You are here: Home // банки, България, Германия, гръцка криза, Гърция, еврозона, европейски съюз // ОТДАВНА ГЪРЦИЯ ИГРАЕ „ПОКЕР С ЕВРОПА“ И ПЕЧЕЛИ !!!

ОТДАВНА ГЪРЦИЯ ИГРАЕ „ПОКЕР С ЕВРОПА“ И ПЕЧЕЛИ !!!

Poker- pechalbata na Gurcia

ДА СИ ПРИПОМНИМ ЕДНА СТАТИЯ на разузнаване.ком от 2012 г.

100 МИЛИАРДА ЕВРО СПЕЧЕЛИ ГЪРЦИЯ  – „ОПРОСТЕНИ” , „ХАРИЗАНИ”, „ЗАВЛЕЧЕНИ” или „ОТКРАДНАТИ” ! – първа част.

ПРЕЦЕНЕТЕ ИМА ЛИ РАЗЛИКА В ПОВЕДЕНИЕТО НА ГЪРЦИЯ ПРЕДИ И СЕГА?!

Повече от тридесет години дарената от бога с природни красоти, безгрижна и жадна за удоволствия, за„бузуки” (музика и танци стил „чалга”и чупене на чинии)страната в Европа с най-много нощни заведения на глава от населението – Гърция, умело използваше доверчивите европейци, които щедро и даваха пари на кредит.

А тя печаташе държавни облигации и с лекота поемаше задълженията да ги изплаща след години на падежа.

Живееше и се веселеше безгрижно в току що обединеното голямо европейско семейство наречено Европейски съюз.

Когато през 2001 г. се създаде новата, още по-възвишена форма на интеграция – Еврозоната, Гърция убеди всички останали 16 страни, че нейното място също е там, веднага се отърва от хилавата драхма и въведе еврото – новата европейска валута. Апетитът й вече беше към еврото.

Доверчивите европейци пак не можаха да разберат хитростта, с която Гърция се промъкна в Еврозоната и се вреди сред отличниците в Евросъюза.

Troiansky konВъзпяти още от древния Омир и увековечени от него в историческата памет чрез легендарния „Троянски кон”, гърците станаха известни със своята хитрост и остроумие още от древността.

Сега, много години по-късно, замогнали се чрез парите на доверчивите европейци, към остроумието и хитростта гърците прибавиха още алчност и мегаломания и най – вече чувство за превъзходство над наивниците, които даваха пари.

Тези черти бяха особено характерни за гръцкия елит, който се множеше със скоростта, с която растеше и дълга им.

С помощта на силното гръцко лоби в САЩ в играта се включи голямата американка банка „Голдман Сакс„. Чрез съмнителни трикове банката успя да прикрие трагичното финансово положение и големия държавен дълг на Гърция и успяха да излъжат европейците.

ЗАТЪНАЛА В ДЪЛГОВЕ, ГЪРЦИЯ ВЛЕЗЕ В ЕВРОЗОНАТА ЧРЕЗ ЛЪЖА!

Goldman Sachs BankСлучаят с незаконните действия на„Голдман Сакс„ относно прикриването на гръцкия държавен дълг беше разследван от Федералният резерв на САЩ и обсъждан дори и в Конгреса, но понеже не се засягаха интересите на Америка и проявеният силен гръцки лобизъм, този случаай тихомълком мина в забвение.

Апетитът на гърците бързо нарастваше, особено след охолното харчене на милиардите от безотчетните пари на могъщия Самаранч при организирането на Олимпиадата в Атина. Говори се, че става дума за откраднати 4 – 5 милиарда евро от хитрите гърци, в комбина с продажни европейски фирми и бизнесмени.

Гърция постепенно се превръщаше в рай за чужденците и място за показване на разточителното благоденствие на гръцкия хайлайф. От голямата хранилка оставаше и за огромната държавна администрация – милионната армия от „гласоподаватели“, която освен високи заплати, получаваше и много допълнителни привилегии и бонуси.

Eksploatacia na bulgari v GurciaГърците вече до такава степен се вживяха в благополучието си и високият стандарт, придобит макар и „на заем”, че започнаха да наричат съседите си – нас българите   държава от „третия свят” и да се отнасяха надменно и нечовешки с прокудените безработни българи, намерили работа в благодентстваща Гърция.

Гръцкият управленски елит непрекъснато се усъвършенстваше в комбините и игрите за измъкването на европейски пари от многобройните фондове. Бяха големи майстори, за получаване на огромни селскостопански дотации. Поголовно лъжеха ЕС за броя на портокаловите, мандаринови, лимонови, маслинови и други насаждения, защото те се дотираха за всяко дърво. Лъжеше се и за износа на цитросовите плодове, включително и за България, където всичко се уреждаше с фалшиви документи. Гърците бяха тези, които научиха българите на играта „двойни фактури“ и черните каси във фирмите им.

