You are here: Home // Без категория, България, Общи, Преходът // ЕТО КЪДЕ ПОТЪНАХА 700 МИЛИАРДА ДОЛАРА!

ЕТО КЪДЕ ПОТЪНАХА 700 МИЛИАРДА ДОЛАРА!

КАК АМЕРИКАНСКИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СПАСИ ЧАСТНИТЕ БАНКИ! 

Колапсът на инвестиционната банка “Лемън брадърс” през 2008 г. постави началото на голямата банкова криза в САЩ, която бързо се пренеси не само в Европа, но и на много други финансови пазари.

За да спасят банките и застрахователните дружества от фалит и да излезат от банковия”шок”, западните правителства наляха в тях огромни суми, някои национализираха, а за други приложиха различни стимули.

Напомпването със 700 милиарда долара на американските банки е най-мащабната интервенция на финансовия пазар на САЩ. 

Пред администрацията на президента Обама стоеше въпросът как банките усвояват държавната помощ. Получиха се и първите сигнали за злоупотреби.

Главният прокурор на Ню Йорк Андрю Куомо през октомври миналата година започна разследване на банкерите, получили милиарди долари правителствена помощ по програмата за подпомагате на проблемните банки – Troubled Asset Relief Program, за да провери как харчат парите.

Резултатите от разследването са невероятни!

Въпреки, че 2008 г. е една от най-лошите в американската банкова история, повече от 4 793 банкери и трейдъри са получили по над $ 1 млн. долара „за добре свършена работа”, става ясно от доклада на Главния прокурор, изготвен въз основа на разследването.

Няма обективни причини финансовите институции да изплащат такива високи премии на своите служители, е констатацията на прокурора.

Бонусите за 2008 г. платени на висши служители в девет от най-големите банки в Америка, получили милиарди долари правителствена помощ по програмата за подпомагане Troubled Asset Relief Program, надхвърлят тяхните чисти приходи за годината, пише в доклада си Главния прокурор на Ню Йорк.

Бонусите платени в Sachs Group Inc, Morgan Stanley and JPMorgan Chase & Co сериозно са надвишили чистите приходи на финансовите институции.

Goldman е спечелил $ 2.3 млрд., а е изплатил $ 4.8 млрд. под формата на премии.

В същото време банката е получила $ 10 млрд. правителствена помощ.

Morgan Stanley е спечелила $ 1.7 млрд., а е раздала $ 4.475 млрд. като бонуси, при получени $ 10 млрд.

При JP Morgan Chase положението е същото – спечелени $ 5.6 млрд., а изплатени бонуси за $ 8.69 млрд. при получени от правителството $ 25 млрд.

JP Morgan Chase е на първо място по брой на служителите получили по $ 1 млн. или повече, под формата на премии – общо 1626 служители.

Според прокурор Андрю Куомо, през периода 2003 – 2006 г. бонусите са нараствали непрекъснато заради „бичия тренд” (когато борсовата позитивна линия на посока е над негативната,)на пазарите, но от тогава бонусите не са били намалявани.         „Когато американските банки вървят добре, служителите са добре платени.     

Когато банките не вървят добре, служителите пак са добре платени.

Когато банките не само, че не вървят добре, но и взимат правителствена помощ платена с пари от данъкоплатците, служителите продължават да са добре платени” – пише в доклада на Куомо.

Американските банки в криза са раздали бонуси на шефовете си, по-големи от печалбите им.

Това е напълно погрешно, е заключението на Главния прокурор.

„Нито една финансова институция не е пожелала да коментира доклада” – съобщава „Reuters”.

Ръководствата на големите американски банки умишлено провеждат политика на постоянна задлъжнялост и опасност от фалит, защото знаят, че държавата няма да допусне те да фалират . Примерът е с наливането на 700-те милиарда долара.

За да се избегне срив на финансовия пазар и паника сред обществото, държавата ще им помогне с пари от бюджета, независимо, че това са парите на американските данъкоплатци и помощта, която им се оказва е за сметка на увеличаване на държавния дълг.

Защото банкерите знаят, че този дълг се покрива с печатането на нови пари от Федералния резерв.

Английските банкери не са по-различни от американските, още повече, че големите английски банки, всъщност са клонове на американски банки.

Английските банкери също като американските гледат само своите лични интереси. В затворени пликове, висшите мениджъри си раздават бонуси за „приноса“ им към печалбите на банките през изминалия период.

