You are here: Home // БСП, България, Оръжие, Преходът, САЩ // „Wikileaks“ разкрива в секретни американски телеграми:

„Wikileaks“ разкрива в секретни американски телеграми:

Близък приятел на Борисов е посредничил за „пустинните“ хеликоптери.

Сделката за френските хеликоптери Cougar и Panther е осъществена с посредничеството на оръжейния търговец Николай Гигов, който е заподозрян от американците в трафик на оръжие и амфетамини.

Уикилийкс информира, че в американски секретен доклад, на Гигов е дадена следната характеристика: 

Николай Гигов е бизнесмен с огромни връзки, чиито законни бизнес интереси, освен Delta G – (оръжейният бизнес), включват застраховане и частни охранителни предприятия, както и собственост в софийския футболен клуб Локомотив.

Има сериозни съмнения, че е замесен в търговия с оръжие за бившата Югославия в нарушение на ембаргото на ООН, и може да е имал текуща роля в трафика на амфетамини.

Има семейни връзки със Сърбия и демонстрира на висок глас антипатия към мюсюлманите. На снимката: Часовникът бижу

от марката „Одемар Пиге“ е подарък от Николай Гигов за 50-ия рожден ден на бившия шеф на МВР, червеният депутат и бивш министър на вътрешните работи Румен Петков. Струва само 40,000 лева.

Чрез комбинация от лични връзки и щедри политически дарения, Гигов включва в кръга на „най-близките си лични приятели“ някои от най-могъщите хора в България, като президента Първанов, вътрешния министър Петков и кмета на София Борисов.

Наскоро той използва тези връзки като местен представител на Европейската компания за аеронавтика и космос, EADS, помагайки на европейския консорциум да спечели обществената поръчка за снабдяване на българската армия с хеликоптери Eurocopter – Cougar и Panther.

Той е работил с General Dynamics за снабдяването на Афганистанската национална армия с български оръжия и муниции и ни е подсказал, че се интересува да бъде представител за Бойнг (Boeing) или Локхийд (Lockheed) при очакваната обществена поръчка на Министерство на отбраната за изтребители.

Американската дипломация редовно изказва притеснения за прозрачността на процедурите за покупка на военна техника от България, най-вече когато американците са изключени от търговете. Така през 2005 г. американският конструктор Сикорски е отхвърлен, след като българското правителство решава да закупи 18 хеликоптера (12 Cougar и 6 Panther) за 400 милиона долара от филиала на EADS Eurocopter.

Американският посланик навремето Джеймс Пардю пише тогава писмо до българският министър на отбраната Николай Свинаров, за да протестира срещу условията на провеждане на търга.

Процедурата е окачествена като „предрешена“ в телеграма изпратена на 31 януари 2005 във Вашингтон. Пардю настоява държавният секретар по отбраната Доналд Ръмсфелд да повдигне въпроса пред българския си колега и изказът да е доста остър: „Вашето решение да придобиете машините от Eurocopter е резултат от манипулиран и непрозрачен търг“. 

Аферата „Cougar“ не безпокои единствено американския посланик.

Години по-късно, съмнения за корупция и политически натиск още витаят над тази сделка, която сериозно тежи на бюджета за отбрана.

От 18 хеликоптера предвидени първоначално, България получи само 12, а повечето все още не са платени. През 2011 г. страната има само четири Cougar в състояние да летят, тъй като поддръжката на тези машини се оказа твърде скъпа, както и тяхното въоръжение.

Във военните среди казват често, че поради този необмислен разход България все още не се е снабдила с модерни изтребители, което пък обяснява допълнително раздразнението на Вашингтон.

Докладът, подписан от Алекс Караянис – временно управляващ американското посолство в София е с най-висок гриф на секретност. 

От него става ясно още, че Гигов се е старал да се хареса на американците, като ги е предупредил за намеренията на Египет да закупи българско оръжие.

„На 18 декември Николай Гигов поиска среща с политическия офицер в офиса на неговата фирма – компанията за търговия с оръжие Делта Груп (Delta Group, по-известна като Делта-Джи – „Delta G“). Целта беше да ни информира, че наскоро е получил голяма поръчка от Египетското министерство на отбраната. Бил приел част от поръчката – за танкове Т-2, но твърди, че е отклонил поръчката на министерството за 150 системи MANPADS „Стрела“.

Гигов май не знае за американско-българското споразумение „MANPADS”, което е класифицирано и в двете страни на ниво „секретност“.

Той настоява, че е отказал на египтяните по собствена инициатива, понеже се породили съмнения заради вида на поръчаните ракети и спешността, с която министерството ги е поискало.

Както показва проучването, Египет е традиционен клиент за българските MANPADS и подробностите с които Гигов представя въпросната поръчка са една амбициозна измислица.

„Проблемът е, че хеликоптерите „Кугър“, за които дадохме толкова пари, нямат системи срещу обледяване и рискът да паднат, като излетят, е много голям. Машините могат да се издигнат до не повече от 60 метра височина и не могат да летят бързо – над 60 метра температурата е много ниска и може да се обледят и да паднат … Над половин милиард сме дали за хеликоптери, които могат да летят само в пустинята и лятно време да ходим до морето стях“ – така премиерът Борисов коментира на 6 февруари 2012. г. логистичните проблеми със спасяването на бедстващи от наводнението в харманлийското село Бисер.

Въпреки големият риск поради ниските температури, бригаден генерал Златко Златев извършва трудната спасителна акция, като с управлявания от него хеликоптер, спасява баща и син, които попадат в средата на бедствието.

Пред бТВ, през сълзи, те споделиха как са преживяли кошмара, да прекарат 6 часа прави на покрива на залятата до тавана кола, без никакви шансове за спасение. Останали без сили, преди да рухнат идва хеликоптерът на ген. Златев и ги спасява. Щастие и късмет имат както спасените Мартин и Николай, така и генерал Златев, който е управлявал хеликоптер с риск всеки момент да се разбие.

Гигов е един от „героите“ на сайта „Опасните новини“,  който беше затворен от ДАНС през есента на 2008 г. Там беше публикувана статия за комисионните получени от оръжейни търговци и политици от сделката с френските корвети.

От изявления на официални лица стана ясно, че в сайта се съдържа както класифицирана информация, така и неверни, манипулативни твърдения.

Въпреки настоятелните въпроси на пресата до момента не е известно кое точно в публикациите се явява класифицирана информация.

Намеците на висши военни за комисионни и материални облаги от сделката, направени пред американски дипломати, по-скоро потвърждават изложеното в статията озаглавена:

„75 млн евро прибра Николай Гигов за френските корвети. Станишев и Първанов също се облажили”. 

Ще се постараем да открием и отпечатаме статията.

 

 

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.