А ЕС не виждаше или се правеше, че не вижда всичко това.

Двойният стандарт на ЕС към България и Гърция ясно си проличаваше, но бедна България се радваше на малкото което й се подхвърляше и си траеше.

Andreas-PASOKПри двата си мандата, националната гордост на Гърция – социалистът Андреас Папандреу харчеше с лека ръка европейските пари, като се ограждаше с добре платена политическа върхушка. При неговото управление бяха усвоени най-много европейски фондове, а за тях и за дълга тогава отговаряше не друг, а Лукас Пападимос – икономически съветник на Папандреу, а след време дори и назначен за временен премиер на Гърция, за провеждане на извънредни избори.

По ирония на съдбата, Пападимос е човекът, който спасява Гърция от фалит и който има съществен принос в сделката за дълга с огромната за Гърция печалба от 100 милиарда евро.

Вероятно, някои европейци и особено банкерите разбираха, че гръцкият дълг расте лавинообразно, но все още за това се мълчеше, защото от милиардите евро, които се стичаха към Гърция, много висши европейски чиновници също се възползваха.

Но играта с дълга беше започнала да загрубява.

Играта дори ставаше опасна, като игра на”Покер” със сериозни залози и противници – Гърция срещу Европейския съюз, Еврозоната и най-вече срещу най – големите кредитори, Германия и Франция.

Гърция все още успяваше да прикрива истинското си финансово положение, а европейците все още вярваха на гръцките държавни облигации.

Но колкото и умело да се играеше играта и да се „блъфира”, разбра се, че Гърция за няколко десетилетия, под носа на ЕС е натрупала национален дълг достигнал астрономически размери – над 350 млрд.евро.

Разбра се, че Гърция е пред фалит и вече не може да функционира като държава, без да получава паричен кредит отвън.

ProtestiГръцката икономика беше хилава с нисък производствен потенциал и национален приход, а огромната администрация чакаше и гълташе като ламя. Основната цел на европейските кредити е за развитие на икономиката й, а ЕС трябваше задължително да осъществява контрол за това? Но контрол по отношение на Гърция непонятно защо нямаше!

И никой от огромната администрация на ЕС в Брюксел не попита ЗАЩО!                      

Но лъсна истината, че Гърция не може да изплаща десетките милиарди държавни облигации с падеж 20 март 2012 г., ако не получи нов заем. Огромни загуби очакваха частните банки, предимно немски и френски, които притежаваха десетки милиарди евро гръцки държавни облигации. Потърпевши бяха и доста частни лица. Вече жизненият въпрос беше как да се намалят загубите от гръцките облигации.

Социалистът Папандреу – син, наследил баща си като премиерът и той също с лека ръка харчеше европейските пари и чакаше поредният жест – кредит от 100 милиарда евро с ниска лихва, в противен случай, той открито казваше, че страната е пред фалит.

Гърция 6 пъти е играела ролята на фалирала и поредният фалит беше през 2011 година. И тя винаги е разчитала на европейска щедрост.

На искането от ЕС Гърция да извършва реформи, което се засили през последните 5 години, управляващите в Гърция начело с Папандреу, също като другите управници преди него, упорито се въздържаха от провеждането им. Защото трябваше да запазят позициите си и разположението на електората си, който ги крепеше на власт.

Големите банки – кредитори на Гърция от Германия и Франция, подразбираха вече хазартната тактика на Гърция, да трупа все повече задължения чрез кредити, за да разчита на сигурно „опрощаване”. Гърците имаха необходимите качества за такава игра – остроумие, хитрост и предвидливост, че нито ЕС, нито страните от Еврозоната ще допуснат прецедента Гърция – страна член на ЕС и Еврозоната да обяви „дефолт“ .

Това е неконтролируем фалит, който заплашва европейското обединение постигнато толкова трудно и застраша новата и още неукрепнала валута – еврото.

Гърция търсеше изгода и се стараеше да оправдае и оневини безотговорната си лакомия. И вече беше заложила на покерния ход „опрощаване” на част от дълга. Като начало, Гърция говореше за 50%, опрощаване, но после алчността й се прояви и цифрата нарасна.

ESjpgНо ЕС вече не беше съгласен да дава лесно кредити и постави на Гърция сериозни условия, за отпусне на нов транш.

Отпускането на парите беше обвързано с изпълнението на сериозни и трудни условия. Въпреки това, Гърция продължи да получава европейски пари и дългът и нарастваше ли, нарастваше….. 

 

  

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.