You are here: Home // България, Държавна Сигурност, Общи, Преходът, Русия // СЪЗДАВАНЕТО НА ИМПЕРИЯТА “ МУЛТИГРУП „

СЪЗДАВАНЕТО НА ИМПЕРИЯТА “ МУЛТИГРУП „

Ilia Pavlov
”МУЛТИГРУП” –  н
ай-голямата престъпна организация в България, според доклад на Държавният департамент на САЩ.

Първа част.

Когато се срива комунизма, а с него и държавата, не можеш да оцелееш, ако не играеш ”мръсно”, защото няма кой да те контролира.

Ако има пазарна икономика и няма държава да защитава договорите, това ще започнат да правят мафиотите.

Единствено, въпросът е, доколко дадена държава е способна, бързо да възстанови отново контрола си.

Мнението е на английския кореспондент на БиБиСи и в-к ”Гардиан” Миша Глени, специалист по престъпния свят в Източна Европа. Поддържа и лични връзки с мафиотски босове.

Илия Павлов има едно изключително качество, което го различава от другите – талантът на добър борец.

Това е неимоверно труден спорт изискващ здраво тяло и желязна воля. За да стане републикански шампион, младият Илия несъмнено има тези качества, но и нещо друго – склонност към риск и авантюра.

Той е привлечен в ЦСКА и дори получава офицерско звание.

През 80–те години, славните спортисти, медалистите на България на Световни първенства и Олимпиади – борците, щангистите и боксьорите, години наред се радват на всеобщо признание. Те са големи групи яки момчета, но без никаква друга професия. Илия е един от тях. И са едни от първите, изхвърлени на улицата от политическата вихрушка в страната след 1989 година и бързо забравени. Затова се хващат за ”бухалките” и ги правят своя ”професия”.

Борците с бухалки е една от най-тъжните истории на българския преход.

”Яките момчета” бързо се организират в бойни групи и се захващат да извършват непознатата им дотогава ”охранителна или застрахователна” дейност.

Страховата психоза и несигурността сред хората, е първият резултат на политическите промени у нас. Тя се засилва от бързо растящата и неконтролирана битова престъпност. Това използват ”яките момчета” и много бързо тяхното поведение се променя. Насаждането на страх и несигурност става основната им цел. Те съзнателно принуждават хората да търсят защита и сигурност при тях и неусетно се превръщат в част от самата престъпност. Постепенно се оформят по-големи групи, които прерастват във фирми, появява се съперничеството и вражда между тях. GrupirovkiСиловите структури започват да уреждат споровете по между си за разпределение на ”териториите” също силово. ”Яките момчета” постепенно се превръщат в закоравели престъпници, с много широко поле на действие и най-вече в контрабандата.

Бездействието на полицията, която остави свободно да се шири насилието на ”бухалкаджиите”, може да се обясни, както със съзнателната пасивност на началниците им, така и като форма на взаимна съпричастност.

Постави се начало на симбиозата между зараждащата се престъпност и полицията.

Много от водачите на престъпните силови групировки, са израсли в т.н. училище за ”Олимпийски надежди”. От там са минали ”босовете” – братята Васил и Георги Илиеви, Младен Михалев-Маджо, Красимир Маринов –Маргина, Иво Карамански, Димитър Джамов, Илия Павлов и други. Лидерските качества и превъзходството на Илия бързо се признават от останалите ”борци”. Няма да мине много време и Младен Михалев – Маджо, а по-късно и Димитър Джамов – знакови фигури, ще са негови лични шофьори.

По ирония на съдбата, повечето от тази група не са между живите. Станали са жертва на жестоката борба за власт и разчистване на сметки помежду им.

gen. leiten. ChergelanovИлия, учи във ВИФ, където се запознава с Антоанета Чергеланова и през 1992 година сключват брак. Бащата на Антоанета е известният генерал Петър Чергеланов – началник на 3-то управление ДС – ВКР – военно контра-разузнаване. Сродяването на Илия Павлов с генерала е сравнително кратко, защото бракът му с Антоанета трае само 2 години, но имат дете – дъщеричка. Очевидно, Илия запазва добрите връзки, както с генерала, така и с хора от Държавна сигурност.

”Контрабандата е нашето културно наследство” – казва Иван Кръстев, известен български политолог. Звучи колкото невероятно, толкова и вярно.

Незаконната търговия се е извършвала през сухопътната, морска или речна граница и летищата, с участието на строго секретни, специализирани звена на бившите тайни служби.

Използвани се също фирми създадени специално за тази цел. Контрабандата, която те организират е в няколко направления – наркотици, оръжия, психотропни вещества – най-вече каптагон, високи технологии, а по-късно антики и произведения на изкуството.

Контрабандните канали създадени от бившата Държавна сигурност, са продължили да действат и след преврата през 1989 година, но с активното участието и на нови мафиотски структури.

