You are here: Home // БСП, България, Общи, Преходът // КАЛФИН срещу ПЛЕВНЕЛИЕВ или „ПРИКАЗКИТЕ” срещу „ДЕЛАТА”!

КАЛФИН срещу ПЛЕВНЕЛИЕВ или „ПРИКАЗКИТЕ” срещу „ДЕЛАТА”!

НАРОДЪТ  ТРЯБВА СЕРИОЗНО ДА ПОМИСЛИ!

Колкото повече приближава датата на президентските избори, толкова по-ясно става, че отново ще има втори тур, ще има балотаж.

Мина времето, когато българският народ масово тичаше по разни митинги, първо на червени, после на сини, сетне и на жълти, намрази цветовете и гласува за партия без цвят – ГЕРБ.

Народът масово гласуваше за имена и хора, които времето беше наложило като авторитети или даже символи.

Червеното управление беше дълго и мъчително – цели 45 години. После те сами си спретнаха преврат и след дълга борба и отчаяна съпротива, накрая трябваше да предадат властта в ръцете на синята опозиция – на СДС Трудна беше раздялата на червената партия с властта, но те продължиха неистово да я преследват както и сега, на президентските избори.

Когато синята опозиция начело със СДС дойдоха на власт, народът ги прие с голям ентусиазъм и много надежди.

София не помни такъв масов и възторжен митинг – над един милион привърженици и симпатизанти на синята идея и на СДС. Те трябваше да донесат дългоочакваната промяна в България. СДС начело с Иван Костов имаше цялата власт в ръцете си – държавна, партийна дори и съдебна, но загуби доверието на привърженици и симпатизанти и се провали.

Народът отново беше излъгани и си остана с голите надежди.

Когато жълтите поеха управлението на страната начело с бившия Цар Симеон, той беше посрещнат като спасител на нацията. Гръмко обеща, че за 800 дни ще оправи страната, ще поведе борба с корупцията и ще бъде честен и справедлив. И веднага започна да си прибира имотите, даже и тези които не му принадлежат.

И той се провали като излъга народа, който беше повярвал на обещанията му.

После дойде дойде на власт т.н.”тройна коалиция”, чийто архитект беше президента Първанов – Станишев, Симеон и Доган.Това беше най корумпираното правителство.                 Народът отново остана излъган и ги прогони, гласувайки срещу тях на изборите.

По ирония на съдбата, охранителят на Царя по време на посрещането му в България – Бойко Борисов, създаде нова партия – ГЕРБ, спечели изборите и сега управлява страната.

Народът за пореден път гласува доверие на един човек и на една партия – ГЕРБ и е с големи очаквания от това правителство.

Времето ще покаже дали и тази партия, като другите предишни, ще гледа само своя интерес, забравяйки отново за народа.

До сега, след всяко управление разочарованията на хората или т.н. електорат  бяха големи, защото и неизпълнените обещания или лъжи и злоупотреби с власт, също бяха големи.

Вероятно партия ГЕРБ начело с Бойко Борисов е последната, която излъчва  самостоятелно правителство, без да търси коалиция. Но се знаеше, че тя ще получи политическа подкрепа от някои по-малки десни партии. Няколкото гласа, които липсват на правителството на ГЕРБ в парламента, за да има болшинство все още са налице, но не се знае докога.

Време е политици и партии да разберат, че от тук нататък трудно ще излъжат народа, да даде властта на една партия. Те ще трябва да приемат това като наказание и да търсят подходящи партньори, за да се коалират.

На сегашните президентски избори вече определено се знае, че българският избирател няма да даде категорични предпочитания на никой от кандидатите и сигурно ще има втори тур.

Социолози посочват значителното, но недостатъчно предимство на кандидата за президент на партия ГЕРБ Росен Плевнелиев, а на второ място със доста по-слаб резултат се сочи кандидатът на БСП Ивайло Калфин. Но много близко до него е третият кандидат – безпартийната Меглена Кунева.

Борбата на втория тур на изборите ще бъде не само голяма, но и непредвидима, защото ГЕРБ, премиерът Бойко Борисов и министър Цветанов напоследък  си спечелиха доста противници. Още от сега някои малки партии правят сметки как ще оттъргуват тяхните гласове на втория тур, независимо с кого, с ГЕРБ или с БСП.

