You are here: Home // Без категория, България, Общи, Преходът // ТУРСКИ УРОЦИ ПО ИКОНОМИКА ЗА ГЪРЦИ!

ТУРСКИ УРОЦИ ПО ИКОНОМИКА ЗА ГЪРЦИ!

КАК ГЪРЦИЯ ДА ПРЕОДОЛЕЕ КРИЗАТА!

Странно но факт!

По покана на гръцки институт, турски професор по икономика съветва гърците.

И то не какъв да е гръцки институт, а за „стратегически изледвания и развитие”, на името на „Адреас Папандреу”, който като премиер на Гърция 3 пъти, често размахваше антитурската карта в своята политика.

Кризата в Гърция накара академичната им общност и деловите среди, да преодолеят старите си предрасъдъци относно Турция и да установят контакт с турската научна общност.

И турците разбира се откликват, разбивайки мита за вечната вражда между двете нации.

Гърция потърси турска помощ, защото икономиката на най-голямата балканска държава – Турция, една от 20-те най-развити икономики в света, в тези мрачни времена „плува в спокойни води” и бележи значителен икономически ръст, докато гръцката и на много други страни, икономиката се люшка опасно в бурните води на икономическата криза.

За гръцката икономика дори съществева риск да потъне.

Професорът по икономика в истанбулския университет Бигли, Асаф Савас Акат е поканен да запознае гръцките научни и делови среди с турската кономическа теория и най-вече практика при решаване на икономическите проблеми на страна в криза.

Младият професор Акат в своята лекция заяви, че „Международният валутен фонд и други институции, които идват на помощ по време на криза имат за задача да предначертаят пътя на държавата, която е в затруднение“.

„Но всичко останало е в ръцете на самите управляващи”, категоричен е професорът.

Авторитетният икономист сподели от опита на Турция в борбата за икономическо оздравяване на страната и направи извода, че ако народа няма воля да приложи предначертаните мерки в пътната карата, които в случая на Гърция са заложени в Меморандума за финансова помощ, то не може да се очаква успех.

„Питате ме каква е магията, която измъкна Турция от ужасната криза, в която се намираше преди 10 години“?

Ще ви кажа истината – няма магия, а ”СТРОГА ФИСКАЛНА ДИСЦИПЛИНА”, каза просто икономистът.

Строгата фискална дисциплина е това, което следват правителството на Бойко Борисов и финансовият министър Дянков и ”вадят очите на опозицията”!

А опозицията го отхвърля не защото го разбира, а от идеологически инат и злоба.

И проф. Асаф Савас Акат продлжава:

В началото на 2000 година Турция имаше бюджетен дефицит почти 20% от Брутният Вътрешен Продукт, както и голям външен дълг.

Обратът в нашата икономика се дължи единствено на ОБЩЕСТВЕНО-ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ЖЕРТВИ, които Турция и народът направиха, за да стигнем до ПЪРВИЧНИ БЮДЖЕТНИ ИЗЛИШЪЦИ.

По времето на последната световна икономическа криза Турция успя да се измъкне от ръцете на Международния валутен фонд, когато други държави са били принудени да прибегнат до неговите услуги.

Професор Акат заяви, че Турция в последните години е достигнала до много ниски конкурентни нива на държавното си кредитиране, но то е дошло, когато вече тя не е имала нужда от заеми.

„Капиталовите пазари ще ви молят да ви кредитират, когато вече нямате нужда от тях. Така действат те – ако сте в голяма нужда обаче, няма да имате достъп до тях”. 

Той подчерта, че ако гърците не искат да приложат „предписаните” реформи и структурни промени, така че да БАЛАНСИРАТ ПРИХОДИТЕ с РАЗХОДИТЕ в БЮДЖЕТА, то изход от сегашното кризисно положение няма да се намери.

Икономистът оприличи Меморандума за финансова помощ на Гърция като „пътна карта за ориентация”, но каза, че картата може да се окаже в ръцете на слепец, когато ГРАЖДАНИТЕ или ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ” НЕ ИСКАТ ДА ПРОВЕДАТ ФИСКАЛНА КОНСОЛИДАЦИЯ”.

