You are here: Home // Германия, гръцка криза, Гърция, еврозона, европейски съюз // ОТДАВНА ГЪРЦИЯ ИГРАЕ „ПОКЕР С ЕВРОПА“ И ПЕЧЕЛИ !!!

ОТДАВНА ГЪРЦИЯ ИГРАЕ „ПОКЕР С ЕВРОПА“ И ПЕЧЕЛИ !!!

Poker- pechalbata na Gurcia

ДА СИ ПРИПОМНИМ ЕДНА СТАТИЯ на разузнаване.ком от 2012 г.

100 МИЛИАРДА ЕВРО СПЕЧЕЛИ ГЪРЦИЯ ! – „ОПРОСТЕНИ” , „ХАРИЗАНИ”, „ЗАВЛЕЧЕНИ” или „ОТКРАДНАТИ” ! втора част.

ПРЕЦЕНЕТЕ ИМА ЛИ РАЗЛИКА В ПОВЕДЕНИЕТО НА ГЪРЦИЯ ПРЕДИ И СЕГА?!

Referendum

На 31 октомври 2011 г. в деня на Вси Светии, неочаквано премиерът Георгиос Папандреу показа открито „покер тактиката” на Гърция.

Той обявява, че ще проведе референдум „Дали  гръцкият народ е „За” или „Против” приемането  на втората финансова помощ“ от Европа, заедно с пакета мерки, които ЕС иска Гърция да извършва на всяка цена. 

На 2 ноември последва европейския ход:

Френският президент Саркози и немският канцлер Меркел, шокирани от искането на Папандреу да проведе референдум, отвърнаха на удара с удар. Поставиха ултиматум пред Папандреу:

Merkel - SarkuziАко иска референдум, той ще е дали Гърция да остане в Еврозоната или не”!

Обявиха, че „ако става въпрос за референдуми, първо допитвания до народа трябва да се проведат в 16-те държави от Еврозоната, които да кажат дали дават пари на закъсалата Гърция. И чак след това Гърция може да прави референдум”. 

Меркел и Саркози поставиха твърдо въпроса, Гърция най-после да се заеме сериозно с въвеждане на фискална консолидация и структурни реформи, съкращаване на държавни институции, намаляване на министерски бюджети, премахване на многобройните привилегии и бонуси, извършване на пазарна либерализация, приватизация и други подобни мерки.

За управляващите и политическата класа на Гърция тези мерки се оказаха непоносимо тежки и неприемливи.

Те бяха свикнали да прилагат само мерки, които се харесват на избирателите, без значение от товара, който носят те на държавния бюджет.

Папандреу знаеше много добре, че не само управляващият елит, но и гръцкият народ ще е против мерките, които им се налагаха от ЕС. Защото това означаваше да им бъдат намалени огромните заплати и пенсии, да се ограничат многото им бонуси и привилегиите, нещо което те смятаха, че Европа незаслужено ги наказва.

Гърция изведнаж беше обхваната от партийни и парламентарни противоборства провокирани от несъгласувания „покерен” ход на Папандреу. Последва дори разрив и с неговия вицепремиер и финансов министър Евангелос Венизелос, който беше против референдума.

Папандреу беше принуден да подаде оставка. Обикновените гърци бяха огорчени, обидени и  разочаровани, защото разбраха, че са били лъгани от политиците от всички партии, които са ги управлявали и масово излязоха на уличен протест.

Parlamenta v AtinaПоследваха големи демонстрации, митинги, бунтове и погроми. Рухна доверието в политическата класа, в политическа система и в партийните елити.                      

От сложната обстановка в страната умело и дирижирано се възползваха левите и комунистически и най-вече ултра левите и десни екстремистки партии и движения, които създаваха умишлено впечатлението, че Гърция е пред гражданска война. 

