You are here: Home // Общи, САЩ, ФБР // УИКИЛИЙКС – ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ

УИКИЛИЙКС – ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ

wikileaks1УИКИЛИЙКС – ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ

Професор Стивън Беловин ПРЕДУПРЕЖДАВА:

”За съжаление винаги, когато се събира и съхранява информация, възникват огромни рискове за сигурността.”

Самата шпионска система може да стане мишена за трета страна, която да се закачи за нея и да източва каквито си поиска данни. Стига да открие слабите й места.
Така шпионинът шпионира шпионина.
Най-важният въпрос тук е кой контролира окото на Биг брадър.
Американските специални служби или Уикилийкс?

Доскоро се смяташе, че американските специални служби, за които е впрегнат и работи огромен научен потенциал, са окото на Биг брадър, както образно професор Беловин нарече дигиталния шпионаж. Уикилийкс развенча категорично изкуствено поддържания мит, за непробиваемостта на системата за сигурност на америкаонските специални служби. И зад този сайт стоят не огромни научни институти и най-големите компютърни специалисти в света. Това е малка група от съвсем млади ”ентусиасти”, които чрез Интернет показаха на всички по света, че информацията, която събира окото на Биг брадър, не винаги е съобразена със Закона и че предназначението и използването й не винаги съответства на обществения интерес.

Уикилийкс показа, че те също могат да бъдат окото на Биг брадър, но и коректив на другото ”око” – окото на специалните служби, когато то не се използва в интерес на цялото общество, а само на определена груга хора.

Известно е, особено на американците ,че страната им е с най-голямата, най-мощната и най-добре въоръжена армия в света. Американската армия е приела доброволно, да изпълнява мисията на светован гарант на демокрацията и мира. Често пъти, тази мисия се изпълнява чрез тежки, продължителни военни действия и много човешки жертви. Америка, американската армия и най-вече специалните им служби, поеха една нова и трудна задача – да са начело в борбата срещу световният враг – тероризма. Всичко това налага да се използва окото на Биг брадър.

Но и на американците и на световната общественост е известно, че сред военните има обособена група – т.н. ”ястреби”, които открито изповядват краен национализъм и съзнателно преувеличават заплахите, пред които е поставена американската нация. Целта им е да създават страх, паника и несигурност сред обществото, измисляйки несъществуващи заплахи или преувеличавайки съществуващите. Те също използват окото на Биг брадър, но очевидно за тях трябва да има по-голям обществен контрол.

Уики Лийк показа, че може отлично да изпълнява ролята на обществен защитник, когато не се спазват важни закони засягащи цялата общество. Един от основните закони в САЩ е ”Законът за свободата на информацията”. Много са организациите – обществени, съсловни, браншови, които следят неговото спазване. Една такава организация е Фондацията Elektronic Frontier. Позовавайки се на Закона за свободата на информация, тя е успяла да получи от ФБР 1000 страници документи и да ги анализира.

Разсекретените документи показват, че Федералното бюро за разузнаване има достъп до VOIP интернет телефонията, Skype и ”пуш то толк” – ( Push to-talk), позволяващи мобилните телефони да се използват ефикасно като радиостанции.

Новосъздаденият дигитален шпионин DCSNet функционира по подобие на глобалната мрежа от геостационарни спътници и наземни устройства с названието ”Ешалон”, който следи непрекъснато милиардните разговори, радиосигнали, факсове, имейли и други електронни съобщения. Но как се стигна до това, специален Закон, да даде зелена светлина на дигиталния шпионаж в САЩ?

Още през далечната 1990 година, по времето на Клинтъновата администрация, Министерството на правосъдието на САЩ внася документ в Конгреса, с който аргументират това, че дигиталните техниологии, клетъчните телефони и прехвърлянето на обаждания, затрудняват експертите да подслушват ефективно. Конгресът, под натиска на определени влиятелни военни кръгове и на първо място – ястребите, приема Закон за комуникационната помощ на правоналагането CALEA (Communications Assistance for Law Enforcement Act). Предназначението на CALEA е да внесе поправка в член 18 от Федералния кодекс на САЩ, изяснявайки пределно точно задължението на телекомуникационните компании да съдействат за прихващане на съобщения и разговори, с оглед прилагането на правните норми.

Преди, съгласно Закона, ФБР е трябвало да се снабди със съдебна заповед и да я връчи на компанията, за да може тя да запише на физически носител исканите от разузнаването разговори. Мотивирайки се с CALEA, Федералното бюро за разследване представя заповедта и се логва без забавяне и директно в мрежата на телекома.

Фондацията Elektronic Frontier, след като е получила от Министерство на правъосъдието на САЩ документи, доказващи съществуването на шпионската подслушвателна програма DCSNet e завела дело срещу Дейвид Харди, шеф на отдела за събиране и разпрострпаняване на информация към ФБР. Искането на Фондацията е Федералният съд да разпореди спазването на Закона за свободата на информацията.

След едногодишно обсъждане, Федералният съд задължава Федералното бюро за разследване, да предоставя ежемесечно на Фондацията посочените от нея документи, докато не се удовлетвори молбата й съгласно Закона за свободата на информацията.

Формулировката на Федералния съд на САЩ е соломоновско решение, с което се удовлетворяват исканията и на двете страни, на без да се въвеждат забрани или ограничения на дигиталния шпионаж. Тази празнота в раздаването на правосъдие очевидно запълни и то много професионално и съвсем безвъзмездно Уикилийкс, за което трябва да сме му благодарни.

Уикилийкс изпълнявана една много важна функция на обществото. Сайтът е едновременно адвокат, следовател и съдия, функции, които може да изпълнява само едно добронамерено „око на Биг брадър“. Уикилийкс за повечето от нас е приятел, но очевидно ще има и такива,за които ще бъде враг.

Но уважаеми господа отвъд океана, не подценявайте примера, който Уикилийкс даде на обикновенния човек, че той може да се бори за правата си дори и чрез самия Биг брадър. И за да не си навличате гнева на хората, спазвайте законите, които самите вие сте приели.

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.