В същото време расте недоволството от прекомерните им възнаграждения, достигащи за топ мениджърите на финансовите гиганти 10 милиона паунда и повече.

Но никой от банкерите не се интересува какво мислят обикновените англичанин, хората без работа или тези, дето не могат да се пратят сметките.

Тлъсти бонуси в Лондонското Сити раздават клоновете на трите големи американски банки Морган Стенли, Голдмън Сакс и Джей Пи Морган, чийто основни акционери са известни евреи – милиардери.

Трите банки раздадоха на своите близо 20 500 служители в Лондон допълнителни възнаграждения средно по 210 000 паунда, което прави …..4 млрд. и 350 милиона паунда.

Гигантът Голдман Сакс зарадва с близо 960 млн паунда над 4500  служители в лондонската си централа, въпреки, че според отчетите, печалбата на банката през 2010 г. е паднала с повече от 38 процента.

Висшият мениджмънт – управляващите  партньори в банката, а в Лондон те са 102-ма, ще си сложат в джобовете по 4-5 милиона паунда, а за най-нисшия състав – асистенти, поддръжка и гардове – са предвидени по 30-40 000 паунда.

Най-високият таван на бонусите е на американска банка Джей Пи Морган – и тя с основен акционер евреин – милиардер.

Банката отчита 17 милиарда долара печалба, от които близо половината ще бъдат раздадени като бонуси.

За над 8000 служители на лондонската централа са предвидени 1.87 млрд. паунда  и това е само за бонуси, а има още близо милиард за други стимули, като пенсионни и здравни застраховки, акции от компанията и др.

Списъкът с бонусите на английските банкери е дълъг, но очевидно паметта им е къса!

Банкерите бързо забравиха, че само преди 3 години, президентът на САЩ Обама инжектира 700 милиарда долара от парите на американския данъкоплатец, в най-големите, но пред фалит американски банки.

Английските банки, дори и тези в които държавата се намеси преди 3 години и ги спаси, сега и те се надпреварват да отчитат скромните си печалби и ще раздават и те бонуси.

Топ мениджърът на не толкова цветущата Роял банк ъв Скотланд – Стивън Хестър вече е взел 2.6 млн паунда бонус.

Шефът на Барклийс банк, Боб Даймънд ще раздава 2.5 млрд.паунда на своите 22 хиляди служители. Самият той през последните 5 години от заплати и бонуси е получил 46 млн.паунда.

Списъкът с бонусите на английските банкери също е дълъг!

Безогледното, нагло и безотговорно раздаване на огромни суми от банкерите под формата на бонуси и то предимно парите, с които държавата им помогна да не фалират, създаде силно негативно обществено настроение.

Вече на всеки грамотен американец, англичанин или европеец е ясно, че в основата на финансовите кризи и въобще на световните икономически проблеми стои една малка група банкерски фамилии предимно евреи-Ротшилд, Рокфелер, Джей Пи Морган и др. които режисират световните финанси, а от там и икономиката, след като печатницата на пари е в тяхни ръце.

Този банков елит е в основата на растящото деление на бедни и богати и главният вновник за нарастващото социално напрежение.

Масовото обществено движение„Окупирай Уолстрийт“, започнало в Ню Йорк се разпространи в цяла Америка и печели все повече привърженици.

Недоволството стана постоянно и приема различен характер и форми, като демонстрации, окупации, палаткови лагери и др.

Въпреки острата реакция на полицията и ограниченията на общинските власти, движението „Окупирай Уолстрийт“ става все по-масово и все повече млади хора се включват.

За голяма част от американците „Уолстрийт” е инкубаторът на богатите. Движението се разпространи и в Англия и очевидно, то ще печели все повече привърженици в целия свят, защото не е партийно, а социално.

То се бори срещу задълбочаващата се пропаст между богати и бедни.

В България, макар и да не стои така остро проблема с „бонусите” на банкерите, той все пак съществува.

Предвидено е Парламентът да разгледа до края на годината Закона за кредитните институции, който ще даде право на БНБ да забранява бонусите в банките, които не са достатъчно стабилни.

Монопоалното владеене на големите американски банки от шепа милиардери и тяхните неограничени възможности да въздействат както на световния финансов пазар, така и на глобалната икономика, пораждат предпоставките за остър обществен негативизъм и неизбежен социален конфликт.

Те са основният фактор за по-бързото социалното разделение на обществото, а от там и за нарастване и изостряне на социалната нетърпимост. 

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.