You are here: Home // Без категория // АМЕРИКАНСКИЯТ ДЪЛГ СТИГНА ДО ЛУНАТА

АМЕРИКАНСКИЯТ ДЪЛГ СТИГНА ДО ЛУНАТА

Ако дългът на САЩ се натрупа в еднодоларови банкноти, зелените хартийки ще стигнат до Луната и …. обратно до земята. И без да чакат, пак ще тръгнат обратно натам.

Ето годишното нарастване на дълга на САЩ (в трилиони долара):

2007 г. $8.350 трлн.     2008 г.  $10.718 трлн.

2009 г. $11.265 трлн.    2010 г.–$13.172 трлн.

2011 г.–  $15,23 трлн.   2012 г. над $16 трлн.

Държавният дълг на САЩ отдавна е превишил годишнияг БВП на страната.

През 2010 година дългът е $13,17 трлн. и за две години се уверичавас близо 4 трилиона.   

Експерти, цитирани от Financial Times, смятат, че „американският дълг нараства заради дефицита в бюджета“. 

За да могат американските граждани да следат размера на националния дълг, на Тайм Скуеър в Ню Йсрк беше поставен специален часовник. Той вече не може да бъде използван защото цифрите му не са достатъчни, за да отчетят огромният размер на нарасналия дълг.

За да не допуснат девалвация, американските власти са принудени да увеличават обема на заема. В резултат на това, размерът на дълга вече надвишава обема на Брутния Вътрешен Продукт.

Това обаче не влияе на доверието на инвеститорите, готови да кредитират САЩ, защото:

1 – Облигациите на САЩ са практически безсрочни.

2 – Те изпълняват функцията на инструмент за съхраняване на средства и ценни книжа за значителна част от националните резерви на много държави“.

3 – Вероятността всички кредитори да поискат изплащане на средствата им е практически нулева.

Затова засега ръстът на американския дълг не застрашава световната икономика“, обяснява руският анализатор Андрей Чернявски.  Това обаче не се споделя от всички. Много американски финансови специалисти считат, че последствията за САЩ ще са „катастрофални“, ако повишението на дълга не се покрива до тавана, определен от държавата.

Пред страната няма друга алтернатива, освен Конгресът да утвърждава това повишаване  на  федералния дълг. 

Американският президент Барак Обама има горчив опит от първият си мандат, когато след след инфарктни преговори в Конгреса, продължили повече от месец, буквално в 12 без 5, той сложи подписа си върху законопроекта за увеличаване на дълговия таван на САЩ с 2,1 трлн. долара. 

Наложи се замразяване издаването на нови облигации от Федералното и Щатско правителство, замразени нови инвестиции във федералните пенсионни фондове, както и замразяване заемането на средства от тези фондове – мерки, които трябваше да  помогнат на правителството да избегне технически фалит до 2 август – крайния срок за увеличаване на дълговия таван, определен от финансовото министерство.

Щатското финансово министерство не е поставяло пред Конгреса ново искане за конкретно увеличение на дълговия лимит, но според анализатори, до президентските избори през ноември 2012 г., когато демократът Обама беше преизбран за президент,  Вашингтон се нуждаел допълнително от 2 трлн. долара.

С американски дълг, надминаващ вече $ 16 трлн. и силно задлъжнели страни от Г-7, изглежда доста вероятно през следващите години да се разгорят валутни войни, които някои специалисти виждат като единствено решение за намаляване на държавните дългове.

За първи път бразилският финансов министър Гуидо Мантега обвини открито правителството на САЩ, че използва курса на долара срещу кредиторите си от развиващия се свят. Но докато доларът е световната резервна валута без конкуренция, САЩ ще могат да правят каквото си поискат. Независимо от това, американците продължават да трупат задължения.

За един месец с 31 дни САЩ вземат назаем дневно 4 млрд. долара.

Ако тази сума се нареди от десетцентови монети, тя ще обиколи цялата Земя по екватора.

Много специалисти споделят мнението, че всъщност никой не знае точно колко голям е американският дълг. 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.