You are here: Home // Без категория, БСП, България, НДСВ, Олигарси, Оръжие // СКЪПИТЕ ФРЕНСКИ КОРВЕТНИ – „ ЗЛАТНАТА МИНА” ЗА ЕЛИТА НА БСП!

СКЪПИТЕ ФРЕНСКИ КОРВЕТНИ – „ ЗЛАТНАТА МИНА” ЗА ЕЛИТА НА БСП!

Как „тройната коалиция“ харчеше парите от излишъкът!

Крупната сделка за купуването на 4 френски корвети на стойност около 1 милиарда долара, разпали много апетити както във Франция, така и на големите български оръжейни търговци и на лобистите, които стоят зад тях – висши политици и държавници. Очакваха се големи комисионни.

Спекулациите около сключването на такава голяма сделка се подклаждаха от това, че тя се свързваше с предстоящото харчене на парите от бюджетния излишък, който вече надхвърляше 5 милиарда лева и много бяха тези, дето точиха зъбите си.

Правителството на тройната коалиция начело със Станишев, се прочу с големите кражби от европейските фондове, в резултат на което за България вече се говореше като за „най-корумпираната” нация в Европа.

Някои анализатори считаха, че чрез тази сделка Първанов и Станишев преследват и политическа цел. Те искат да се възползват от предстоящо френското председателство на ЕС и Саркози евентуално да помогне на България за подобряване имиджа й.

Също така, с намесата на Саркози очакваният негативен доклад за България, заради забавените реформи от правителството да бъде по-малко критичен.

В началото на 2005 г. Министерство на отбраната организира конкурса за купуване на 4 многоцелеви корвети за ВМС. Премиерът Станишев обоснова в парламента нуждата от закупуването им, във връзка с провежданите военни реформи.

В конкурса взимат участие германските „Люрсен Верфт“ и „Блом и Восс“ – част от „Тисен-Круп“, италианската „Оризонте навал системс“, испанската „Изар“, френската „Армарис“, холандската „Мерведе“ и норвежката „Кьонсберг“.

Още в началото, специалистите от МО и Генщаба харесват испанската „Изар“, но през март 2005 г. на първо място е класирана холандската „Мерведе“.

След двумесечна оценка на офертите и класирането им, в резултат на силен лобистки натиск върху министерството, тогавашният военен министър Николай Свинаров иска преразглеждане на офертите под претекст намаляване на цените им.

Във военните среди се говори, че това се прави, за да се улесни фаворитът, който още тогава се знае, че е френската фирма „Армарис”.

И действително, при второто класиране на 31 май 2005 г. комисията поставя на първо място френската фирма “Армарис”.

Конкурсът за избор на фирма разтърсва силно най-висшите военни кръгове. Имало сериозен сблъсък между началника на ГЩ ген. Никола Колев и командващия военноморските сили
адмирал Минко Кавалджиев, който оглавявал комисията по избора.

Колев бил отявлен привърженик на „Люрсен Верфт“ а Кавалджиев на „Армарис”.

След намесата на президента Първанов, генерал Колев бил принуден да отстъпи и да приеме офертата на „Армарис”- твърдят висши офицери.

Знае се, че за „Армарис“ са лобирали също тогавашният президентски съветник и бивш шеф на Генералния щаб ген. Михо Михов, както и двама големи оръжейни бизнесмени, единият от които Николай Гигов.

При този сериозен сблъсък на интереси, военните наблюдатели смятат, че решението за избор на фирмата-изпълнител ще се вземе на „най-високо държавно ниво.

Още тогава военният министър Свинаров признава публично, че проектът за корветите е много спорен.

“Това е много отговорен проект. Става въпрос за страшно много пари и признавам, нямам смелост да подпиша протокола на комисията с класирането. Ако го направя, това означава, че тръгва процедурата за доставката им”, заяви Николай Свинаров малко преди да напусне министерския пост.

Неговият приемник Веселин Близнаков също отказа да сложи подпис под документа със същия аргумент. Непотвърден слух свърза смяната му по-късно именно с този факт, тъй като Симеон Сакскобургготски имал интерес да стане сделката с “Армарис”.

След Близнаков, новият министър Николай Цонев и той не подписва протокола с класирането на фирмите. Така трима министри отказват да се ангажират със старта на проекта за френските корвети.

Договорът не е подписан, но проекта на френската фирма се ползва с лобистка подкрепа на най-високо ниво.

През октомври 2007 г. преговорите по покупката на корветите били ускорени поради гостуването на Саркози в България. Поводът на посещението е награждаването му с орден „Стара планина“, за решаващата му роля при освобождаването на осъдените на смърт в Либия български медици.

