You are here: Home // Без категория, България, Общи, Преходът // ГЪРЦИЯ ОТНОВО ИГРАЕ ОПАСНА ИГРА!

ГЪРЦИЯ ОТНОВО ИГРАЕ ОПАСНА ИГРА!

Андонис Самарас отказва да подпише писмената гаранция към Европа, защото:

Според него „Съществува и национално достойнство”.

Гърция отново повиши градуса на напрежението както в Европейския съюз, така и в цяла Европа. Особено на фона на събитията в Италия, където може да се разрази същата буря като в Гърция, но в многократно по-големи размери и последици.

Напрежението този път се повишава от опозиционната партия Нова демокрация, чийто лидер Андонис Самар изведнаж заговори за „национално достойнство”.

Гърция тръпне, а Европа и светът основателно са загрижени и предполагат, че Атина в най-скоро време ще обявяви новото коалиционно правителство.

Всички очакват Гърция да разбере, че търпението на потърпевшите страни от Европейския съюз се изчерпва и недоумяват безотговорното поведение на гърците.

Каточели те ще дават парите, а не да получават спасителната финансова помощ.

Непонятно е поведението на гръцките политици, сякаш те сами искат да се одавят.

Лидерът на дясната партия Нова демокрация Андонис Самарас изненада всички с едно писмено съобщение, което издаде преди минути.

„Съществува и национално достойнство. От много време и много пъти съм казвал защо прилагането на решенията от 26-ти октомври е „неизбежно” за спасението на гръцката икономика и еврото.

Не позволявам на никого да поставя тези изявления под съмнение”, подчертава лидерът на Нова демокрация.

По този начин Андонис Самарас реално показа намерението си да не подпише документа, с който Гърция ще се обвърже писмено да изпълни задълженията по втория договор за финансова помощ.

Европейците изискват писмото да бъде подписано от бъдещия премиер, министъра на финансите, президента на Банката на Гърция и лидерите на двете големи гръцки партии.

Сътрудници на лидера на Нова демокрация посочват, че той обещал да подкрепи конкретните решения в парламента и няма да промени своето решение. Въпреки това отказът му да подпише документа е възможно да създаде нови пречки за сформирането на коалиционното правителство.

Еврокомисарят по финансовите въпроси Оли Рен коментира отрицателно заявлението на Андонис Самарас.

„Очакваме писмено поемане на ангажиментите от Гърция”, заяви той, в отговор на въпроса защо Европейският съюз настоява за писмено уверение.

Оли Рен посочи, че „след едностранното обявяване на референдума връзката на доверие бе разкъсана. Тя няма да може да се поднови, ако не получим конкретните уверения”.

От страна на Папандреу и щаба на ПАСОК няма никаква реакция за възникналото противоречие.

Лидерът на гръцката опозиция Антонис Самарас, който води преговори за формирането на правителство на националното единство, може да се окаже онзи „препъни камък”, който да бъде фатален за създаването на спасителния гръцки кабинет.

Но той може да се окаже фатален и за оставането на Гърция в Еврозоната и Европейския съюз.

Особено, когато в Италия се надига опасна финансова вълна, която като „Цунами” може да залее не само Европейския съюз, но и цяла Европа. 

08 Ноември 2011

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.