За пръв път в България една партия – ГЕРБ и нейните кандидати за президент Плевнелиев и за вицепрезидент г-жа Попова, направиха една позитивна кампания, без злобеене и заяждане, или замерване с компромати другите кандидати.

В президентската надпревара вероятно главните действащи лица ще бъдат Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин. Какъв житейски и професионален актив има всеки от тях – вижте, за да можете правилно да прецените за кого да гласувате.

ИВАЙЛО КАЛФИН.

Роден е на 30 май 1964 г. в София, където през 1983 г. завършва Френска езикова гимназия. През 1988 става Магистър по международни икономически отношения в УНСС, а в 1999 г. става Магистър по международно банкиране в университета Лофбъро, Великобритания.

През 1990–1994 и 1997–2000 г. Калфин е Управител и старши съдружник в консултантски фирми.

От 1994 до 1997г. и от 1997 до 2001г. е Народен представител в 37-мо и 38-мо Народно събрание. Бил е член на комисиите по външна политика и по бюджет и финанси.

Специализира в различни международни курсове като:

Международен маркетинг, Стопански университет, Виена, Австрия

Програма за обмен „Маршал“, Етика в политиката и бизнеса, програма на Държавния департамент на САЩ, САЩ, Програма за запознаване с институциите на ЕС, Брюксел, Страсбург, Програма за обмен на преподаватели, Университет в Портсмът, Великобритания, Икономическо и политическо развитие на Република Корея в Р. Корея, Преговори в ЕС, Колеж на Европа, Брюж, Белгия.

Курсовете са краткотрайни, защото от 2002 г.до 2005 г. той работи в президентската канцелария, от 2005 до 2009 г.е външен министър, а след това е депутат от квотата на БСП в Европарламента.

Ивайло Калфин е женен за Цветанка Калфин, имат една дъщеря, Биляна.

Калфин владее английски, френски, руски и испански език.

Неговият съпартиец проф.Близнашки го нарича „бивш щатен комсомолец”, който през 1996-97 г. напуска партията, въпреки надвисналата заплаха БСП да бъде поставена извън закона, затова го нарича”ренегат”.

Тогава БСП е смъкната от власт с народен бунт, а СДС печели изборите с болшинство и поставя въпроса за забраната на БСП. Мнозина като Калфин, все бивши щатни комсомолци също наускат и ги обявяват за ренегати.

Известният с острото си перо комунист Стефан Продев написва едно знаменито есе, озаглавено „Комсомолщина”, казва проф.Близнашки.

Веднага след 1997 г. Калфин се включва в новоучредената Българска евролевица на Александър Томов и става неин секретар заедно с Филип Боков.

През 2000 г. Калфин отново променя партията си и става учредител на Политическо движение „Соицалдемократи“ на Николай Камов, което се е отцепило от евролевицата.

Калфин вече е влязал в кръга приближени на Първанов. От 2002 до 2005 г. той е секретар по икономическите въпроси на президента. Отношенията между него и Първанов стават близки и дълготрайни. През ноември 2010 г.Калфин участва в първия дебат, с който е поставено началото на президентското движение АБВ. То започна с голям медиен апломб, но след това шумът постепенно заглъхна.

От 17 август 2005 до 27 юли 2009 г. по предложение на Първанов, Калфин е заместник министър-председател и министър на външните работи в правителството на „тройната коалициа” начело със Сергей Станишев. Това е неуспешно правителство, придобило печалната слава със своята корумпираност.

През 2009 г. Калфин е избран за евродепутат от листата на БСП и става  председател на групата и евродепутати.

Ивайло Калфин е характерно партийно явление. Той е типичен представител на комсомолската, а после на партийната номеклатура, креатура на Първанов и прави партийна кариера в БСП. А през цялото време парадира, че е безпартиен. Това е една от тактиките на социалистическата партията, играейки с т.н. ”гражданска квота”.

За провала пред Европийския съюз и спирането на стотици милиони европейски субсидии заради корупцията на правителството, Калфин също носи голяма вина. С този голям негативен товар на гърба си той поема голям риск, като приема новинацията на БСП за президент, пак с известната играта на ”безпартиен”от гражданска квота.