Саркози показва, че държи много на сделката. Той настоява пред премиера, България да изпълни резулта от конкурса и избора на френската фирма „Армарис“.

„Защо се налага президентът на Франция да бъде адвокат по тази военна сделка?                                                  

Защото както винаги българското министерство на отбраната под лобистки натиск и корупционни апетити, спретна бъркотия около този проект”, пише блгарската преса.

За доказателство, че се лобира от най-високо държавно ниво, сделката е включена като част от договор за Двустранно стратегическо партньорство, между България и Франция, който трябва да се подпише в Париж.

В края на 2007 г. премиерът Сергей Станишев изпраща писмо до Министерството на отбраната, с което се дава ход на сделката с френските корвети.

На 4 юли 2008 г. Саркози приема в Париж Станишев, който обявява, че българската поръчка е сведена от четири на две корвети, поради икономически съображения.

Станишев и Саркози подписват Договора за двустранното стратегическо партньорство и логично е да се предполага, че сделката официално се утвърждава, тъй като тя е част от Договора.

„На 04.07.2008 г. на срещата си с френския президент Никола Саркози в Париж, премиерът Станишев е потвърдил, че България е готова да закупи две корвети от типа „Гоуинд“ на френската фирма „Армарис“, предава АФП.

Висши офицери от МО изразяват мнение, че финансирането на сделката за двете корвети е обвито в мъгла, тъй като решението за сключването й е чисто политическо и не кореспондира с никакви досегашни планове и разчети.

В тазгодишния бюджет на армията нямало предвидени средства за модернизация на военноморските сили, коментират и от Министерството на финансите.

Според поверителни американски документи придобити от WikiLeaks, бившите US посланици Джеймс Пардю и Джон Байърли активно са действали да провалят сделката с френските корвети.

Според посланиците, българите не са имали сериозни намерения за купуване на корветите и са маневрирали, за да печелят разположение и време. Защото социалистите вече знаели, че на предстоящите избори няма да спечелят.

Да каже “не” на Саркози, бил коварният замисъл на Станишев, да завещае това „удоволствие“ на победителя в изборите Бойко Борисов.

И действително, на 12 октомври 2009 г., по време на среща с френския си колега Франсоа Фийон в резиденция “Матиньон”, премиерът Бойко Борисов официално отказва договорената от Станишев сделка за покупка на корвети “Gowind”.

“Франция съзнава, че е била излъгана и употребена в евтин пиар от предишното българско правителство по отношение на сделката с т. нар. корвети.”

Това заяви българският премиер Бойко Борисов след 45-минутна среща със своя колега Франсоа Фийон в резиденция “Матиньон”, с която вчера започна двудневното му работно посещение във Франция”, пише пресата.

“Обещавано е като на сватба, а в бюджета не са заделени никакви пари за тези корвети, за които са вървели дълги преговори”, коментира Борисов.

Според премиера Борисов, съпротивата на Франция срещу приемането на България в Шенген всъщност е цената, която страната ни плаща за отказа да купим скъпите френски корвети.

Но има още нещо много важно, има една съществена договорка, по която упорито се мълчи през цялото време на дългите преговори.

Договорката е че, „При подписването на договора с „Армарис“, България ще трябва да плати част от стойността на сделката”.

Ето я и„Вратичката за комисионни”!

Логично е да се приеме, че с подписването на Двустранното стратегическо партньрство, където фигурира и сделката с корветите, тя автоматически се утвърждава на политическо ниво. Това означава, че влиза в сила и договорката, за заплащане на част от поръчката.

Вероятно, с тази договорка се уреждат въпросните 75 млн. евро, получени от Николай Гигов и посредници!

За заплащане на каквито и да е пари няма никакви документи. Ако евентуално има такива, те сигурно са обявени за „строго секретни”!

Тайната около тази тлъста комисионна, като много други подобни, ще витае във виртуалното пространство, а ДАНС ще взима мерки даже и от там да се премахват.

В България олигарсите ще растат, а службите и съдилищата ще мълчат. Така е било повече от 20 години и сигурно още ще продължава.

От време на време ще гръмнат някой от „играчите“ за назидание и толкоз, играта ще продължава!

Поместваме характерен коментар в Интернет, по повод статия за преговорите по покупката на корветите, разменен между вероятни участници на по-ниско ниво в преговорите:

Разбивач: юни, 2008, Гигов може да е черпил само Свинаров. А на Люрсен папките бяха празни, само обядите са им добри. Пък командването на Флота вече изяде и изпи един кораб от Люрсен.(„Люрсен Верфт“ е немска фирма участваща в конкурса)

Моряк: Сегашното правителство и командния състав на армията, да ги натовариш на един сал, без спасителти желетки и да ги изсипеш в средата на морето!

От нас – Без коментар!

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.