You are here: Home // Без категория, Общи, Оръжие, САЩ, ФБР, ЦРУ // ИРАН ИМА НЕПОДОЗИРАНИ КИБЕРВЪЗМОЖНОСТИ!

ИРАН ИМА НЕПОДОЗИРАНИ КИБЕРВЪЗМОЖНОСТИ!

Иран залови безпилотен свръхтехнологичен самолет на ЦРУ.

На 4-ти декември 2011 г. Пентагонът първо отрече, а после призна, че е загубил връзка с последен модел безпилотен роботизиран самолет – RQ170 Sentinel. Той е разработен от компанията Lockheed Martin и е предназначен за разузнаване.

Иранските власти съобщиха, че те са прихванали самолета и са го приземили успешно, в сравнително добро състояние.

Пентагонът отначало отхвърляше твърденията, че са загубили самолет над Иран, но по-късно съобщава, че ЦРУ е на разузнавателна мисия над Афганистан, защото са загубили връзка с топ секретен безпилотен самолет тип Стелт. След като самолета навлязал на иранска територия, комуникацията е била прекъсната.

Американски представители заявяват , че според сателитни снимки безпилотният самолет е катастрофирал и се е разбил.

Техеран отново твърди, че са прихванали самолета и за доказателство иранската телевизия излъчва кадри от самолета. Американските власти били принудени да признаят, че показания от иранската телевизия безпилотен американски самолет е RQ-170 Sentinel.

Според Робърт Densmore – бивш специалист по електронна война и журналист, специализирал в областта на отбранителните технологии загубата е много голяма.

„Тези самолети са все още много редки и да се изгуби на територията на врага,  като се има предвид, че до него, вероятно ще имат достъп руснаци и китайци, е много, много неприятно. Стратегически това е сериозно поражение, защото самолетът има радар, форма и покритие, които са трудни за откриване и е „натъпкан“ с много авангардна електроника”. 

Sentinel RQ-170 е с прякор „Звярът от Кандахар“ – това е мястото, където той е бил забелязан през 2009 година за първи път от журналисти но се предполага, че е на въоръжение от 2007 година.

Интернет изданието AviationIntel съобщи, че военните в Иран наскоро са получили от Русия заглушаващата разузнавателна система „Автобаза.“ AviationIntel пише също, че „няма причина „Автобаза“ да не може да открие Sentinel и да разполага със средства, да наруши електронните му комуникации.“

Друго доказателство е фактът, че Sentinel е бил  използван  за наблюдение на ядрената програма на Иран и именно около иранските ядрени обекти са били разположени руските системи „Автобаза“.

Междувременно, според ирански уебсайтове, Русия и Китай вече са поискали Иран да позволи на техните експерти да проучат американския безпилотен самолет.

На 12 декември, в понеделник вечерта Обама е поискал Техеран да върне наблюдателния безпилотен самолет RQ-170 Sentinel, който Иран е заловил на 4-ти декември на 250 км. навътре в своята територия.

Говорителят на иранското външно министерство се изказа иронично за искането на американския президент Техеран да върне на САЩ безпилотния самолет, заловен на иранска територия, посочвайки, че Обама е „забравил“, че става въпрос за шпионска мисия.

„Обама, изглежда, е забравил, че иранското въздушно пространство беше нарушено и че е имало шпионска операция“, заяви Рамин Мехманпараст, цитиран от агенция Фарс.

Пентагонът полага големи усилия да пази в тайна оперативно-техническите и тактически възможности на RQ-170 Sentinel. Въпреки това „Los Angeles Times” разкри, че Sentinel има невероятни възможности – да прихваща разговори от мобилни телефони и да определя по мирзмата токсични химикали от километри над повърхността на Земята. И всичките чудеса върши  докато лети незабележим за радари и други прихващащи устройства.

И „Таймс” добавя, че според американско длъжностно лице това е „потенциална златна мина, като се имат предвид възможностите на самолета”.

„Лошо, Иран ще имат всичко това наготово“, пише „Таймс”.

„Хакване” на такава сложна система, каквато има безпилотния самолет RQ170 Sentinelе във  възможностите на Иран – това е голямата и неприятна изненада за командния състав на военните стратегически сили на САЩ.

Те са убедени, че това е станало с помощта на руска, а може би и на китайска техника.

Около два месеца преди инцидента със самолета, става известно, че компютрите в Creech – военновъздушната база в Невада са заразени с вирус.

Заразени са и компютрите в пилотските кабини.

Длъжностните лица на Военновъздушната база не са наясно кои са причините предизвикали вирусната зараза.

Но се случва така, че Sentinel е изпратен в същата база, а виросът е действал цял месец преди идването на Sentinel в базата.

Не се изключва възможността САЩ да са били жертва на организирана хакерска атака отстрана на Иран.

Съмненията на Пентагона за възможността от подобна иранска атака съществували отдавна, но не им се отдавало значение, защото се считало, че Иран няма техническите възможности.

Голяма е загрижеността на американците от това, което Техеран ще може да направи със сваления самолет, ако успее да разкрие неговите технологични  възможности, които са последна дума на електрониката.

Когато заплахите от потенциална ядрена атака на Иран растат и напрежението между Израел, Иран и САШ се увеличава, напредналата технология, извлечена от един такъв самолет и попаднал в ръцете на врага, е изключително опасна.

Иран с помощта на руснаците и Китай може да установи уязвимостта на стелт технологията и да предприеме контрамерки с неговите системи за въздушна отбрана. Иран също може да извличе данни за възможностите на полета му, цели на наблюдение и много други функции.

Безпилотният самолет е бил програмиран да унищожи командната информация в случай на залавяне или повреда, но тай не успял да задейства програмата.

„Ударът за САЩ бил толкова тежък, че американските официални лица не искали да приемет факта, че Иран е приземил самолета RQ170 Sentinel чрез кибератака.“

Държавният секретар Хилари Клинтън уточнява, че Вашингтон е изпратил официално искане до Техеран да върне самолета, но добавя, че „предвид досегашното поведение на Иран, ние не очакваме това да стане“. 

Тепърва ще става ясно какви ще са последиците за САЩ и НАТО от този изключително неприятен инцидент – залавянето и безпроблемно приземяване на RQ170 Sentinel от Иран.

14 декември, 2011

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.