You are here: Home // Германия, гръцка криза, Гърция, еврозона // ДАЛИ ИМА ИЗХОД ОТ КРИТИЧНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА ГЪРЦИЯ?

ДАЛИ ИМА ИЗХОД ОТ КРИТИЧНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА ГЪРЦИЯ?

 

СИРИЗА И ЦИПРАС не си дават сметка за финансовата безизходица, в която е изпаднала Гърция

Ioanis Sturnaras
 
Управителят на Банката на Гърция Янис Стурнарас информира вицепремира Янис Драгасакис за изключително лошия климат по отношение на Гърция сред членовете на Управителния съвет на Европейската Централна Банка
Многотиражният вестник „Вима“ пише: Стурнарас е разказал на вицепремиера Драгасакис, че “ топ банкерите от Европейския съюз имали в ръцете си списъци с точни разчети колко ще струват изказванията на министрите от СИРИЗА, ако те се претворят в дела“.
Банкерите били силно обезпокоени от „рязкото спадане на приходите в бюджета през януари и драматичното влошаване на състоянието на хазната, където имало средства само до края на февруари“. Тези факти всъщност са оформили решението на Управителния съвет да спре да приема гръцки държавни облигации като гаранция за осигуряването на ликвидност на гръцките банки.

Мнението на европейските топ-банкери било, че Гърция вече е излязла от спасителната програма.

Янис Стурнарас е предупредил също вицепремиера Драгасакис, че „ако правителството час по-скоро не представи икономическата си програма, Гърция е застрашена от напълно изключване от механизмите за осигуряване на ликвидност от Европейската Централна Банка и следователно от финансов шок“.
Управителят на Банката на Гърция е подчертал, че в момента бездействието е особено опасно за икономическата стабилност на страната. Той е приканил час по-скоро правителството на Алексис Ципрас да представи добре мотивирана и обоснована икономическа програма, която да замести текущата, смятана от СИРИЗА за продукт на „Тройката“ – ЕС, ЕЦБ и МВФ.

Пред медиите Стурнарас подчертава, че ликвидността на гръцките банки в момента е осигурена и влоговете са напълно сигурни.
Financial TimesВ същото време вестник „Файнейшъл Таймс“ пише, че “представители на Еврозоната са твърде разтревожени от това, че спасителната програма за Гърция на стойност 172 милиарда евро свършва в края на февруари и страната е застрашена да потъне в хаос.

След серия от срещи с отговорни фактори на новото гръцко правителство, представителите на Еврозоната са убедени, че Атина не си дава сметка колко рисковано е финансовото й състояние”.

Още в първите си дни на своето управление СИРИЗА е наел една от най-скъпо платените консултантски компании в света “ Lazard“,  като съветник в кампанията за отписване на дълга.

Източници от гръцката банка са уверявали новата власт, че няма опасност за местните финансови институции.

Сумата, която се осигуряваше на гръцките банки чрез държавните облигации беше 50 милиарда евро. Европейската Централна Банка ги осребряваше с минимална лихва въпреки, че агенциите за кредитен рейтинг им даваха низка оценка. Това “привилегировано” отношение към гръцките ценни книжа беше част от подписания Меморандум за финансова стабилност на Гърция, който Ципрас предизборно обеща дръзко, че ще анулира едностранно. 

Evropeiska Centralna BankaС изненадващо решение, късно вечерта на 4-ти февруари Европейската Централна Банка рязко притисна правителството на Алексис Ципрас и му показа, че с кредиторите трябва да се внимава.

Управителният съвет на институцията реши: „от 11-ти февруари няма да осребрява гръцките държавни облигации, чиято лихва е 0,05%, а гръцките банки ще могат да разчитат на ликвидност само чрез Emergency Liquidity Assistance, където лихвата е значително по-висока – 1,5%“.

Така първите 10 дни от управлението на СИРИЗА се увенчаха с голям “успех” – лихвите по кредитите рязко скочиха, а банките са заплашени да останат без пари в брой.                                                                                                                                                          

Управителният съвет на Европейската Централна Банка мотивира решението си с факта, че „в момента не е сигурно как и дали въобще ще приключи поредната мисия на кредиторите за оценка на напредъка на Гърция по отношение на реформите, които се е ангажирала да проведе“. Освен това се подчертава, че с решението си Управителният съвет на практика пристъпва към стриктно прилагане на европейските правила, “ без да дава привилегии на една страна, а на останалите – не“.                                                                      

Това е ефектът от гръмките изказвания на Ципрас и СИРИЗА за края на „тройката“.  

Mario DraggiГръцките медии съобщават, че след среднощното решение на Европейската Централна Банка, за спиране осребряването на гръцките държавни облигации, шефът на банката Марио Драги лично е позвънил на гръцкия премиер Алексис Ципрас, за да го уведоми за развоя на събитията. Не е ясно какво Драги е казал на Ципрас. Но последният му е отговорил, че:

„стриктно ще се придържа към предизборните си обещания, които са предизвикали мощното одобрение на гръцките гласоподаватели и категоричната победа на СИРИЗА на изборите на 25 януари“.

Министърът на икономиката на Германия Зигмар Габриел е доста категоричен в изказванията си след срещата с гръцкия финансов министър Янис Варуфакис .

Gabriel“Всяка страна има право да избере демократично правителство и разбира се всяко правителство има право да промени изцяло политиката, която ще следва. Но едно нещо трябва да е ясно – последствията и особено икономическите последствия от една промяна в гръцката политика не могат да се пренесат в други страни и да се платят от данъкоплатците в други страни”, заяви недвусмислено той.

Габриел, който е и вицеканцлер на Германия подчерта, че за трудностите в гръцката икономика не са виновни нито Европейският съюз, нито европейските граждани.

Вината е на предишните гръцки правителства от ляво и от дясно, които се облагодетелстваха и оставиха страната в трагично състояние.

Краят на сложния гръцки пъзел се вижда – на 11. 02. 2015 се свиква извънредно заседание на Eurogroup за Гърция,

 

 

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.