You are here: Home // Ахмед Доган, БКП, БСП, България, Общи, САЩ // ОЦЕНКИ НА АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО ЗА „ИЗБОРИ 2009 ГОДИНА”.

ОЦЕНКИ НА АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО ЗА „ИЗБОРИ 2009 ГОДИНА”.

„Уикилийкс“ – 22 май 2011г.

БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБОРИ – БОКЛУК НА ВХОДА, БОКЛУК НА ИЗХОДА.

С това предизвикателно и обидно заглавие бившият посланик на САЩ у нас Нанси Макълдауни е озаглавила своя доклад от 2 юни 2009 г. до Държавния департамент във Вашингтон, във връзка с предстоящите тогава избори за Европарламент на 7 юни и за Народно събрание на 5 юли 2009 г.

Докладът на Макълдауни е изпратен със секретна грама до Вашингтон, но „Уикилийкс“отново ни го е предоставил и имаме възможност да го обявим на българската общественост, макар и с известно закъснение.

В доклада пише, че преди две години България е била в разгара на предизборната кампания за евроизборите, която е преляла в кампанията за парламентарните избори.

Две дипломатически грами от посланик Нанси Макълдауни описват суровата картина на това, както тя го нарича „ сериозно упражнение на институциите, партиите и политиците в демокрация”. Според посланичката, в същност изборите вадят едни „боклуци“ от парламента, за да вкарат там други.

Макълдауни не е пропуснала и факта, че много от партиите „боклуци“ са абонирани за присъствие в българското Народно събрание. Като такива посочва Атака и ДПС, които „в симбиоза се използват взаимно, за да галванизират електоралната си база“.

Посланичката се концентрира върху ролята на по-малките политически формации, които са и потенциални „балансьори“ в една бъдеща коалиция, тъй като, според посолството, малка е вероятността ГЕРБ да постигне парламентарно мнозинство.

Синята коалиция според американското посолство представлява остатъци от някога могъщото СДС, което е извършило пост-комунистическите промени в България. Сега тя има „последен шанс да спаси автентичното център-дясно, което е силно маргинализирано от корупционни скандали и сблъсъци на егото, много от които около бившия премиер Иван Костов“.

Този „неохотен и закъснял съюз“ се надява да привлече избирателите в център-дясно, които или не гласуват или са дезертирали към ГЕРБ.

Оценката на американското посолство за РЗС е, че е креатура на БСП, с неясно финансиране, предвождана от политическия „клоун“ и „шарлатанин“ Яне Янев.

Според оценките в доклада на посолството, ДПС на автократорния лидер Ахмед Доган, през прехода имаше роля за поддържане на етническия мир, но той – Доган превърна партията в „машина за правене на пари“.

„Злоупотребите с еврофондове в министерствата контролирани от ДПС са един от основните фактори за негативния публичен имидж на правителството и ниската му популярност както в страната, така и в чужбина“.

За американското посолство Атака е партия на „екстремисти отляво и отдясно, които са огорчени от прехода. Има и бивши офицери от армията и полицията. Привържениците на Атака, водени от своя лидер Сидеров наблягат на анти-НАТО, анти-ЕС анти-САЩ, анти-малцинствени послания.“

Изготвеният от американското посолство доклад, за предизборната политическа ситуация в България и за ролята и мястото на политическите партии е доста остър и парлив, но и в голяма степен достоверен.

В по-голямата си част преценките в анализа са точни, а изводите на Макълдауни се потвърждават след време.

Ще трябва да отбележим с голямо огорчение, че в много от грамите на посланик Макълдауни, България е охулвана и не е допустимо за един посланик, пък даже и на САЩ да нарича българските депутати „боклук“!

Нима многото и зорки „ очи” на американските служби и на още повечето им агенти, не видяха нищо добро в нашата страна?

А посланичката, както всички нейни предшественици, непрекъснато изтъкваше, че съществуват „приятелски връзки” между двете страни и добри чувства на САЩ към България.

По наша преценка, докладът на Макълдауни не е доклад, изработен от искрено добронамерен към България дипломат.

Очакваме“Уикилийкс“ отново да бъде любезен и да ни предостави копие от новите доклади и анализи  на американското посолство в София за предстоящите избори в България.

Да видим има ли промяна в положението с „боклука” на  ”входа” и „изхода” за президенстството, пък и за общините в България.

Сравнявайки предизборната обстановка у нас с тази преди две години намираме много общи неща.

Пак виждаме лъжливи обещания, пазарлъци до последния момент, старание  на малки партии да влезат в ролята на посредници или балансьори и още по-малките –  в платена роля да отклоняват гласоподаватели.

Дано поне не се повтори пошлата игра с компроматите и замерването с кал.

Иначе, пак ще се нагледаме и наслушаме на ”старите муцуни”.

Самочувствието на партиите привидно е приповдигнато, най-вече от социолозите и имиджмейкърите, които добре играят платената им игра.

Но всички – политици, социолози и имиджмейкъри, знаят за умората у българина от избори, за апатията и безразличието на избирателите, както и това, че и този път още по-малко ще отидат да гласуват.

Погрешна е според нас тактиката да се залага на „старите муцуни“ но времето ще покаже!

Носталгията, особено у хората от БСП е силно чувство!

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.