You are here: Home // БСП, България, Държавна Сигурност, Предатели, САЩ, ЦРУ // „ДОСИЕТАТА НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ ВИТАЯТ НАД БЪЛГАРИЯ“. „Уикилийкс

„ДОСИЕТАТА НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ ВИТАЯТ НАД БЪЛГАРИЯ“. „Уикилийкс

ОЩЕ ОТ 2006 г. САЩ ЗНАЕЛИ ЗА ПЪРВАНОВ И ДС! 

От грама с най-високо ниво на секретност, озаглавена „Досиета на Държавна сигурност витаят над България“, изпратена от тогавашния американски посланик в София Джон Байърли, „Уикилийкс“ разкрива:

Още през 2006 г.Вашингтон е информиран, че президентът Георги Първанов е сътрудничил с Държавна сигурност въпреки, че някогашният министър на вътрешните работи Румен Петков, категорично отрича съпричастността на президента.

Досиетата на Първанов и на други политически фигури от неговото поколение са потвърдени от друга разузнавателна агенция, става ясно от грамата.

Специален доклад през юли 2007 г. с поверителен статус е отделен на информацията, която официално определя Георги Пъванов като агент „Гоце“.

В нея подробно са изложени реакциите на различните политически сили – искането на оставката на Първанов и обвиненията на дясната опозиция в прочистване на досието „Гоце“, както и факта, че шефът на Комисията по досиетата Евтим Костадинов е признал в интервю по националното радио, че има липсващи страници от досието.

Отбелязана е и реакцията на Бойко Борисов, който е запазил мълчание по време на скандала „Гоце“ и така е подсилил спекулациите за съществуваща договорка между най-популярните политици в страната да не се атакуват един друг.

Темата за отварянето на досиетата на ДС присъства трайно в дипломатическите доклади на САЩ, изпращани от София и разсекретени от „Уикилийкс“.

В грамата на Байърли е описан подробно скандала с разсекретяването на няколко досиета на журналисти от Румен Петков.

Байърли цитира разузнавателни източници, според които това не е част от някаква политическа стратегия, а е самоинициатива на Петков, който искал да си отмъсти на журналист.

“ Лидерите на БСП – Първанов и Станишев са се видяли в чудо и не знаят „как да напъхат духа обратно в бутилката“, пише посланикът.

В няколко доклада Байърли проследява и дебатите около създаването на закона за досиетата, както и сформирането на Комисията по досиетата.

Той отбелязва, че шефовете на разузнаването и кръгове в БСП оказват „огромен натиск“ над депутатите, за да останат неприкосновени и да не бъдат разкрити като агенти на ДС.

„Мистериозната смърт на Божидар Дойчев – шеф на архива на разузнаването също повдига вълна от спекулации и извежда на преден план необходимостта да се приключи с това наследство от комунистическото минало“, обобщава Байърли в некласифициран доклад от края на 2006 г.

В друга грама от април 2007 г. е цитирано интересно изказване на депута от ДПС Касим Дал, според когото „тези деяния от миналото може да се окажат по-неудобни за сегашната Българска социалистическа партия, отколкото откровенията за отделни случай на сътрудничество.“ 

Дал казал още, че „официални лица на такива високи постове като Първанов и Петков са по-загрижени да прикрият следи за парични сделки, които биха могли да доведат косвено до тях.“

„Налице е и повтарящата се спекулация, че високопоставени български дипломати, които в момента служат в западните столици, включително посланиците във Вашингтон (Елена Поптодорова б.ред.) и Париж (Ирина Бокова б.ред.), ще се окажат свързани с Държавна сигурност“, продължава грамата, но от текста не е ясно кой прави тези спекулации – Касим Дал или други лица.

„Много от тези имена няма да бъдат чак толкова голяма изненада – все пак не бива да се забравя, че Елена Поптодорова започва кариерата си като преводач на Тодор Живков, но най-вероятно ще бъдат използвани от опозицията за злепоставяне на правителството“, коментира Байърли.

Той подчертава, че досиетата не правят никаква разлика между изкупление и неизкупление – „всички тези досиета бяха бетонирани като в скала на датата, на която тук падна комунизма“.

Според посланика „само тези, които имат достатъчно власт, ще успеят да запазят досиетата си в тайна и да избегнат тази неточна оценка на миналото им.“ 

Както е известно, извършената проверка от Комисията по досиетата установи, че не съществуват никакви данни, уличаващи в съпричастност към Държавна сигурност нито Елена Поптодорова, нито Ирина Бокова, която сега е генерален директор на ЮНЕСКО.

За посланик Поптодорова стана известно, че е предавала секретна информация от кухнята на правителството на американското посолство и има статут на „стриктно защитен“„strictly protect”, информатор.

В друга грама, предадена ни от „Уикилийкс“  е отбелязано, че името на ген. Никола Колев трябва да се запази в тайна със статут „strictly protect”, което е характерно за особено ценните информатори на посолството и на  американските специални служби.

Очевидно, това са българите – ценни информатори на американското посолство и на специалните им служби.

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.