You are here: Home // Без категория // ЗА ГЪРЦИЯ ЧАСОВНИКЪТ НЕУМОЛИМО ТИК-ТАКА!

ЗА ГЪРЦИЯ ЧАСОВНИКЪТ НЕУМОЛИМО ТИК-ТАКА!

Какво означава фалит на една държава?

Фалитът на една държава означава тя да спре да покрива външните си задължения и да прекъсне всякакви връзки с източниците си на финансиране от чужбина.

Страната трябва да оцелява със собствените си приходи и бюджетни излишъци, ако има такива. Изключено е всякаква финансова помощ от чужбина и страната се третира като”прокажена”.

Подобно на фалит се случи с България през 1990 г. когато обяви мораториум по външния дълг. Това й струваше такава стопанска изостаналост, която дълги години не можеше да компенсира.

Когато фирма от частния сектор обяви фалит, срещу нея започва процедура по несъстоятелност.

Но когато една държава изпадне в неплатежоспособност, все още няма механизъм, който да вкара банкрутиралата държава в процедура по несъстоятелност.

Не съществува и международен съд, който да налага подобни процедури спрямо държави изпаднали в неплатежоспособност.

Имало е няколко опита от страна на Международния валутен фонд да прокара подобен механизъм – засега безуспешно.

Затова, когато има държавен банкрут, кредиторите трябва сами да се организират за вземанията си.

В международната практика Парижкият клуб играе ролята на посредник между страните донори и страните длъжници.

Същото прави и Лондонският клуб на банките кредиторки.

Макар че, несъстоятелност коренно се различана от неплатежоспособност, то последствията от двете състояния много не се различават.

Границата между несъстоятелност обявена от държава и фалит е много тънка.

Когато се стигне до фалит, най-потърпевши са частните кредитори на фалиралата държава – те трябва да са готови да се простят с отпуснатите пари под формата на заеми. Или в най-добрия случай – да си получат обратно само една част от тях.

Един държавен фалит задушава цялата икономика на страната, която влиза в спирала от опасни процеси, включително хиперинфлация, стопяване на всички активи, масова безработица, социални бунтове и т.н.

С обявяването на фалит държавата се освобождава от голяма част от старите си фнансови зависимости и облекчава положението на бюджета си. Това помага на първо време, но страничните ефекти остават. Една фалирала държава трудно може да разчита на ново кредитиране, без което е невъзможно възстановяването й.

По отношение на Гърция частните й кредитори проявиха голямо разбиране, когато през октомври 2010 г. решиха да отпишат 50% от гръцкия дълг.

Институтът по международни финанси, който играе ролята на представител на частните банки, държащи гръцки ценни книжа сподели:

„От момента на вземане на решението за 50% отписване на вземанията, до сега така и не бе постигнато конструктивно решение за това как точно да се осъществи процедурата“.

„От два месеца се чакат предложения от гръцкото правителство за това с какъв друг вид облигации ще бъдат заменени сегашните им, с какъв купон на плащане и с какъв матуритет-падеж, датата, на която една облигация трябва да бъде погасена“.

Самият суап или замяна на падежиращите облигации с нови, трябваше да се извърши фактически през месец януари.

Така сагата ако се пренесе в съда, целта за свиване дълговете на Гърция до 120% от Брутния й вътрешен продукт до 2020 година изглежда още по-непостижима.

Гърция отново е на ръба на фалита, след като в началото на месеца преговорите в Атина с частните кредитори по условията и схемата за отписване на суверенния дълг на страната приключиха с неуспех.

При тази ситуация, Гърция ще бъде принудена до 10 седмици, тоест до края на март, да обяви неплатежоспособност, сочи анализ на авторитетния английски вестник „Sunday Times”.

Сега Гърция няма достатъчно средства, за да изплати сумата от 14.4 млрд. евро по oблигации, чийто падеж изтича на 20 март.

Поради тази причина силно се увеличава вероятността Гърция да напусне еврозоната и да възстанови националната си валута – драхмата.

За да получи втори спасителен пакет от ЕС и Международния валутен фонд, Атина трябва да постигне споразумение с частните си кредитори за отписване на 50 процента от гръцкия дълг към частни инвеститори.

Гръцкото правителство планира за 18 януари нов кръг преговори с частните кредитори в опит да „преодолее разногласията“. 

Гръцкият премиер Лукас Пападимос каза днес – 16-ти януари, че изоставянето на еврото и връщане на драхмата „наистина не е опция“ за страната.

В интервю за CNBC, премиерът Пападимос заяви своята увереност, че Гърция ще избегне изпадане в несъстоятелност през март и че ще постигне споразумение с частните кредитори.

„Нашата цел е да приключим двата процеса, а също и да изпълним ангажиментите, които сме поели в миналото. Уверени сме, че вървим в правилната посока, за да постигнем тези цели“, каза той.

Гърция може да остане извън Еврозоната, ако не подпише новото споразумение с ЕС и не спази условията за икономии, които то й налага. Това заяви вчера говорителят на гръцкото правителство Пантелис Капсис. Гърция води преговори за нова финансова помощ в размер на 130 млрд. евро. Споразумението предвижда частично опрощаване на гръцкия дълг, рекапитализиране на гръцките банки и строги съкращения на разходите.

Преговорите между Гърция и частния сектор изглежда  стигнаха до задънена улица миналия петък.

Според информация на икономическите анализатори на „Bloomberg” от 16 януари 2012 г.„на Гърция времето изтича, за да се избегне превръщането й в първата нация, която е била принудена да напусне Еврозоната и да се откаже от еврото, след като разговорите с частните кредитори са в застой, а на 20 март, й предстоят плащане на облигации на стойност 14.5 милиарда евро или 18 млрд.долара”.

„Частните кредитори на Гърция временно прекратиха работа по процедурата за опрощаване на дълговете”. 

Очевидно преговорите след 18-ти януари ще са решителни! 

Защото за Гърция часовникът неумолимо тик-така!

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.