You are here: Home // Без категория // ЗАЩО ГЪРЦИЯ ТРЯБВА ДА НАПУСНЕ ЕВРОЗОНАТА!

ЗАЩО ГЪРЦИЯ ТРЯБВА ДА НАПУСНЕ ЕВРОЗОНАТА!

На базата на опита извлечен от аржентинската криза, американският „Институт по предприемачество” през 2009 г. е направил анализ на икономическото и най-вече на финансовото положение на Гърция.

Дезмънд Лачман, анализатор от американския институт през януари 2010 година във ”Файненшъл таймс” прави сериозна прогноза:

До две-три години членството на Гърция в еврозоната ще приключи с гръм и трясък.  

Първият етап по пътя към една валутна криза е когато дадена страна, мотивирана от желанието си да внесе дисциплина отвън, приеме фиксиран валутен курс, за който тя не е годна.

Банкрутиралата Аржентина направи това през 1991 година.

А Гърция не успя да покрие критериите за еврото нито през 1999 г. – нито през януари 2001 г. и то с помощта на творческо бюджетно счетоводство.

Но, за разлика от Аржентина, тя направи още една неправилна стъпка – захвърли своята валута в замяна на еврото.

Следващата стъпка по пътя към разрухата е когато страната следва политика, несъвместима с новия валутен ред.

През последните години Атина изхвърли всякакво намерение за бюджетна дисциплина през прозореца. Бюджетният дефицит надмина 12.7% от Брутния Вътрешен Продукт, а дългът също над – 120%.

Този дефицит в комбинация с внесените отвън ниски лихви подготвиха условията за край на играта. Гърция успя да надмине аржентинския провал, като загуби 30% от своята конкурентоспособност, благодарение на високата за европейските стандарти инфлация на цените и заплатите.

Аржeнтина прибягна до спонсорството на подкрепяния от САЩ МВФ, Гърция – вероятно до ЕЦБ. Официалните спонсори обаче обикновено настояват страните да предприемат отшелнически мерки, продължава статията.

В случая с Аржентина, подкрепата от МВФ отложи неизбежното с няколко години – преди предложените съкращения да доведат до протести по улиците.

Трудно е да си представим по-добър финал за Гърция.

Всеки опит да се удържи бъджетния дефицит в рамките на Маастрихтските критерии ще задълбочи рецесията.

Опитът да се възстанови конкурентоспособността чрез съкращаване на заплатите ще доведе до години на болезнена и политически неприемлива дефлация.

Поличбите не са добри: вече има напрежение на трудовия пазар, рейтингът на страната бе понижен, а Юрген Щарк от Европейската Централна Банка каза, че Европийският съюз няма да спаси Гърция.

Ако Гърция може да научи нещо от Аржентина, то е, че е глупаво да се опитваш да се бориш с неизбежното.

Това не само натоварва страната с огромен държавен дълг, а и задълбочава рецесията, от която може да започне едно възстановяване след девалвацията.

Атина трябва да напусне еврозоната по – скоро, заключава статията.

При положение, че кредиторите й изискват още по-драконовски мерки, а растежът е само далечен спомен, Гърция трябва да обяви фалит и да напусне еврозоната, съветва и Нуриел Рубини.

„Скорошната дългова сделка, която Европа предложи на Гърция бе измама” – коментира професорът в Нюйорския университет в коментар за днешния Financial Times – „Ако отчетете огромните „подсладители”, които планът даде на кредиторите, реалното облекчение на дълга е близо до нула”

Засега, прогнозите на американските икономически анализатори до голяма степен се оправдават.
Срокът за приключване на членството на Гърция в Еврозоната, според Дезмънд Лачман е 2013 година.

Новата 2012 година определено ще покаже доколко американският анализ е точен!?

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.