You are here: Home // Ахмед Доган, БСП, България, Преходът // КОАЛИЦИОННА „РУЛЕТКА“ – ИЗБОРИ 2011

КОАЛИЦИОННА „РУЛЕТКА“ – ИЗБОРИ 2011


Предизборната обстановка в България привидно е спокойна.

Все още участниците – коалиции, партии и сдружения не са се активизирали, но задкулисно, играе се една сложна игра.

СДС, чрез избора на Румен Христов разчита той да стане компромисен обединител на сините и да се използват добрите му отношения с ДПС и Доган.

Според достоверна информация, водени са тайни разговори между СДС и ДПС с оглед изграждане на едно евентуално партньорство.

Доган на срещата показал към СДС явна добронамереност, но също така дал да се разбере, че е рано да заложи на определена страна.

Кроткият и сговорчив лидер на СДС Мартин Димитров направи дори и невъзможното – да събере Иван Костов с враговете му Стефан Софиянски и Бакърджиев в синя коалиция.

За компенсация на Костов, се при3ема издигането на кандидатурата за вицепремиер на Емануил Йорданов.

Бъдещето ще покаже тази странна коалиция от ненавиждащи се политически похабени, но жадни за власт лидери колко време ще издържи.

Известно е също, че Доган поддържа дискретно връзки и с БСП.

Той добре разбира, че„столетницата“едва се държи на крака и без чужда помощ ще си остане само с напъните. Изключвайки ГЕРБ, опитният Доган ще заложи на онзи, който има реални шансова на балотажа, и тогава подкрепата му да се окаже печеливш ход.

Доган знае, че неговата позиция ще стане силна едва на втория тур. Тогава ще се оформи и истинското политическо структуриране. Затова, разговорите водени от него до сега имат предимно проучвателен характер. Според информация с която разполагаме, отново БСП е най-предпочитаният партньор на Доган.

А СДС, за да не бъдат упрекнати, че Румен Христов използва добрите си отношения с ДПС за привличане на техен електорат, побързаха да обяснят, че няма „заиграване“ с ДПС.

Самият Румен Христов казва:

 „Резултатите от изборите показаха, че не съм човекът на ДПС“. 

Там, където имаше спекулации, че ще получа голяма подкрепа от ДПС се оказаха няколко общини в Североизточна България с ниска активност от няколко гласа“.

„Резултатите показаха, че Румен Христов не е човекът на ДПС и моля ви, вече не ми задавайте тези въпроси“.

Това пък беше отговорът на синия лидер Мартин Димитров.

Хитрият Доган, от срещите със СДС успя в голяма степен да заличи у синята партия лошите спомени от миналото, когато им заби нож в гърба и смъкна от власт правителството на СДС начело с Филип Димитров.

Съвместната им коалиция  през 1992 година просъществува само няколко месеца.

След инсцинираните от Желю Желев ”Боянски ливади” с цел провокиране на премиера и кабинета, Филип Димитров прояви политическо късогледство решавайки да поиска „вот на доверие”, като разчиташе хората на Доган в парламента да го подкрепят.

Но в този важен момент за СДС, депутатите на Доган по негово нареждане оттеглиха подкрепата си от синята коалиция и правителството на Филип Димитров падна.

Това беше времето, когато отношенията между БСП и ДПС се решаваха от отношенията между Андрей Луканов и Ахмед Доган, а те бяха отлични.

Последва провала на БСП и падане правителството на Жан Виденов. После четиригодишно управление на СДС начело с Иван Костов, но и то приключи с пълен провал. И дойде спасителят на нацията – негово величество Царят. Той управлява цял мандат – четири години.

През целият този не малък период от време, Доган умело лавираше между партиите и винаги беше в най-изгодната позиция на балансьор. В същност той крепеше властта на другите партии и максимално използваше това.

В един дълъг период от време Доган властваше, като играеше умно и хитро между Царя и Станишев и не криеше, че всъщност той дърпа конците. Доган беше реалната власт и раздаваше поставе и привилегии, като умело обираше „парсата”.

Но нещата се промениха рязко, когато Доган беше изхвърлен от властта. Нямаше вече приятелски кръгове, нямаше я баницата, която само той разпределяше, нямаше и превиването на гърбове от много политици и бизнесмени, търсейки неговата подкрепа или благословия.

ГЕРБ просто изхвърли Доган от властта и той от дълго време се мята като риба на сухо и търси кой е печелившият му ход.

Някой на времето беше писал за Доган :

Няма ли власт – няма пари! Няма ли пари – няма Доган!    

И действително излезе прав.

Ахмед Доган много добре разбира, че на предстоящите избори за президент пред него няма голям избор за коалиции. Той твърди, че се е отказал от коалиране с БСП, но по наши сведения нещата не стоят така.

Той не е разрушил всички мостове с БСП.

ГЕРБ даде ясен сигнал, че на тези избори залага на млади, образовани и делови кандидати.

Те също трябва да са се доказали в живота и професията и най-вече да не са корумпирани и политически изхабени личности.

Всички останали партии участват в надпреварата за властта със стари и компрометирани кадри.

Има една хубава българска поговорка за „новия бардак” и старите „К“. Много често политиците я забравят.

Каква странна политическа борба се оформя на тези президентски избори.

Една млада и още непозната, но призната от народа партия – ГЕРБ ще се бори срещу една столетна старица – БСП, която не може да ходи, но досега винаги се е добирала до властта.

Социалистите много добре разбират, че се3га властта може да им се изплъзне  без подкрепата на коалиционен партньор.

А при така завъртялата се коалиционна рулетка намирането на коалиционен партньор се оказва много трудна задача .

Дали пак Доган няма да бъде „спасителният пояс“ на социалистите?

Друга една партия в период на реанимация – СДС заедно с един изчезващ политически субект – ОДС и  две маргинални политически образувания, начело с бившите и  изхабени политици – Софиянски и Бакърджиев, правят също коалиция.

Очевидно, те предварително разбират своята обреченост, но може би искат да преброят оредялите си редици.

Следва едно неясно“лобистко“ политическо или гражданско“създание“ от Меглена Кунева, която чрез лъжа с бившия Цар и премиер, предадоха националните интереси и се наложи България да затвори два ценни реактора на АЕЦ „Козлодуй“.

С благ тон, много премерени сладки думи и смирено изражение и поведение тя се старае да залъже българския народ и да се докопа до върховната власт.

Един известен журналист беше казал: Да! Ама НЕ !

 

А най-интересното е, че в тази невероятна надпревара за власт участва и доказан мафиот.

Какви невероятни избори ни очакват.

Времето ще покаже доколко е поумнял изтерзаният ни народ.

Ще напомним само какво е написал Левски в тефтерчето си:

Народе ????

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.