През 1988 година, малко преди преврата, Илия Павлов е един от първите, който дръзва да основе частната фирма ”Мултиарт” за внос и износ на антики и произведения на изкуството.

Говори се и е много вероятно, да е използвал каналите на ”Кинтекс” – специализирана фирма за контрабанда. Един от директорите на ”Мултиарт” е о.з. полковник Димитър Иванов – бивш началник на 6-ти отдел в 6-то управление ДС. Той е известен с големите си връзки в секретните службите и по партийните върхове.
Югоембаргото е една изключително добра възможност за контрабанда. От нея се възползват и висши правителствени и държавни служители. Нейчо Неев – вицепремиер от правителството на Любен Беров е съден за ембаргова контрабанда. В тази ”игра” вече са се наместили много играчи, включително и от силовите структури. Изнасят се масово влакови композиции и шлепове по Дунав с горива.

o.z.polk. D. IvanovСъс съдействието на Димитър Иванов, в петролната контрабанда активно се включва и Илия Павлов.
”Чичо Митко, може ли и ние да прекараме една влакова композиция през границата?” Пита Младен Михалев – Маджо, по-късно станал един от най-големите мафиотски асове.

А кой е ”чичо Митко” с големите възможности, е ясно.

Бригадите на борците, или както на шега ги наричат ”дебеловратите момчета”, охраняват композициите, които често преминават, късно вечер нелегално границата с Югославия. Илия Павлов притежава всички качества, за да стане един от ”асовете” в този бизнес. Има приятна външност и обноски, умен, енергичен, смел, с добри връзки сред властите и подземния свят в България, спечелил и доверието на сръбската мафия.

Най-тиражираният белградски вестник ”Вечерни новости” твърди, че ”Илия Павлов е човека, който е прокарвал финансовите пътища на режима на Милошевич.

Той поддържал връзка с неговия доверен банкер Йездимир Василевич, с когото договарял финансовите операции на югославските фирми, които трябва да преминават през България.

Първите 250 милиона долара са прехвърлени през КПП Градина, в блиндиран камион. Част от тях са вложени в създаването на Балканска банка Скопие, а другите, според Илия Павлов са се ”изгубили”.

След краха на Милошевич, човек свързан с т.н. Земунски клан, пристига в София и настоятелно иска Илия Павлов да върне получените 250 милиона долара.

Известно е, че Земунския клан е изпълнител на повечето поръчкови убийства в Сърбия. Дълго време за Илия Павлов, въпросът с тези 250 милиона сръбски долари бил съзнателно ”забравен”- Югославия я няма, разпаднала се е, а Милошевич е в затвора. Най-вероятно, тези 250 милиона долара, са фаталната грешка на Илия Павлов.

След като натрупва доста пари и самочувствие, Илия използва връзките на Димитър Иванов и решава да действа на по-високо равнище.

Лидерът – реформатор на комунистическата партия и държавата, Андрей Луканов познава лично Димитър Иванов. Младият и ”много перспективен” бизнесмен Илия Павлов, е представен на Луканов от о.з. полковника.

От този момент, якото момче – ”борецът” Илия, вече се издига на нова, много по-висока орбита в бизнеса и в живота, след като получава търсената подкрепа от Андрей Луканов.nova orbita

Журналистът Глени, който познава подземния свят у нас и обстановката в България, след време пише: ”Луканов контролираше политическата машина, Димитър Иванов мрежата на службите за сигурност, а Илия Павлов и групата борци, допринасяха за контрола с ”твърда ръка”.

През 1990 година, Илия установява, че негов добър приятел е сред новите ръководители на синдиката ”Подкрепа”, чийто лидер, д-р Тренчев и неговите надъхани с антикомунизъм отряди, всяват всеобщ страх и респект.

Илия убеждава приятеля си, че старите директори на големите предприятия поставени от предишния режим, трябва да бъдат изгонени, или сплашени, защото открито бойкотират новите реформи и нарочно създават трудности на бизнесмените като него.

Ръководителят на една от най-големите по това време охранителни фирми в страната, който познава добре както произхода, така и действията на престъпните структури, споделя пред журналиста Глени:

Тактиката на Илия беше проста, казва се ”клопката на паяка”. Ето каква е тази клопка:

Илия Павлов, заедно с Димитър Иванов, влизат неочаквано в кабинета на директора на огромния по онова време металургичен завод Кремиковци и заплашително му поставят ултиматум:с ”или работиш с нас, или с теб е свършено”.

От този момент нататък, директорът не купува суровините за завода от руснаците по държавни цени, а от от фирма на Илия Павлов, по цени на международнате пазари. И вместо да продава директно на клиентите си готовата продукция на Кремиковци, той я продава на занижени цени на друга фирма на Павлов. И така се контролират входа и изхода на предприятието – това е ”клопката на паяка”.

