You are here: Home // България, Държавна Сигурност, КГБ, Общи, Преходът, СДС, СССР // ИВАН КОСТОВ – БИЛ ЛИ Е АГЕНТ НА РУСКОТО ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ

ИВАН КОСТОВ – БИЛ ЛИ Е АГЕНТ НА РУСКОТО ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ

Иван Костов бил ли е

агент на ГРУ – РУСКОТО ВОЕННО

РАЗУЗНАВАНЕ ?

Този въпрос отдавна занимава българската общественост, защото Иван Костов е политикът, който е играл и продължава да играе важна роля в развитието на България и то в най – важния период – ПРЕХОДЪТ, който за жалост още продължава.

За да имаме реална и обективна престава за едно далечно време и неговото влияние върху хората тогава, необходимо е да разгледаме по – внимателно този преломен период след 70 – те години на миналия век – времето, когато една огромна система – социалистическата беше все още на върха и никой не предполагаше, че тя вече е тръгнала надолу да рухва.

Разузнаването в България беше огромна, тъмна, страховита и обвита в секретност сфера, облечена в много власт на която се крепеше комунистическата партия и цялата тоталитарна държава.  

А за руското разузнаване това е още по – характерно, защото през 70-те години, особено по времето на Андропов, КГБ става най – голямата шпионска организация в света.

По данни на американски анализатори, КГБ е превъзхождала по числен състав всички западни разузнавания взети заедно.

Андропов – най-дълго задържалият се ръководител на КГБ контролира не само цялата политическа власт в Съветския съюз, но и в останалите социалистически страни, в това число и България. Огромният апарат от съветски съветници е покрил всички важни звена в България – ЦК, армията и най – вече в Държавна сигурност.

Съветската резидентура, която действа в България строго конспиративно, също е много голяма. Тя широко използва своя агентурен апарат, като една от основните й задачи е подбор на агенти за руските тайни служби. Това става чрез добре легендирани и на високи позиции техни служители и агенти в определени софийски университети.

Кандидат – агентите трябва да отговарят на няколко основни изисквания:

– да са добри студенти;

– да не са политически изявени – нито с предишната, нито със сегашната власт (това особено се отнася за семействата им);

– да са физически здрави и да имат добра езикова подготовка.

След това се търси начин да бъдат легендирано изведени за период от около 2 месеца в СССР. Понякога, българските кандидат – агенти не предполагат, че тяхното пребиваване в СССР е отдавна планирано и че се преследват други цели, а не предварително обявените. Обикновено, мотивът за пътуване до СССР е пребиваване в някакви лагери или посещаване на курсове. Там се довършва тяхното проучване по специална система, включваща психологически и умствени тестове. Ако се прецени, че са подходящи, подхожда се към тяхната вербовка.

Те трябва да подпишат и съответна декларация за конспиративност на връзката им със специалните служби. Има случаи на отказ и тогава пак подписват документ, че ще пазят в тайна контактите си с разузнаването.

Ако агентът се изяви като особено перспективен, тогава му се осигурява отново легендирано пребиваване в СССР за по – дълъг период, който обикновено се свързва с някаква форма на гражданско обучение – например специализация или аспирантура.

Периодът след 1970 г. е много важен в биографията на Иван Костов. Счита се, че той тогава е бил изучаван с цел преценяване дали е подходящ за вербуване като агент на съветското военно разузнаване. И неговото кандидатстване за летец в БГА Балкан и заминаване в Кременчук, Украйна е само ”легенда”, както се казва на оперативен език. Защото е известно, че Кременчук в Украйна е конспиративната база за работа с кандидат агентите на съветските секретни служби и най-вече на военното разузнаване ГРУ.

Има и свидетел, който е учил заедно с Костов, но не за летец, както Иван твърди. Свидетелят не крие, че  заедно с Иван са били подготвяни за агенти на съветското военно разузнаване.

И този човек се казва Кольо Парамов.

Парамов е сериозен финансист – икономист и е бил съветник на премиера Борисов. Той твърди, че с Иван Костов са преминали агентурна подготовка имено в Кременчук, Украйна.

Парамов, като почетен член на Военния съюз на Украйна, всяка година ходел на тържествата на 9-ти май. „Там ме срещат стари приятели и ме питат какво прави Иван Йорданович. Отговарям, че е министър – председател и сутрин като се събуди започва да говори срещу Русия”.

