You are here: Home // България, Общи // ГРЪЦКАТА КРИЗА – ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ НА „НЕОЛИБЕРАЛИЗМА”!

ГРЪЦКАТА КРИЗА – ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ НА „НЕОЛИБЕРАЛИЗМА”!

Другата истина за гръцките събития.

ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА оръжието на световния елит начело с шепа банкери, упорито насажда да ядем, пием, обличаме, слушаме музика и най-вече да мислим еднакво.

От Северния до Южния полюс операционната система в компютрите е една и съща, едни и същи марки бира пием, едни и същи сандвичи ядем, горивата, които ползваме са едни и същи.

Иначе сме в общество, което се гради върху „свободен”пазар.  Но той е свободен само за най-силните. Останалите сме обречени да слугуваме, продавайки на безценица труда си.

Медиите са един послушен помощник на силните, за създаване на глобално еднакво мислене чрез „информацията”, която ни се подава.

Едно и също е обяснението за събитията, по един и същ начин ни се поднасят и възпроизвеждат.

Лесно е на „онези горе – на елитът“. Подават смляна храна наготово и чрез послушните медиитя тя се мултиплицира и народите я консумират.

„Гръцката криза” и начинът, по който се представя и се разбира от масите, са показателни за ГЛОБАЛИЗМА и ролята на елита.

Според широкото мнение, причините за гръцкия дефицит, са „охолният живот на гърците”, „прекалено многото права”, или „големите заплати на държавните служители”.

Това е мнението на масите в Германия, в България, до голяма степен дори и в Гърция.

Медиите насъскат обикновените хора срещу служителите в държавния сектор, а страните от Европа се насъскат срещу „мързеливите гърци”.

Телевизиите и журналистите наливат в мозъците на неподозиращите зрители онова, което е угодно на системата.

А системата не е нещо абстрактно, тя се управлява от финансово силните – шепа банкери, за които на първо място е печалбата.

На системата е угодно тези които й служат – обикновените трудещи се, независимо от националност и държава, да се противопоставят помежду си.

Не трябва да се обвиняват хората, които с лекота приемат пропагандата, защото повечето се трепят от сутрин до вечер за насъщния, чудят се как да си платят сметките, прибират се у дома изтощени физически и психически и не са в състояние да разсъждават.

Те лесно приемат онова, което им се внушава „компетентно”.

Преди 10-ина години специалистите показваха добри икономически показатели и растеж, в това число и за Гърция.

Привържениците на неолиберализма тръбяха как капитализмът, съчетан с неолиберална политика е върхът на човешкото постижение и всяка друга система е обречена на неуспех.

По време на световната криза, според същите тези привърженици, виновни са всички останали, само не и системата на неолиберализъм.

Системата не била виновна за забогатяване на едни за сметка на други и се  премълчаваше за огромните печалби, които се разпределят по върховете на елита.

Не били виновни законите, а те са ги създали така, че позволяват да се правят всевъзможни спекулации и далавери.

Виновни са хората, които са направили грешката да си получат някоя придобивка в повече.

Заплатите в Гърция не са от най-високите в Европа, особено в сравнение с по-старите страни-членки на ЕС.

С нашумялите 13-та – коледна и 14-та – великденска заплати, гръцкия общ годишен доход е значително по-нисък от този на останалите западноевропейци.

Но, тоова е „незначителен” факт и няма смисъл да се пише за него.

Най-важното е да се посочат  „виновниците”.

Предприетите мерки от МВФ и ЕС са наложени на гръцкия народ като наказание за неговия „охолен живот”, или заради лъжливите показатели, които гръцките правителства са давали.

Но Гърция ли е виновна затова, че испанското правителство премахва даваната еднократна помощ при раждане на дете?

Гърция ли е виновна затова, че се намаляват семейните помощи и средствата, предназначени за образование в Германия?

Защо се замразяват заплатите на държавните служители в Италия и Португалия?

Дали всичко това се дължи на „охолния живот“ на гърците?

Те, там горе, постоянно воюват на пазара и намират за разумно да СЕ СЪЮЗЯВАТ, когато става въпрос да запазят богатствата си или лукса.

