You are here: Home // Без категория, КГБ, Общи, СССР // СЛЕД ИЗБОРИТЕ РУСИЯ НЕ Е СЪЩАТА!

СЛЕД ИЗБОРИТЕ РУСИЯ НЕ Е СЪЩАТА!

Иначе приказливият говорителят на Путин – Дмитрий Песков, когато го питат за мнението на правителството за демонстрациите срещу резултатите от изборите, за първи път мълчи. Путин и руското правителство още не са определили позициите си.

Както сподели представител на „Единна Русия“ по върховете на партията има две противоположни мнения.

Най-голямата група призовавала за бързи и решителни действия. Те включвали  репресии, забрана за по-нататъшни демонстрации и да се използва сила ако е необходимо, за да се разпръснат протестиращите.

Малцинството в партията било на друго мнение.Протестите давали  възможност на хората да изразят своето мнение и да изхвърлят своя гняв и недоволство, което не трябвало да им се отнема. Задържането на такива настроения било опасно.

За сега се възприемали разумните аргументи на малцинството, каза говорител на партията на Путин „Единна Русия”.

Младите руснаци проявяват интерес към изборите и получават разрешение от властите да проведат митинг в последния понеделник до изборите в центъра на Москва, но до 7000 души.

Правителството им разрешава също в събота да проведат по-голям протестен митинг до 30 000, който да се проведе на остров в река Москва, близо до Кремъл.

Въпреки студа и обилния снеговалеж, на митинга идват повече от 40 000 души. Много от протестиращите носят бели цветя или бели ленти. Това се превръща в символ, който организаторите използват, за да нарекат митинга „снежна революция“.

Неочаквано държавната телевизия изоставя традиционните си ограничения и показва всички кадри от митинга, както и това, че полицията, която  присъства по време на целия митинг не се е намесвасвала. Очевидно, такива са били указанията по държавна линия. Митингът е преминал мирно, не е имало сблъсъци или арести.

„Приятели, вие сте полицията в една демократична държава“ – казва от сцената  Владимир Рижков – един от основните организатори на протеста.

Първото и основно искане на демонстрантите е да се анулират изборните резултати и да се проведат нови национални избори.

„Изпълнението на такова искане е абсолютно невъзможно“ – казва представител на партията„Единна Русия“.

При обсъждане искането на протестиращите в партията се стига до извода, че при едно ново гласуване, партията едва ли ще е в състояние да обезпечи болшинството си в парламента, независимо от възможните договорки, ходовете с избрателни списъци, или дори купуването на гласове и измами.

Поради липса на мнозинство, правителството на Путин ще е под постоянен натиск от опозиционните партии в парламента.

Съпротивата срещу властта ще нарастне и дори някоя партия, като „Справедлива Русия“ може да поискат разследване на корупцията в обкръжението на Путин, за да блокират приемането на бюджета.

Тяхното прсъствие в парламента ще направи невъзможно продължаване на традицията за послушно приемане на закони.

От партия „Единна Русия“ също смятат, че ако резултатите от изборите в неделя ще бъдат отменени, легитимността на Путин сериозно ще пострада и не трябва това да се допусне.

През март 2012 г.предстоят президентски избори и Путин трябва да си върне властта за нови шест години.

„Седмица откак са започнали протестите, партийни функционери и съветници на Путин провеждат непрекъснато срещи, опитвайки се да изработят подходящо поведение и отговор, но досега няма резултат” – казва говорител на партията.

Медведев, макар и президент с нищо не може да помотне в слажната ситуация. За него английският „Independent”пише:

„Медведев все още е президент на Русия, но той е втора цигулка”.

В неделя, президентът Медведев съобщи от страницата си във Фейсбук, че е наредил разследване на всички твърдения за изборни измами.

В рамките на няколко часа той е получи повече от 7000 мнения и авторите на много от тях презрително са наричали Медведев „жалък президент.

Mercenaries(наемници), либералите с кози бради, shakalyaschie (стипендиянти) с пари от чужди посолства в Москва – това са само някои епитети, с които Путин нарича руската опозиция. Той никога не ги е считал сериозна заплаха за властта си.

Но сега всичко е различно.

В събота, като израз на силна опозиция срещу правителството на Путин, със съдействието на младите десетки хиляди протестиращи не само в Москва, но и в цялата страна се събират на митинги, за да оспорят резултатите от парламентарните избори.

Този път, бивш и вероятен бъдещ президент – Путин, не може да пренебрегне протестиращите и да използва обидните си епитети.

Опозицията обяви, че ако искането й за провеждане на нови избори няма да бъде изпълнено до два дни, тя ще направи поредното доказателство за своята сила – в Москва и други градове на Русия ще организира голями думанстрации за да принуди властите да преговарят.

„Те смятаха, че ние не бяхме в състояние да съберем на митинг и 10 000 души, но им показахме какво можем“ – каза Иля Пономарьов, който с Рижков ръководи големия митинга в събота.

„Ние можем да покажем нашата сила върху властта, защото хората са с нас. Властта трябва да знае, че руснаците са уморени от Путин”.

„Властите плюят в лицето ни с тези избори, но и ние плюем  върху властта. Затова мисля, че Путин ще трябва да преговаря с нас” – казва Пономарьов.

В чуждестранната преса се прокрадва мнението, че “ За Путин – човекът, който показва само презрение и нарежда забрани за опозиционните групи в Русия, и сам управлява страната от десет години, ще бъде изключително трудно, болезнено и унизително да седне и преговаря с тях – протестиращите”.

Но по всяка вероятност на Путин ще се наложи да седне на масата за преговори с руските избиратели, недоволни от проведените избори, освен ако той не реши да поеме риска, „снежно бялата” руска революция да се превърне в „кърво червена”!

Путин не веднаж е казвал, че е противник на „цветните революции” в бившите съветски републики и беше стреснат единствено от „оранжевата” в Украйна.

Но сега сигурно не само, че е стреснат от „снежно бялата” руска революция, но и уплашен за бъдещото си президентство, което доскоро смяташе, че му е гарантирано.

 

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.