You are here: Home // БСП, България, Държавна Сигурност, Общи, Преходът // КОРНЕЛИЯ НИНОВА – ЖЕНАТА “ ХАМЕЛЕОН“

КОРНЕЛИЯ НИНОВА – ЖЕНАТА “ ХАМЕЛЕОН“


КОРНЕЛИЯ НИНОВА

НОВОТО ЛИЦЕТО НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

Втора част.

Румен Овчаров е човекът, изрекъл знаменитата фраза ” С колкото повече отговорности се натоварвам, толкова по-добре се справям” – фраза, която говори не само за голямо самочуствие, но и за големи амбиции.

Когато през 2005 г. тройната коалиция след много пазарлъци съставя правителство, в схемата за Овчаров няма място като вицепремиер. За компенсация, специално за него се създава едно ”суперминистерство”- на икономиката и енергетиката. Овчаров, като министър на икономиката, поема контрола на апетитното, но и взривоопасно предприятие ”Булгартабак”, заедно с много други големи държавни предприятия. Той също ще осъществява контакт с големите чуждестранни инвеститори. А като енергиен министър отговаря за изключително важни национални, наднационални и дори геополитически обекти, където ще се преговаря не за милиони, а за милиарди.

В мегаминистреството на Румен Овчаров, неочаквано за много висши и заслужили партийни деятели, от квотата на БСП за зам-министър на икономиката и енергетиката е определена Корнелия Нинова.

Тя също е натоварена с много сериозни задачи – отговоря за външно-икономическите връзки; държавния резерв; търговията с оръжия; офсетните споразумания свързани с доставки на армията. Нинова е шеф и на две стратегически предприятия – „Международен панаир” Пловдив и ”Булгартабак Холдинг” който e известен като „Бастилията” на ДПС. След време Холдингът ще се превърне в ябълката на раздора и за малко не обърна колата на тройната коалиция – правителството.

Скоро след назначението й, Корнелия Нинова се превръща в най-доверения помощник на Румен Овчаров – дясната ръка на министъра.

В началото на май 2007 г. се разкриват големите злоупотреби в „Топлофикация” София. За дружеството отговаря министерството на Овчаров. Следствието започва разследване на Валентин Димитров – тогавашен шеф на дружеството, за присвояване и пране на пари в особено големи размери. В процеса на разследването се разбира, че е замесен и Румен Овчаров.

Оказва се, че следователката, която води разследването на Валентин Димитров – Татяна Шарланджиева е приятелка на зам-министъра Корнелия Нинова още от времето, когато Нинова е работила в следствието. Разбира се Нинова използва тази близост и започва да проявява голям интерес към разследването.

Директорът на Националната следствена служба Ангел Александров, като разбира за това приятелство и за интереса на Нинова към разследването, започва да изнудва Шарланджиева. Притиска я да иска от Корнелия Нинова различни услуги – документи, които уличават шефа на „Булгартабак” холдинг Христо Лалчев.  После иска 150 хил.долара, които Нинова можела да осигури от ”Булгартабак”. Трябвало да окаже и съдействие за хазартен лиценз на фирмата ”Дилот” и да помогне в освобождаването на близо 100 хил. тона пшеница от Държавния резерв.

След като Нинова не изпълнява исканията, открадват й колата, като й оставят бележка ”да би мирно стояла, не би чудо видяла”. Освен служебната кола, открадват й и личната, влизат в апартамента й и изземват протоколи от заседанията на УС на „Булгартабак”.

Открадната е също колата и на шефа на служба „Икономически престъпления” в Следствието – Зоя Иванова, началник на Шарланджиева. Иванова също била принуждавана от Ангел Александров да иска нерегламентирани услуги от зам-министър Нинова. Двете следователки, потърпевши от Александров се оплакват, след което последва искане за тяхното дисциплинарно уволнение.

Междувремено, става известно, че следовател от София е разпитвал над 20 души в Банско за имот на фирмата ”Банско пропъртис 2”, която се управлява от Красимир Георгиев, крупен бизнесмен, един от основните собственици в мощната икономическата групировка ”Фронтиер”.