На снимката Парамов с украински орден. Не е изключено и Костов да има някакво такова отличие, но той го крие.

Кольо Парамов също казва: „Това е специализирана школа на СССР с всички дейности и условия. Работи се в най – дълбока конспирация и нямаме право да говорим за това.”

Парамов действително избягва други подробности, но не крие своята и на Костов съпричастност към руското военно разузнаване.

Ето и версията на политолога и разследващ журналист Антон Тодоров:

„В средата на 70 – те години Иван Костов е млад асистент във ВИИ ”Карл Маркс”, където го забелязва един от най – влиятелните съветски агенти в България проф. Милодраг Кичович. Той препоръчва Костов на Военния отдел на ЦК на БКП, които го вземат под чадъра си и започват да го реализират и да му помагат в кариерата”. Във военния отдел на ЦК съответно има представители на съветското разузнаване и така Иван Костов вече е в тяхното полезрение.

За съветските чекисти, при пълното съдействие на българските власти, не е трудно да се разработи легендата „кандидатстване за летец в БГА Балкан“ и да се организира пътуване до Кременчук, Украйна. Но както казва Парамов, там няма школа за летци, а за агенти.

За съпричастността на Иван Костов към съветските разузнавателни служби изявление прави и бившият вътрешен министър Богомил Бонев.

През декември 2004 г. Бонев дава специална пресконференция по този въпрос и казва, че застава с името си зад тази информация. Той дори предлага на Иван Костов да се явяват пред детектор на лъжата.

Богомил Бонев, като министър на вътрешните работи и главен секретар на МВР в няколко правителства, е един от най – информираните в България. Съмнението за достовереността на информацията му за съпричастността на Иван Костов към разузнаването е много малка.

Освен украинският, има още един неясен период от биографията на Иван Костов, в който има съществени противоречия.

В някои негови биографии пише: През 1983 г. защитава дисертация във ВИИ ”КарлМаркс” на тема: „Икономически растеж, структура и фактори в производствената сфера” и става Кандидат на икономическите науки. А ето и друга версия: На 31 май 2001 г. Костов дава официално интервю за в-к Демокрация и под интервюто е поместена официалната му биография, дадена на вестника от пресцентър на Костов и с негово съгласие. В нея пише: „1982 – 1984г. – слушател в Института за повишаване на квалификацията в Москва. Като свободен аспирант защитава дисертация на тема:” Икономически растеж: структура и фактори в производствената сфера”, кандидат на икономическите науки.

Какво още казва Иван Костов за пребиваването си в Кременчук, Украйна:

В школата за летци пребивавах около месец – два и полагах много тежки изпити. Като научих, че съм резерва в списъка за кандидат – студенти във ВИИ ”Карл Маркс”, веднага се върнах в България. Имах драматично пътуване и се наложи да продам част от дрехите си”.
От всичко до тук, трябва да се направи определен извод, че ако Иван Костов иска да убеди читателя в своята несъпричастност към руското военно разузнаване или към други разузнавателни служби, не трябва да мълчи, както прави досега.

Иван Костов трябва да излезе с аргументирани доказателства, за да изчисти своето име. В противен случай той ще остане вечно със съмнението, че е бил руски агент.

В действията му на държавник и политик, при един по-задълбочен анализ става ясно, че в много случаи той е защитавал руските интереси за сметка на българските.

Толкова години Костов е мълчал, но накрая на политическата си кариера, както се очертава, не е ли време съвестта му най-после да проговори ! 

« | »

12 коментара to " ИВАН КОСТОВ – БИЛ ЛИ Е АГЕНТ НА РУСКОТО ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ "

 1. С.Николов каза:

  Кольо Парамов казва, че в Кременчуг няма школа за летци, но…1 июля 2010 Кременчугский летный колледж отмечает свой 50-летний юбилей. Как учебное заведение он был создан в 1960 году под названием летного училища гражданского воздушного флота. Приказом от 28.11.1991 г. № 231 учебное заведение было принято в систему Министерства образования и науки Украины. С 24.06.1993 г. приказом № 97 этого Министерства он переименован под названием „летный колледж“. Сейчас колледж является одним из ведущих авиационных государственных высших учебных заведений Украины, а в области подготовки вертолетных кадров ему вообще нет равных.

