You are here: Home // БКП, БСП, България, КГБ, КПСС, НДСВ, Общи, Олигарси, Преходът, Русия // РУСКОТО ВЛИЯНИЕ В БЪЛГАРИЯ – заключителна част от грамата на посланик ПАРДЮ.

РУСКОТО ВЛИЯНИЕ В БЪЛГАРИЯ – заключителна част от грамата на посланик ПАРДЮ.

Русия продължава да упражнява значително влияние върху българската икономика чрез вноса на енергия, включително суров петрол, природен газ и ядрено гориво.

Когато единственият български дистрибутор на дребно на горива, ПЕТРОЛ АД, беше приватизиран, той попадна под контрола на руския бизнесмен ДЕНИС ЕРШОВ.

През август 2000 г. на ЕРШОВ беше забранено да влиза в България, тъй като беше посочен като заплаха за националната сигурност; забраната обаче беше отменена през 2004 г. при обжалване от Ершов. Преди това той беше вицепрезидент на един от най-големите износители на руски суров петрол, основа групата НАФТЕКС през 1991 г., от която ПЕТРОЛ АД стана част.

Ершов беше член на холдинга НАФТЕКС БЪЛГАРИЯ (сега ПЕТРОЛ ХОЛДИНГ) и е член на контролния съвет на ПЕТРОЛ АД.

Въпреки че вече не притежава българския телефонен оператор МОБИЛТЕЛ (МТЕЛ), се смята, че руският гангстер Михаил Чорни е запазил влиянието си върху компанията чрез връзките си с членове на австрийския Мобилтел Холдинг.

Чорни закупи от австрийския Мобилтел Холдинг и австрийската банка BAWAG през 2002 г., МТЕЛ , койтопрез 2004 г. бе продаден и реализира най-голямото  обратно изкупуване в Централна и Източна Европа.

Прехвърлянето бе извършено през българската джойнт сток компания БИДКО.

БИДКО се намира в една и съща сграда с адвоката на Чорни, ТОДОР БАТКОВ, който и досега е член на борда на МТЕЛ.

Твърди се, че Батков и други представители на Чорни са упражнили натиск върху българското правителство да забави издаването на третия GSM лиценз на БТК през юли 2004 г.

Факт е, че Върховният административен съд реши на 15 юли 2004 г. да отложи издаването на GSM лиценз на БТК. Решението на съда подсказва, че Чорни продължава да контролира МТЕЛ.

Съдията, който председателства съдебния състав по този случай е същият, който анулира решението на правителството да забрани на Чорни да влиза в страната.

Чорни има връзки с ЕМИЛ КЮЛЕВ чрез участието си в ДЗИ БАНК (бивша Росексим Банк), която е притежавана от Кюлев.

Тодор Батков беше член на борда на директорите на Росексим до 2003 г. Чорни е запазил влиянието си и в известен брой други компании чрез прехвърляне на собствеността си в тях на Батков.

Сред тях са футболният отбор ЛЕВСКИ, вестникът СТАНДАРТ и хотелът БАНКЯ ПАЛАС.

Представител на ЛУКОЙЛ в България е ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ. Руската нефтена компания бива смятана за най-големия корпоративен данъкоплатец в България. Тя контролира също руския експорт на нефт за България. Българските операции на Лукойл чрез Златев биват подозирани в здрави връзки с руското разузнаване и руската организирана престъпност.

АКБ КОРПОРАЦИЯ. 

Оглавявана е от НИКОЛАЙ ЙОРДАНОВ БАНЕВ – български гражданин, роден на 16 август 1959 г., се занимава предимно с приватизиране на притежавани от държавата промишлени предприятия. Основните й незаконни дейности са приватизационни измами и корупция.

ПОЛИТИКА: ВРЪЗКАТА С ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ – (ОП). 

Организираната престъпност оказва корумпиращо влияние върху всички български институции, включително правителството, парламента и съдебната система. В опит да поддържат влиянието си без значение кой е на власт, фигурите от ОП правят дарения на всички политически партии.

С навлизането на тези фигури в легалния бизнес, те се опитват с известен успех да си купят влияние във властта.

По време на общите избори през 2001 г., известен брой влиятелни “бизнесмени”, включително ВАСИЛ БОЖКОВ и ЕМИЛ КЮЛЕВ, щедро финансираха и поддържаха и по други начини кампанията на НДСВ.

В началото на мандата си през 2001 г., министър-председателят Симеон Сакскобургготски организира среща на високо ниво с членове на клуб Възраждане, на която той покани Илия Павлов, Васил Божков и други да станат част от “бизнес-консултативен съвет”, който да съветва правителството.

По-късно същата година Кюлев помогна за финансирането на успешната предизборна президентска кампания на лидера на българските социалисти Георги Първанов.

Ахмед Доган, лидер на партията  Движение за права и свободи – младшия партньор в правителствената коалиция, присъстваше на погребението на Илия Павлов през 2003 г.,

Доган не правеше опит да скрие тесните си приятелски и бизнес връзки с убития шеф на Мултигруп.

По време на изборната кампания през 2005 г., бизнесмени, които поддържаха връзки с организираната престъпност (включително ЛУКОЙЛ и Сашо Дончевата ОВЕРГАЗ), Божков, Кюлев и други, намираха начин да  разпрострят  поддръжката и и най-вече парите си по целия политическия спектър.

Но те  съсредоточаваха вниманието си предимно върху  царската партия НДСВ и артията на социалистите БСП.

Целта беше да подсигурят интересите си независимо кой ще спечели предстоящите избори.

На по-ниско ниво от правителството и ръководството на големите политически партии, ОП “притежава” определен брой общини и членове на парламента. Това директно участие в политиката – за разлика от рушветите – е сравнително ново развитие за българската ОП.

ДОБРОМИР ГУЩЕРОВ, основател на клуб Възраждане и голям спонсор на БСП, спечели място в парламента от листата на БСП.

Гущеровата “застрахователна” компания е една от замесените в изнудване и рекет през годините непосредствено след падането на комунизма.

На общинско ниво, на избори през тази година в Свиленград, град на българо-турската граница, общинската власт беше напълно превзета от фигури, които почти не се и опитват да прикрият връзките си с едрите контрабандисти. По подобен начин, в регионалния център Велинград лица от средите на ОП контролират местния парламент и кмета. Почти същият сценарий се е разиграл и в половин дузина по-малки градове и села из България.

КОМЕНТАР! 

Въпреки продължаващия натиск от САЩ и ЕС, досегашните български правителства са направили твърде малко, за да ограничат присъствието на организираната престъпност.

Като резултат ОП е засилила позициите си и е способна да действа с практическа безнаказаност.

Българското общество разбира корумпиращото влияние на ОП, и хората определено са разстроени от неспособността или нежеланието на правителството да се справи с проблема.

Ние продължаваме да оказваме техническа помощ на реформистки настроените елементи в правителството и съдебната система – и да говорим за нуждата от борба с организираната престъпност и корупцията – но истински способните да окажат натиск по тези въпроси са ЕС.

Забавяне на приемането на България може да се окаже политическа катастрофа за сегашното правителство.

Ако ЕС използва този лост, за да изиска не само дълбока реформа на съдебната система, но и ефективни мерки на практика, ще има смисъл да се вярва, че тенденцията ще започне бавно да се обръща през следващите години срещу организираната престъпност.

 

ПАРДЮ

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.