Следствието е разкрило, че в сдружението ”Банско пропъртис 2” участва и 82 годишната баба Цеца – майка на разследвания Валентин Димитров, заедно с бизнисмена Красимир Георгиев. Последният е състудент на Овчаров и бивш съдружник на съпругата му.

Следствието разкрива, че през март 2005 г., за година и 4 месеца „Банско пропъртис 2” е притежание на ”Григ” ООД – офшорна фирма регистрирана в Сент Винсент и Гренадини и „Металконсулт” ООД – също офшорно фирма регистрирана на Бахамски острови. Съдружник е и Цеца Димитрова. Тя, заедно с Красимир Георгиев се водят като управители на двете офшорни фирми, но в същност участието на баба Цеца е формално и целия бизнес се ръконоди от Красимир Георгиев.

Името на баба Цеца изчезва от регистрите през юли 2006 г. – по времето, когато започва разследването на сина й Валентин Димитров.

Но следата е достатъчна, за да започне разледване и срещу Красимир Георгиев.

Прокурорът наблюдаващ делото – Божидар Джамбазов, иска от съда позволение да се използват СРС-та.

Записани са над 1000 страници разговори и SMS-си, които разкриват, че посредник между Красимир Георгиев и следователката Шарланджиева е Корнелия Нинова. Двете са разгваряли помежду си и със следствения Георгиев, преди всеки разпит. Така показанията на Георгиев – свидетел по делото за пране на пари от Валентин Димитров, са били предварително нагласявани.

След един от поредните разпити, Красимир Георгиев пратил на зам-министърката съобщението: ”Твоята приятелка е фантастична”. Има се предвид следователката Шарланджиева.

Заради подслушаните и записани разговори, прокуратурата е повдигнала обвинение срещу Корнелия Нинова и следователката Шарланджиева. Нарушаването на Закона и от двете не подлежи на съмнение.

Никой през 2005 г. не е предполагал, че съдружие на две офшорки с дамата ”баба Цецка” на преклонната възраст 82 години, ще предизвикат такъв голям скандал, който едва не свали правителството. Най-малко са предполагали това крупния бизнесмен Красимир Георгиев и „Банско пропърти партнърс 2” ООД – новото име на старата фирма.

Не е тайна, че кръгът ”Фронтиер” симпатизира и спонсорира БСП.  Известно е също, че фирмата е създала империя от дружества под това име. Във ”Фронтиер” основен играч е Красимир Георгиев, в съдружие с Георги Сотиров и Едуард Манукян.

Сътрудничеството между Георгиев и Сотиров започва още през далечната 1995 г., когато влизат в управителния съвет на „Международна ортодоксална банка Свети Никола”, свързана с ръководни кадри на Първо главно управление (ПГУ) на ДС, в това число о.з. ген. Любен Гоцев.

Манукян се появява в компанията през 1997 г., когато създава с тях фирма „Телеком системи” и влиза в общото им дружество ”Фронтиер 7”, което през 1999 г. е преименувано на „Фронтиер”.

Империята от фирми свързана с тримата, се налага в икономиката на страната още при управлението на Сакскобурготски, когато консултира няколко възлови проекта, като сделката за автомагистрала ”Тракия” и хидровъзел ”Цанков кавък”.

Но истинският възход на кръга започва с идването на БСП на власт. За две години при управлението на тройната коалиция, ”Фронтиер” и свързаните с него фирми се утвърждават като едни от най-серозните играчи в енергетиката, строителството и продажбата на имоти.

Една от версиите за разразилия се скандал е, че в ламтежа за повече власт, кръгът „Фронтиер” нарушава утвърдените баланси, разпределени между големите групировки.

Известно е, че в правителството Румен Овчаров е един от основните покровители на „Фронтиер”, и той е човекът, който нарушава ”правилата на играта”.

Икономическите групировки решават да покажат силата си и да дадат урок на Овчаров. Той изгърмява, но също така гръмва и ”бушонът” Корнелия Нинова – дясната му ръка.

