You are here: Home // банки, БСП, България, европейски съюз, Русия // ИКОНОМИЧЕСКИ АНАЛИЗ НА „Bloomberg“ ЗА БЪЛГАРИЯ

ИКОНОМИЧЕСКИ АНАЛИЗ НА „Bloomberg“ ЗА БЪЛГАРИЯ

ofisut na Blumburg v Niu Iork

На снимката – 55 ЕТАЖНАТА КУЛА НА ИКОНОМИЧЕСКИЯ ГИГАНТ „БЛУМБЪРГ“.

Bloomberg е една от най-големите частни информационно-аналитични служби в света.

Тя е доминираща на частния икономически пазар за информация, при това не само в Америка. Финансовите анализи на Bloomberg и чат услугите й – абонаментна система с над 200 000 клиента, които целогодишно ползват всякаква икономическа информация на институцията или конкретни анализи, срещу абонамент от 20 000 долара при спазване на пълна конфиденциалност.

Аналитично-информационната дейност на Bloomberg е от изключително значение за дейността не само на финансовия пазар на Wall Street, но информацията й се използват масово от фондове, застрахователи, инвеститори, търговци и други икономически играчи на пазара.

По поръчки на американски инвеститори, Bloomberg изготвя анализи за икономическата ситуация в България. Скоро излезе специален доклад, както и съвременна оценка на банките. Ето някои моменти от доклада:

Основни моменти от доклад на „Вloomberg“ за България?

„Когато България през 2007 година се присъедини към ЕС, тя имаше дълбоки проблеми, но беше приета компромисно за член на съюза. За седем години в ЕС България смени три правителства, остава най-бедната страна от 28-те членки на блока и на няколко пъти бе предупреждавана от ЕС да спре незаконните печалби и корупцията. През януари ЕС заяви, че корупцията представлява значително предизвикателство за българските власти“, пише Bloomberg, като добавя, че „слабостите на системата си проличаха миналата седмица, когато две банки пострадаха от паническо изтегляне на пари“.

BNB„Според централната банка, една от пострадалите банкови институции е жертва на организирана атака и престъпни действия, а другата се „запали“ от враждата между мажоритарния акционер и голям вложител, който е член на парламента. Според българския прокурор Сотир Цацаров двамата мъже са си разменили смъртни заплахи“, пише в доклада.

„Когато България се присъедини към ЕС, тя имаше много дълбоки проблеми, но беше приета за член от опасения за геополитическо отклонение, свързано с Русия, опасения, че в България и Румъния ще се случат събития, подобни на тези, които в момента стават в Украйна“, коментира Джон О`Бренън – преподавател по европейска политика в Националния университет на Ирландия и сътрудник на Bloomberg.

В Украйна тримесечните кръвопролитни протести бяха последвани от решението на президента Виктор Янукович да обърне курса си към Русия и да откаже подписването на споразумение за асоцииране с ЕС. Днес, Крим е в ръцете на Русия, Източна Украйна е обект на сепаратистки бунтове, въпреки че новият президент Петро Порошенко подписа споразумението на 27 юни и каза, че се стреми към членство в блока.

„ЕС одобри кандидатурата на България въпреки предупреждението за високите нива на организираната престъпност в страната, подкупите в държавната администрация и провала на съдебната система. Като пример може да послужи арестът на бившия министър на отбраната – Николай Цонев, член на кабинета на Сергей Станишев, задържан през 2010 г. по обвинение в подкупи и злоупотреба със служебно положение за обществени поръчки. Две години по-късно той бе оправдан по всички обвинения„.

През 2013 г. България е класирана на 77-мо място по корупция от 175 страни. В ЕС е предпоследна. Преди нея е само Гърция. През 2007 г. България е на 64-то място от 179 страни – втората най-корумпирана страна в блока след Румъния.

През 2007, членът на Европейския парламент – Маркус Фербер каза, че“ ЕС ще бъде ограничен да помогне на България в изкореняване на корупцията, тъй като неговата намеса в националните въпроси на страните-членки е ограничена“.

ЕС многократно призовава България да направи съдебната си власт по-ефективна, да ограничи корупцията сред висшите държавни служители и да прекъсне връзките си с организираната престъпност.

B България няма никакви промени – пише Вloomberg

Докладът през януари 2014 г. на ЕС за България НЕ ОТБЕЛЯЗВА НИКАКВИ ПРОМЕНИ!

Кризата, която завладя България шест месеца по-късно, започна в Корпоративна търговска банка, която борави със сметките на повечето министерства и държавни компании, включително и на Българския енергиен холдинг. Тя има дялове във много вестници и някои телевизионни канала.

Az sum PeevskiМедийният бос Пеевски стана причина за уличните протести на 14 юни 2013, след като парламентът го одобри за шеф на Държавната агенция за сигурност.

Около 15 хиляди демонстранти протестираха през онази нощ, носейки надписи „Не на корупцията“ и „Не на мафията“. Правителството отмени назначаването му на следващия ден, а по-късно премиерът Пламен Орешарски заяви, че назначаването е „грешка“. Протестите продължиха през следващите няколко месеца, включително и с искане за оставка на Орешарски.

Изтеглянето на депозитите дойде, след като Пеевски прекъсна отношенията си с Цветан Василев – мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка. А на 20 юни БНБ сложи КТБ под специален надзор. От КТБ не коментираха.

Паралелно с това, няколко местни брокери, разпространиха негативна информация за Първа инвестиционна банка и способността на правителството да осигури защита на влоговете. Те използвали електронна поща, мобилни телефони, социалните мрежи, съобщи Държавната агенция за национална сигурност. В резултат на това, Първа инвестиционна банка беше принудена да изплати на вложителите 800 млн. лева за един ден, преди правителството да получи удължаване на кредитната линия. Полицията арестува 7 души, участващи в схемата, двама от тях са обект на наказателно разследване.

Все пак, България постигна известен напредък. Рекапитализацията на банковата система отдалечи България от кризата през 1997 г. Делът на необслужваните кредити е около 17 % от общия брой.

Наказват пазара на България – според Bloomberg

capitalИнвеститорите наказаха редица държави от бившия съветски блок заради връзките им с Русия, въпреки че тези държави, сега членки на ЕС, подкрепиха мащабните икономически санкции срещу Кремъл, коментира агенцията.

Борсовите индекси на България,Чехия и Унгария, заедно с този на Русия, се наредиха сред 10-те, които отбелязаха най-големи спадове в света за юли, отбелязват анализаторите. От източноевропейските валути, след рублата, най-зле се котираха унгарският форинт и румънската лея.

Ще следим за следващите анализи на Bloomberg и своевременно ще ви информираме.

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.