Стабилното положение на турската икономика се дължи най-вече на СИЛНАТА ПОЛИТИЧЕСКА и ГРАЖДАНСКА ВОЛЯ за продължаване на реформите, докато страната достигне желаното ниво на развитие и растеж.

Изводите и препоръките на проф. Асаф Савас Акат важат не само за турската или гръцката икономики и финансова политика.

Те имат пряко отношение, както и значение също и за българската икономическа и финансова политика, макар и да не сме в кризисното състояние на Гърция.

Всеки икономист може да прецени и разбере, че насоките за развитието на България, които следва сегашното правителство и най-вече финансовият министър Дянков, преследват основната цел – провеждане на политика на „БАЛАНСИРАНИ ПРИХОДИ и РАЗХОДИ в БЮДЖЕТА”.

Такава е била основната политика на Турция, за да преодолее кризата преди  10 години и да постигне такива забележителни успехи.

Такава е препоръката и на проф. Акат към гърците.

Но в лекцията си професорът казва и за друг един важен фактор – „НАЛИЧИЕ на СИЛНА ПОЛИТИЧЕСКА и ГРАЖДАНСКА ВОЛЯ”, за провеждане на реформите.

Има ли такава ПОЛИТИЧЕСКА и ГРАЖДАНСКА  воля в България.

Политическа воля? Да! Правителството провежда точно такава политика.

Гражданска воля? Да! Преди 2 години народът отхвърли категорично червени, сини и жълти управници, които достатъчно го лъгаха и крадоха.

Народът даде цялата власт в ръцете на една партия, като този път разчита, че няма пак да бъде излъган.

Последните избори показаха, че повечето от българите не са свалили доверието си от управлението на ГЕРБ и Борисов, въпреки трудностите и свиването на колана.

Защото народът е умен, залага на най-малката вероятност да бъде отново излъган и окраден.

Има и един друг важен фактор, с който Турция не се е сблъсквала. Този фактор е нашето”комунистическо наследство”. 

Дългото половинвековно комунистическо управление на България нанесе непоправими щети върху психиката и манталитета на българина и причини неговата БЕЗРАЗЛИЧИЕ,  ИНЕРТНОСТ и липса на ИНИЦИАТИВА.

Българинът по времето на социализма беше лишен от правото да има собственост, беше подложен на унизителна уравновиловка и подценяване на неговия труд. Така у него МОТИВАЦИЯТА и ИНИЦИАТИВНОСТТА бяха  ликвидирани.

Тези наследени от комунизма болести не бяха излекувани и през дългия и мъчителен политическия преход, след падането на комунизма през 1989 година.

Голяма вина за това носи БСП, която дълги години, а дори и сега съзнателно поддържа стария социалистически манталитет, използвайки носталгията по миналото, след като наложи бандитско лице на капитализма в България.

Политическите противници на правителството на ГЕРБ, включително и бившия вече президент Първанов, съзнателно рушаха и продължават да рушат МОТИВАЦИЯТА на българската нация и да убиват ПОЛИТИЧЕСКАТА и ГРАЖДАНСКА ВОЛЯ за преодоляване на трудностите.

Те непрекъснато трабят, че икономическата ни и финансова политика са погрешни и си затварят очите да видят, че България в момент на всеобща криза, за пръв път се нарежда между страните, които могат да избегнат кризата.

Много от тези, които носят вина за това като Първанов, сега влизат в ролята на ментори и съзнателно предлагат политики, вредни на българското бъдеще.

Целта им е да се доберат отново до властта!

Дълбоко наследената ДЕМОТИВАЦИЯ на българина, по вина на БСП все още не е преодоляна.

Това е основният проблем на сегашното правителство, което е много по-различно от всички предишни. И българите с разум и усет разбират, че трябва да го подкрепят, за да не дойдат пак онези ,които само лъжат и крадат.

Зрелостта си българинът показа за пореден път на току-що проведените избори.

Остава да не бъде излъган и от сегашното управление, защото тогава България ще изтърве и последния влак!

 

 

 

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.