Но не затова, че е в играта, а за това, че е допуснала да бъде хваната да нарушана закона.

Разбира се и на нея ще се хвърли ”спасителен пояс”, като на Овчаов. Задкулистните лидери никога не оставят своите хора да се удавят.

Кратки извадки от пресата на 05.05.2007 – 22:43 часа.
До петък вечерта няма накъв сигнал, който да подсказва, че нещо особено ще се случи. Но ето че се случва. ”Двама заместник министри наведнаж уволни днес премиерът Станишев”.

В ”Панорама” Румен Овчаров категорично заяви, че няма нито да подава оставка, нито да излиза в отпуск. На другия ден Станишив му нарежда да излезе в отпуск. Сътресенията в кабинета продължават.

„Тройната коалиция“ се клати, но няма да падне, защото големите икономически групировки, които дърпат конците, вече са се разбрали – правителството не трябва да пада.

Основните фигури в играта са групировките на БСП и ДПС.

Хората на НДСВ са дребни играчи.

Щетите от скандала са малки.

Просто трябва да гръмнат няколко ”бушона”. Корнелия Нинова, ”доброволно” помага на Овчаров и най-вече на лидера на мощната икономическа групировка ”Фронтиер” – Красимир Георгиев.

Знае, че нарушава закона и че си слага главата на дръвника, но за това ще получи много висока цена.

Тя е добър бизнесмен, бивш шеф на ”Техноимпекс 98” и умее да се пазари. Това участие и тази жертва тя не може да не осребри.

„Аз съм по-лесна мишена от Румен Овчаров, защото съм по-ниска, по-млада, с по-нисш ранг в партията и управлението и за това натискът е насочен към мен”, казва Корнелия Нинова в интервю пред БиТиВи.

Една такава декларация от страна на Корнелия Нинова говори не само за високо самочувствие, но и за това, че е неуязвима и че има определено място във високите орбити на социалистическата партия, щом като не е във властта. И бъдещето го потвърди.

До момента на освобождаването й от поста зам-министър, тя твърдеше, че ”натискът към нея не е политически, а е на основата на икономически интереси”. Тук тя е права! Но трябваше да продължи, че тези икономически интереси диктуват политиката и подреждат политическите играчи.

По повод скандалите между Румен Овчаров и Ангел Александров, президентът Първанов казва:

”Този скандал засяга правомощията на съдебната и на изпълнителната власт и те трябва да му дадат своевременно отговор”.

И ето го отговорът – поискано е дисциплинарно уволнение на последната в иерархията – следователката Шарланджиева и на нейната началничка Зоя Иванова. Не е ясно дали са уволнени.

Ангел Александров излиза в отпуск, после Догановите хора го ”посъветват” да се оттегли от шефския пост в следствието, но да остане следовател, защото още им трябва там.

За Корнелия Нинова няма никакви съдебни последствия. Освободена е от поста зам. министър, но запазва шефското си място в „Булгартабак” холдинг, както и позициите си в партията.

Румен Овчаров е освободен от министерския си пост, но запазва партийния си пост, депутатското място и отговорни позиции в парламента. И както в много други случаи, пак се намира някой мистериозно да ”подхване” Корнелия Нинова и да започне да я „тегли”… нагоре.

Първо запазва голямата хапка ”Булгартабак”, след това става депутат изпреварвайки много други заслужили социалисти, после говорител на партията, секретар на Висшия съвет на БСП и накрая „ЛИЦЕ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ”!

Превъплъщенията на Корнелия Нинова са като на партията – „Столетница” чието лице също е МНОГОЛИКО и ПОТАЙНО !

« | »

2 коментара to " КОРНЕЛИЯ НИНОВА – ЖЕНАТА “ ХАМЕЛЕОН“ "

  1. Bogdan каза:

    интересно

  2. Vladimir каза:

    Единственото добро и разумно решение на този казус е въпросната пачавра да бъде набучена на кол През ануса, за да е жива поне една седмица и да има време да осмисли целия си перверзен живот и всичкото зло, което е сътворила на България и на нещастния й народ!

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.