Копие на своя ментор Първанов, той е човекът, който много приказва и в същност нищо не казва.

Затова можем да го наречем ”човекът на приказките”.

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

Роден е на 14 май 1964 г. в град Гоце Делчев. През1982 г. завършва  Природо-математическа гимназия в Благоевград. Следва във ВМЕИ „В. И. Ленин“ в София (днес Технически университет), със специалност „Изчислителна техника, който завършва през 1989 година.

Веднага след това започва работа като научен сътрудник в Института по микропроцесорна техника, но политическите промени в България го оставят без работа.

През 1990 г. открива собствен бизнес – основава и развива фирмата си „Ирис антернешънъл” АД, първата строителна фирма в България с международен сертификат ISO 9001, получен през октомври 1999 година.

Фирмата работи на повече от 80 строителни обекта в Германия, както и някои знакови проекти в България, като: Реконструкция на хотел Шератон в София, изграждане на централен офис на БНП Париба в София, Център на Даймлер-Крайслер в София, Бизнес парк София и други.

През 1994 г. основава и управлява „Линбългария” ООД, фирма, специализирана в сухо строителство, непознато дотогава като технология в България.

След 1998 г. участва в управлението на българските подразделения на голямата германска компания Линднер – Линднер Ирис Имобилиен, Ирис Интернешънъл, Линднер България, Линднер Имобилен Мениджмънт. Фирмите работят в областта на разработване, управление и инвестиции в недвижими имоти. Той ръководи най-големия проект на компанията в страната, Бизнес парк София.

Започнат през 1999 г. той е най-големият частно финансиран проект в областта на недвижимите имоти в България и един от най-големите бизнес паркове в Югоизточна Европа.

През 2003 година е започнат и проектът Резиденшъл парк София, жилищен комплекс в близост до Бизнес парк София.

От 2007 г. Плевнелиев е член на управителния съвет на „Конфедерация на работодателите и индустриалците в България”.

През следващата 2008 г. става член на борда на директорите на „Американска търговска камара” и член на настоятелството на фондация „За нашите деца”.

На 27 юли 2009 е назначен за министър на Регионалното развитие и благоустройството. Под негово ръководство започва грандиозно строителство в областта на големи инфрактруктурни обекти, с непознати до тогава темпове и организация на работа.

Скоростно усвоява огромни средства от еврофондовете отпуснати на България и спечелва доверието на комисиите на ЕС с прозрачността на търгове и израдходване на средствата. Значително съкращава сраковете за изпълнение на крупни обекти, изостанали от предишното правителство.

Неговата работа е високо оценена от международните организации и чуждестранни инвеститори.

За всички онези, които считат, че изграждането на инфраструктурните обекти е второстепенна държавна задача, ще цитирам мнението на голям международен учен:

„Хората са все по-уязвими и безпомощни при природни бедствия и строителството и поддържането на комуникационната инфраструктура в пълна готовност, е въпрос на национална сигурност”.

Това казва на конференция професор Саймън Далби, световно известен канадски специалист по проблемите на сигурността.

Ето защо, напълно е оправдана политиката на сегашното правителство, за спешното изграждане в България на инфраструктура, подобна на европейските страни. Основен реализатор на тази стратегическа задача, в продължение на две години беше Росен Плевнелиев.

На 4 септември 2011 Плевнелиев е обявен за официален кандидат на ГЕРБ за президент на предстоящите избори.

На 7 септември 2011 г. той подава оставка като министър и започва предизборната си кампания. Времето му не е много, малко повече от месец.

Плевнелиев провежда най-толерантната кандидат президентска кампания, в сравнение с другите кандидати.

Той е женен, съпруга се казва Юлияна Плевнелиева и от брака си имат три момчета. Говори немски и английски език.

Росен Плевнелиев наистина доказа,че има качества на ръководител от голям мащаб и че не е човек на”приказките”, а на „делата”.

Ние нямаме право да кажем за кого да се гласува!

На предстоящите президентски избори, всеки трябва сериозно да помисли, сам да прецени и отговорно да реши, за кого да даде своя важен глас.

Защото от неговия избор зависи бъдещето на България.

 

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.