусловната капитулация на Третия райх.

Споразумението постановява влизането на Съветският съюз във война с Япония.

В началото на 1945 година по фронтовете в Европа се разгръщат ожесточени битки с остатъците от германската армия. Съветската армия е освободила Будапеща и Виена и се насочва към Германия. На 16 април започва битката за Берлин, а на 2 април градът е напълно завладян.

На 7 май 1945 година Германия се признава за победена и подписва акт за безусловна капитулация. Въпреки капrтулацията на Германия, Япония продължава да воюва и не желае да се предаде. Това принуждава американският Президент Труман да вземе трудното решение да използва атомната бомба, която американците вече са създали.

На 6 август 1945 година първата атомна бомба е хвърлена на град Хирошима с 245 хиляди жители, от които 200 хиляди загиват. Но Япония пак отказва да се предаде.

На 9 август американците хвърлят друга атомна бомба с плутоний в град Нагасаки. Умират 74800 души. Японците отново не се предават.

На 2 август във войната срещу Япония вече са се включили съветски, китайски и монголски дивизии, които разгромяват квантунската японскя армия.

На 20 септември 1945 година Япония подписва акта за безусловна капитулация.

Жертвите на ядреното нападение на САЩ над Япония са много повече, тъй-като пораженията от радиационното облъчване се разбират по-късно, а те са огромни и смъртоносни.

Съществен е приносът на Западния фронт за победата над нацистка Германия, но тежестта на Втората световна война понесе Източният фронт и най-вече Червената армия на Съветския съюз. Там се дадоха най-много жертви и имаше най-много разрушения.

Въпреки големите поражения нанесени върху всички участници във войната, Втората световна война роди и две Велики сили – Съветският съюз и Съединените Американски Щати.

Но Втората световна война роди и едно чудовище – атомната бомба, която десетилетия наред виси над човечеството като „Дамоклиев меч“!

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.