Президентът назначи служебно правителство с премиер Лукас Пападимос – човекът допринесъл не малко за натрупването на гръцкия дълг. А големите гръцки олигарси вън и вътре в страната и политическия елит – участници в „покер играта“ разбираха, че трябва да минат към последния спасителен ход в покер планът им –  сплашване от обявяване на гръцки дефолт” – неконтролируем фалит! 

Планът предвиждаше каква ще бъде съответната реакция на противниковата страна – ЕС и Еврозоната.

Те бяха сигурни, че „ЕС не може да остави Гърция да потъне, защото тя ще завлече след себе си много други – виновни и невинни“ страни от еврозоната и ЕС.

Както писа авторитетният в-к „Файненшъл таймс”: 

Spasitelen poias. jpg„Гърция успя да се оттласне от дъното само 11 дни преди да изпадне в неконтролируем фалит и така да спести поне 1 трилион евро загуби на Еврозоната и невиждан досега срив на единната европейска валута”. 

„Файненшъл таймс” фактически неофициално обяви „пировата“победа на международните и гръцки покер играчи. 

След много преговори с лидерите на ЕС, ЕЦБ, МВФ и големи частни банки, Гърция извърши най-голямата „суапова сделка“ в световната банкова история – преструктурира дълга си към частните кредитори и от тази операция спечели 100 МИЛИАРДА ЕВРО.

Досега рекордът принадлежеше на Аржентина, която през 2002 година извърши дългово преструктуриране и отписа 82 млрд. долара от задълженията си, което по тогавашен курс се равнява на 73 милиарда евро.

Сделката за преструктуриране на гръцкия дълг предвижда всички задължения към частни кредитори, общо за 206 млрд. евро в облигации, да бъдат заменени с нови гръцки държавни облигации за 177 млрд.евро, които представляват 86% от целия дълг. 85,8 процента е доброволното участие на частните кредитори в преструктурирането на гръцкия дълг, според първите данни от Министерството на финансите. Притежателите на облигации за 29 милиарда отказват да опростят дълга.

НОВИТЕ ОБЛИГАЦИИ СА НА СТОЙНОСТ 31.5% ОТ СТОЙНОСТТА НА СТАРИТЕ И С НОВ ПАДЕЖ – от 11 до 30 години.

Sto miliardaГръцката печалба е 100 млрд. евро, а частните кредитори – или „благодетели“ по принуда – банки, застрахователи, частни лица и др. пиха по една студена вода и понесоха повече от 74% ЗАГУБА от покупката на новите гръцки държавни облигации.

Гърция с преструктурираните или т.н.”опростени пари” принудително намали финансовия си дълг от 350 на 250 млрд. евро.

Освен това, Гърция получи право на допълнително кредитиране в размер на 130 млрд. евро, но при строго определени условия и на части.

Гърция старателно прокарва мнението, че е допринесла огромна полза на европейските си партньори, избягвайки „потъването“, като им е спестила повече от 1 трилион загуби, както пише„Файненшъл таймс”. Но Гърция премълчава за огромните загубите, които е нанесла на Еврозоната и на частните кредитори.

Гърция премълчава и това, че тя самата е най-потърпевша и дълго време ще носи тежкото бреме – недоверието на европейската и световна банкови системи и финансова и икономическа изолация.    

А дали ще може да заличи петното, което си лепна върху авторитета и престижа като страна и нация, времето ще покаже. Защото европейците няма да забравят, че

СТОТЕ МИЛИАРДА ЕВРО, КОИТО ГЪРЦИЯ НАГЛО ИМ ОТНЕ НЕ СА НИТО „ОПРОСТЕНИ”, ИЛИ „ХАРИЗАНИ”, А СА „ЗАВЛЕЧЕНИ” и „ ОТКРАДНАТИ”!!! 

От покера понякога се печели, дори много се печели, но покерът е бил и винаги ще остане „ ИГРАТА НА ЛЪЖАТА И НА ИЗМАМАТА”!

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.