You are here: Home // БСП, България, Държавна Сигурност, Олигарси, Предатели, САЩ, шпионаж // ”ГРЕХОВЕТЕ НА ПРЕЗИДЕНТА – ГЛАВНОКОМАНДВАЩ ПЪРВАНОВ!

”ГРЕХОВЕТЕ НА ПРЕЗИДЕНТА – ГЛАВНОКОМАНДВАЩ ПЪРВАНОВ!

Wikileaks разкрива:

Генерал НИКОЛА КОЛЕВ е агент на американците!

Таен доклад разкрива корупция в Министерство на отбраната.

Бившият началник на Генералния щаб Никола Колев и настоящ шеф на кабинета на президента Първанов е информирал американците в началото на 2003 г. за таен доклад за корупция в Министерството на отбраната, който е даден на висши военни и на президента.

Тази информация излиза от грама с гриф „секретно” от 10 януари 2003 г., подписана от заместник посланик на САЩ в София Родерик Мур.

В грамата е отбелязано, че името на Колев трябва да се запази в тайна „strictly protect”, което е характерно за особено ценните информатори на посолството – на американските специални служби.

В американския дипломатически доклад става въпрос за скандала, разраснал се около аферата „Гном“, в който освен главният прокурор Филчев се замесват председателят на парламента Огнян Герджиков, лидерът на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов, вътрешният министър Георги Петканов и министърът на отбраната Николай Свинаров – така нареченият „юридически кръг“. Всички те са близки до „имащият лоша слава бивш шеф на кабинета на премиера Стоян Ганев“.

Според американците покрай атаката срещу „юридическият кръг“ по различни причини под кръстосан огън се оказват още Филчев, Николай Василев, ген. Атанас Атанасов, Иван Костов и няколко лица от неговата администрация.

Свинаров първоначално не е ключов играч в тази група, но „според донесенията назначението си като министър на отбраната дължи на тяхното влияние.“

В скоби е отбелязано, че има непотвърдени данни за нерегламентирани правни услуги оказани от Свинаров.

Той е оказвал съдействие на „известната фигура от организираната престъпност“ Васил Божков – Черепа, който „също е близък до Стоян Ганев.

Известно е, че Васил божков – „Черепа“ е играл важна роля при неговата селекция на екипа на Симеон“, защото е бил финансов „донор“ на царската партия..

Панайотов, който е критикуван за „авторитарния“ си управленски стил се е срещал с Черепа и другите членове на бизнес – клуб „Възраждане“, „за които се смята, че са свързани с групировки на организираната престъпност“. Неназован депутат близък до Панайотов казал на американците, че той е получил „благословия от премиера“ за тази среща.

Най-стряскащата информация от грамата обаче не е за юридическия кръг и Филчев или дори за имунизирания за правосъдието Васил Божков – Черепа.

Началник-щаба ген. Никола Колев тайно докладвал на САЩ за корупция в МО.

Това е стряскащото!

Грамата повдига завесата над най-малко три важни събития:

Първо – американско разследване на аферата „Терем“.

Второ – „вербовката“ на началник-щаб на БНА ген. Никола Колев, който е предавал информация на американците.

Трето – прикриването от президента Първанов, ген. Колев и висши военни на доклад за корупция в МО.

Това става явно от параграфа за „греховете“ на министър Свинаров, който е атакуван от две посоки.

От една страна има разследване на американски екип за нелегален износ за Сирия на изделия с възможна двойна употреба. Според американските разследващи Свинаров е знаел за доставките, но не е предприел нищо, за да ги спре и не е информирал правителството за нарушението.

Американците са разказали всичко това на премиера Сакскобургготски, става ясно от доклада.

До този момент не е известен друг случай на проведено от американците разследване за злоупотреби на висши български политици.

Американският посланик Уорлик намекна за разследване срещу Румен Петков, което е станало причина да му бъде отнета визата, но не е изяснил дали то се води на територията на САЩ или от специалните служби на САЩ в друга страна.

Общото между двата случая е, че министър Свинаров също става персона нон грата за САЩ, поради което Симеон Сакскобургготски не го е взел със себе си при посещението си в Америка.

Че ситуацията е била сериозна се разбира и от изявлението на външния министър Соломон Паси, който алармирал, че скандалът „Терем“ може да забави присъединяването на България към НАТО.

Това не се случи, но се случи обичайното за България замазване и бавене на обвинението и на делото.

Според американците Свинаров е бил подложен на друга атака от началника на Генералния Щаб ген. Никола Колев.

Генералът „също повдигна обвинения за корупция в Министерството на отбраната във все още тайния доклад, връчен на президента и на висши военни ръководители.“

В грамата пише, че докладът на Колев съдържа данни за корупция и е част от „обстрела“ срещу министър Николай Свинаров .

В медиите липсва информация такъв таен доклад да е ставал обект на обществен интерес и публично обсъждане.

Тези данни повдигат много въпроси:

Първо – самото наличие на таен доклад с констатирани закононарушения може да послужи за поставяне в зависимост – на вербуване на висши офицери и функционери.

Второ – за прикриване или контролиране на корупционни схеми.

Още повече, че за доклада знае ограничен кръг от хора: Колев, Първанов, сезираните „висши военни ръководители“ и….. американските служби.

Това не е убягнало от вниманието на американските дипломати, които години по-късно изказват основателни подозрения, че Първанов и Колев назначават генерали със съмнителна репутация, за да прикриват корупцията в армията. Това търдят от американското посолство в София.

Дали висшите съдебни органи не трябва да се” самосезират” и да поискат от приятелското американско посолство всички оригинални материали по случая.

Но това няма да стане защото ще се разкрие вината на президента ПЪРВАНОВ, ген. КОЛЕВ и другите „висши военни ръководители”?

В грамата посланик Мур пише за „обичайното за България замазване и бавене на обвинението и на делото”, което може да се тълкува, че те ще съдействат на българското правосъдие.

А дали има такова! То се командва от самият ПЪРВАНОВ – ПРЕЗИДЕНТЪТ С НАЙ-МНОГО ГРЕХОВЕ!

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.