 2. spirova каза:

  Нещастни и завистливи Парамов,
  В гр. Кременчуг от край време има школа за летци. Тази школа са завършили много наши авиатори, които не са агенти на руското/украинско ? разузнаване.
  Колкото до Иван Костов- той е и ше бъде недостижим за такива като теб. Нешастник

 3. Svetlin каза:

  „Кандидат – агентите трябва да отговарят на няколко основни изисквания:

  – да са добри студенти;

  – да не са политически изявени – нито с предишната, нито със сегашната власт (това особено се отнася за семействата им);

  – да са физически здрави и да имат добра езикова подготовка.“ Иван Костов е бил много добър студент ,физически здрав ,но ….. БЕЗ ЕЗИКОВА ПОДГОТОВКА… Това може да потвърди всеки ,който го познава лично или е работил с него …Тук издиша доста версията на Кольо Парамов , а неоспорим факт от историята е ,че по време на Косовската криза „агента на ГРУ “ Костов не даде въздушен коридор на руските самолети, а даде такъв на НАТО … С една дума : “ Кольоооо,Кольоооо ,ти си знаеш най-добре кой е агент !!! Ша ти атрежа ашите ,Коля !!!

 4. За ГРУ давността е 50 (петдесет) години, а някои досиета няма да се отворят дори и след векове…

 5. veliko каза:

  НЕ СЛУШАЙ КАКВО ГОВОРИ,ВИЖ КАКВО ПРАВИ.НЯМАШЕ ЛУСТРАЦИЯ,НА КОГО ДАДЕ НЕФТОХИМА,ПО НЕГОВО ВРЕМЕ ПАРТИЙНИТЕ СЕКРЕТАРИ СТАНАХА СОБСТВЕННИЦИ НА ПОДОПЕЧНИТЕ ИМ ФАБРИКИ И ЗАВОДИ И ТН И ТН….

 6. PETER THE GREAT каза:

  лицето кольо парамов ни е известно отколе!не е верблувам то КГБ или друго ведомствос подобна слава, а като кмет на село ерма река е вербуван от РУМНо, или там подобното му ведомство на гпранични войски!такива исторлии за гениален финасист и порчие ала балистики смеги чували!познавам добре лицето парамов родом от селозмеево старозагорско!
  легенди и сказания,добре че беше прехода и от административен директор във второ рудоуправелние златогда стана директор за кратко на ПЧБ клон златоград!след това по стечение на обсотятелствата народен представител, наблягам на думата стечение на обстоятелствата!останалото е порсот вече информация от вестиниците!човека чиито прогнози нокога не се сбъдват!и интесно откъдена къде състуденти с костов!самия кольо е зъвршил география!

 7. Николай каза:

  Интересно какви доказателства трябва да даде Костов, ако не е бил съветско ченге?!

 8. Лукойл каза:

  Иван Костович – агент Санкин

 9. Спас каза:

  „За съветските чекисти, при пълното съдействие на българските власти, не е трудно да се разработи легендата „кандидатстване за летец в БГА Балкан“ и да се организира пътуване до Кременчук, Украйна. Но както казва Парамов, там няма школа за летци, а за агенти.“

  Дрън-дрън! Училището си го има от 1960 г. Сума ти колеги-пилоти са завършили там.

  „В 1960 году Советом Министров СССР принимается решение создать на базе расформированного военного авиационного училища первоначального обучения летчиков Кременчугское летное училище гражданской авиации. Решение этой ответственной сложнейшей государственной задачи поручается одному из первопроходцев освоения и эксплуатации вертолётов талантливому педагогу Николаю Васильевичу Чернову, уже с успехом проявившего свои прекрасные организаторские способности.“

 10. Михалев каза:

  Разбира се детайлите са важни, но не толкова , колкото делата. Цялата му дейност в екипност с Нинова, Орешарски и каква ли не комунистическа и ДС сган, наречена приватизация , беше в същността си реанимация на червените и забогатяването им, чрез така наречената приватизация. То си е казано, по делата им ще ги познаеш.

 11. ДЕДО ПОП каза:

  ДОСТОВЕРНА Е РОДНИНСКАТА ВРЬЗКА НА ИВАН КОСТОВ СЬС СТАНКЕ ДИМИТРОВ -МАРЕК- ДЯСНАТА РЬКА НА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ.

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.