А обикновените хора, които няма какво да губят освен телевизора си, трябва да си завиждат едни на други, от страх да не загубят и трохите, които им се подхвърлят!

Никой не споменава какво се е случило през последните две години с държавния дълг в повечето европейски държави, за да скочи с десет процента?

А този на Сащ с 20 процента дори.

Никъде в Еврозоната не са прибавени нови социални придобивки за последните две години. Никъде не са увеличили значително пенсиите или заплатите на държавните служители.

Къде отидоха парите, от какво е нарастнал дължавния дълг на най-богатите страни, от Гърция ли?

Отговорът е „парите отидоха при играчите от финансовата система, при големите частни банки, които след като бяха спасени с държавни средства, сега заплашват …държавите с банкрут“.

Те са причината да се режат заплати и пенсии!”

Гърция дава огромни средства за въоръжаване.

За периода от 2004-2008 г., според миналогодишен доклад на SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute), страната заема първо място в Европа и пето в света по внос на конвенционални оръжия. Това е голям бизнес от който много печелят. А една голяма част от военна техника се купува от Германия и Франция.

Ще допуснат ли тези, които печелят милиарди от глупавия национализъм на Гърция и Турция, да банкрутира Гърция и да престане да им увеличава печалбите?

Отпусканата „помощ” е ВИСОКОЛИХВЕН ЗАЕМ, който се стоварва върху плещите на гръцкия народ за десетилетия напред.

За да се въоръжава Гърция, за да се увеличават печалбите на тези същите, които дават парите на Гърция като заем, те ги взимат от бюджета, от парите на  народите си.

Това е истинското лице на НЕОЛИБЕРАЛИЗМА. Това е голямата заблуда!

Откакто Гърция е създадена като държава в първата половина на 19 век, тя е окована от великите си „приятели” начело с Англия, със заеми с високи лихви, от които в страната пристигат не повече от 50%.

Оттогава до ден днешен продължава схемата – ЗАЕМАНЕ ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА СТАРИ ДЪЛГОВЕ.

Изчислено е, че за последното десетилетие, 97% от кредитите, които е получила Гърция, са отишли за погасяване на стари дългове!

Вярна е приказката, че „единствената част на така нареченото национално богатство, която принадлежи на гръцкия народ е държавният дълг“!

Спекулациите, присвояванията и подкупите на акулите в самата Гърция, в комбинация с външните им господари, храни същата система, за да съществува.

Основната цел която се преследваше за провеждането на Олимпийските игри в Атина, е присвояването на огромни средства от същите акули, които винаги стоят зад управляващите политици навсякъде по света.

А що се отнася до заплатите на държавните служители, които, според ТВ МЕГА, са ощетили страшно много държавната хазна, тяхният голям принос за увеличението на държавния дълг е едва 3,3%.

За останалите 96,7% кой е виновен?

„Бихте ли обвинили децата си, в случай, че семейния бюджет излиза на червено с 1000 евро на месец, само защото ядат всеки ден сладолед?” 

Не са малко гърците които се питат, докога ще търпим да ни лъжат?

До кога мълчаливо ще приемаме налаганото глобално затъпяване, постоянното потискане и експлоатация?

Не е ли време да се организира общоевропейският синдикализъм, който с координирани действия да покаже колко всъщност сила крият народите?

За елита, който налага глобализацията границите вече не съществуват.

Кога експлоатираните ще се осмелят да ги премахнат?

„Взеха ни дрехите и сега ни обвиняват, че сме голи”! 

С това не могат да се примирят в Гърция, затова една голяма част от тях са твърдо решени да се борят докрай, за да не се приложат на практика мерките, наложени от МВФ и ЕС, които политическите марионетки са гласували в парламента.

И за да се улеснят, гласуваха изцяло противоконституционна поправка, според която финансовият министър може да подписва договори и други документи, обвързващи държавата пред чуждите величия, без да е необходимо одобрението на парламента!

Министърът на финансите се превръща във Върховен държавен глава, който с диктат налага волята на господарите си.

Въпросът е : КЪДЕ Е ДЕМОКРАЦИЯТА?

Колко е свободно „свободното” общество на НЕОЛИБЕРАЛИЗМА!

Не е далече времето, когато ще се получат отговорите на тези въпроси!

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.