You are here: Home // БКП, БСП, България, Предатели, Преходът, СДС // ИСТИНАТА ЗА „КРИЗАТА” НА 4-ти ФЕВРУАРИ 1997 ГОДИНА!

ИСТИНАТА ЗА „КРИЗАТА” НА 4-ти ФЕВРУАРИ 1997 ГОДИНА!

Президентът Петър Стоянов

сочи изход от кризата“

в-к Демокрация,     28.01.1997 г.

                             

 

                            ОБРЪЩЕНИЕ                                                                                

НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПЕТЪР СТОЯНОВ 

Скъпи мои съотечественици, 

Изстрадали хора  на България! 

Представях си по друг начин моето първо обръщение към вас.

По-тържествено. По-оптимистично.

Всички знаете обаче, страната ни вече цял месец се мъчи в тежка политическа криза. Още по-лошо: хиперинфлацията дойде – усещаме го по джобовете си. Трябва ни  незабавна политическа и финансова стабилизация, за да оцелеем и успоредно с това да започнем неотложните реформи.

Трябва ни помощ от международните финансови институции и от чужбина.  Тя може да бъде получена само от стабилно правителство и когато реформите станат факт.

Няма време за протакане!

На България й трябват много бързи реформи. Предстои плащане по вътрешния и външния дълг. Най-важното от тях е през юли.  Не  може и да се мисли за мораториум върху това плащане. Дотогава България трябва да е направила  необходимите стъпки  в инфраструктурната реформа, за да имаме достатъчен финансов ресурс, стабилен лев и структурна реформа.

Основните политически сили не отстъпват от заявените досега позиции.

Обединените демократични сили настояват за незабавно разпускане на ХХХVII народно събрание и провеждане на предсрочни парламентарни избори. Демократичната левица държи в мандата на този парламент да бъдат приети основните нормативни актове за валутния борд и правителство с техния мандат.

Необходими са бързи действия. Подкрепя ги и Европейския съюз в недвусмислената си декларация. Затова предлагам на политическите сили и гражданите  на България изход от убийствената за българския народ криза.

Обединените демократични сили  трябва да проявят разбиране и временно да се върнат в парламента. Народните представители от ляво също трябва да извървят своя път, като в името на съгласието преди това да се откажат от мандата си, който ще получат от мен. Трябва всички да концентрират силите си и в рамките на 10 дни без почивен ден. 

На снимката от 04.02.1997 г. лидерът на БСП Георги Първанов и кандидатът за министър председател Николай Добрев връчват на Петър Стоянов състав на ново правителство.

Президентът Стоянов в Обръщението си предлага Народното събрание да приеме:

– Закон за изменение на Закона за устройството  на държавния бюджет, който да позволи пълноценна работа на българското правителство до приемането  на Закона  за бюджета за тази година;

–  Да се приеме пакетът от закони, свързани с въвеждането  на валутен борд, за да може да се проведат по нататъшни преговори с международните финансови институции и да се осигури жизнено важната  за България финансова подкрепа  на реформите;

– Да се вземе решение, което да предостави на бъдещото служебно правителство  правото да води преговори с международните финансови институции;

– Да се гласува програма за антикризисни  мерки  на парламентарните политически сили, които да гарантират ограничаване на хиперинфлацията, да осигурят жизнения минимум  на всички  нас до пролетта, както и активно провеждане на структурната реформа.

– Така със съвместни действия, всички народни представители ще преодолеят сегашната патова ситуация и когато всички парламентарни групи се откажат от мандат, ще ми позволят много скоро да назнача работещо служебно правителство  в съответствие с чл. 99 от конституцията. Правителство, което да има подкрепата на основните политически сили и на демократичните институции на България. Правителство  на съгласието и надеждата.

– Активната работа на депутатите ще позволи изборите да бъдат проведени  час по-скоро. Така  след предсрочните парламентарни избори ще бъде създадено действено правителство подкрепено от новото ХХХVIII народно събрание и мнозинството от българските граждани. Провеждането  на избори без съмнение ще възстанови доверието  на българския  народ  в демократичните институции и процедури, които са гаранция за мирния преход към едно демократично и пазарно общество.

Пред Петър Стоянов, президент само от дни, има две възможности – или да я внесе в парламента и да се състави кабинет, нещо, което е вероятно предвид мнозинството на социалистите,  или да откаже и на „ ръба” на Конституцията да свика Консултативен съвет.

Но в мразовитите февруарски дни страната е обхваната от всекидневни многохилядни митинги, протести, депутатите са блокирани в парламента.

Петър Стоянов отказва да връчи мандата. Той нарушава Конституцията, но спасява България от Гражданска война.

„БСП искаше да състави второ правителство!      

Това каза сега на 06.02.2012 г. бившият президент Петър Стоянов.Искането е било едно от предложенията, с които социалистите са дошли при него.

Георги Първанов и Николай Добрев на 4-ти февруари 1997 г. са дошли с две папки при него в 11.50 ч. – едната с предложение за нов кабинет на БСП, другата с отказ.

„Свиках Консултативния съвет за национална сигурност и чак на него те се отказаха от мандата“.

Този съвет, признавам, беше свикан като средство за допълнителен натиск над БСП, но тогава България беше едва ли не пред гражданска война.

Когато ми дадоха папката на 4-ти февруари 1997 г. , те искаха да съставят второ свое правителство.

Ако бях взел папката с искането за нов мандат, трябваше да я внеса в Народното събрание, а там БСП имаше абсолютно мнозинство. Слава Богу, че Консултативният съвет убеди социалистите да върнат мандата. Там те проявиха здрав разум, но между чувството за здрав разум и героизма има голяма разлика.

На 4-ти февруари нямаше герои“, заяви Стоянов.

Мит е, че БСП доброволно е предала мандата си на 4-ти февруари 1997 г. за съставянето на второ правителство. Тя беше принудена да направи това.

Това е поредният опит да се създаде мит от левицата.

Левицата е много добра в създаването на митове, което е правила от години и ще продължи да го прави.

„15 години се опитвам да разбия поредния МИТ, че БСП се е отказала доброволно от  властта“.

Това заяви в интервю за БНР президентът на България от 1997 до 2002 г. Петър Стоянов.


                     

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.