Схемата е проста и много печеливша. Особено, след като Андрей Луканов се грижи с държавни ”инжекции” Кремиковци да не фалира. А Илия Павлов прибира големи пари от две места – входа и изхода. За руснаците той вече е новият голям вносител на суровини за Кремиковци.

Павлов и неговите хора бързо изграждат предприемачески компании в много сектори на българската икономика – земеделието, транспорта, тежката и енергийна промишленост и други. Интересно е съвпадението – предприятие, в което ”Подкрепа” е силна, Илия Павлов открива фирма.

И така, в един кратък период се създава компанията гигант – ”Мултигруп” с президент Илия Павлов и вицепрезидент о.з. полковник от ДС Димитър Иванов.

Структурата на ”Мултигруп”, по думите на Иванов, е създадена от самия него. ”Цяла нощ чертах на кадастрон пред Илия структурата на нашата групировка”. Тя беше почти същата, като тази на ”Тексим” – най успешната българска компания, която аз навремето разследвах и познавам детайлно”.

Kiulev i PavlovПрез 1992 година, Илия Павлов продължава да увеличава богатството си, като използва все повече ”клопката на паяка”. Започва да я прилага успешно и във финансовата сфера и по-специално в бизнеса си с банките.

За да легализила или по-точно да ”изпере” пари, Илия Павлов взима 2 млн. лева кредит от банка ДСК, който връща след 11 месеца. Твърди, че е завъртял парите 5 – 6 пъти, купувайки и продавайки захар и така постигнал голяма печалба.

С уставен капитал 50 млн. лева и подкрепата на Луканов, лесно получава лиценз и открива собствена ”Кредитна банка”, а със 7.5 млн.лева създава застрахователна компания – ”София Инс”.

Блестящи банкови операции за пране на пари, а след като има вече и своя собствена банка, това ще прави още по-лесно. Но той не се ограничава само в рамките на неговата банка, или ДСК.

Нарастналите му възможности, а от там и апетит включват вече и БНБ, Балканбанк, Първа частна банка и още много други частни банки и финансово кредитни дружества. От тях, чрез ”клопката на паяка” изсмуква огромни държавни средства под формата на кредити, за които предварително се знае, че напълно или частично няма да върне.

Най-характерен пример в това отношение е ”Балканбанк”. От общо 16 лоши длъжника на банката, 7 са фирми от групировката ”Мултигруп”, чиито дългове към 31 май 1996 година възлизат на 14,234 милиарда лева.

Най-големите длъжници са ”Дисконтова къща” АД -2,97 милиарда лева, ”Индустриал – М” -1,11 милиарда лева и много други по-малки кредити, голямата част от които ще се обявят за несъбираеми.

Трябва обаче да отбележим, че Илия Павлов и неговият октопод ”Мултигруп” са изсмуквали чрез ”паяка” много държавни – народни пари, но и тези, които са му ги отпускали също са крали много.

Mironov - BalkanbankИван Миронов – шеф на държавната ”Балканбанк” открадна над 200 милиона долара и избяга в Америка. Само на фирмите на синовете си е прехвърлил 3 милиона долара, без да има право. И това е една малка част от парите, които е откраднал. Сега спокойно и охолно живее във Вашингтон с жена си и двамата си сина.
А за това кой стои зад Миронов говори не кой да е, а бившият директор на Националното следствие Ани Крулева:

”Имах посещение от бившия и настоящ министър Емилия Масларова, която не познавах. Тя много настояваше да ме заведе на ”сутришно матине” някъде на Витоша, при един приятел. Не искала да ми каже името му, за да бъде изненада. След като настоях, разбрах, че срещата ще бъде с банкера Миронов, за когото аз бях издала заповед за арест”. Кой ли е помогнал на Миронов да избегне ареста и да ”офейка” в САЩ?

Ани Крулева споделя също, че още в първите си работни дни като шеф на Националното следствие, докладват й, че на входа чака Илия Павлов и иска да бъде приет.

За това ходатайствал лично и началника на 1-ви отдел Румен Андреев, след време е неин заместник и дори замминистър в МВР. ”Не виждах за какво можем са си говорим с тази бизнес персона, за разлика от много видни представители на съдебната система, както се оказа по-късно”. Много характерно откровение. ”Илия Павлов иска среща за да ме убеди, да не водим дело срещу Първа частна банка. Така сме щели да дискредитираме ”Мултигруп”, която държала парите си в тази банка”. Това е част от големите игри на Илия Павлов, които включват много банки, но както се разбира и много връзки.

Darina i Iliya-PavloviГоляма част от парите на Илия Павлов, също като откраднатите от Миронов са в САЩ. Закупили са плати и тънат в охолно и разкош .

Опитите на Илия Павлов да получи американско граждантво и паспорт по нормалния път са отклонявани от двама поредни посланици в България.

Илия Павлов се принуждава да си купи американско гражданство и паспорт за 1 милион долара и живееше предимно в САЩ с красивата си жена като като богат американец.

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.