You are here: Home // БСП, България, КПСС, НДСВ, Общи, Олигарси // РУСКАТА ЕНЕРГИЙНА ЗАПЛАХА Е РЕАЛНОСТ

РУСКАТА ЕНЕРГИЙНА ЗАПЛАХА Е РЕАЛНОСТ

На 1 януари 2009 г. като наказателна мярка Русия спря изцяло доставките на газ за Украйна, мотивирайки се с липсата на договор и непогасени стари задължения.

На 2 януари Украйна спира транзита на газ за Балканите и Европа. Настъпва страшна януарска зима и студ за България и българският народ.

7 януари 2009 г.”Изявление на Посланика на САЩ в България Макълдауни”.

„Спирането на доставките на природен газ за България е абсолютно неприемливо и ние се присъединяваме към призивите на българското правителство и Европейския съюз за незабавно възобновяване на доставките”.

На 14 януари Сергей Станишев заминава на спешна визита в Москва и в Киев, за да търси изход от кризата. Срещите му с премиерите Владимир Путин и Юлия Тимошенко приключват, без да е постигната яснота кога към България ще потече отново руският природен газ.

Срещу едностранното и внезапно решение на Русия да спре подаването на газ за Балканите и Европа има много силна международна реакция, особено от страна на ЕС.

След много разговори на най – високо равнище между президенти и премиери и с активната намеса на ръководството на ЕС, на 20 януари 2009 г. Русия отваря „кранчето” и  Украйна започва да приема руско синьо гориво, а в 15.30 ч. първите количества газ постъпват в газопреносната система и на България.

На 21 януари премиерът Сергей Станишев обявява края на газовата криза.

От наказателната мярка спрямо Украйна, България сериозно пострада. Загубите ни са над 500 млн.лева, 386 предприятия пряко бяха засегнати – спряха работа, хиляди други косвено, а народът близо месец студува при люта зима.

В България най – много пострада София, където живее над четвърт от населението на страната, има много предприятия ползващи газ, а почти целия град е на централно парно отопление, което  също ползва синьото гориво.

Кмет на София по това време беше сегашният премиер Бойко Борисов и той добре знае, че софиянци мръзнеха в сибирския студ.

И как да вярваме на Русия, когато веднаж твърди, че „България заема водещи позиции в списъка на руските икономически партньори”- това каза премиерът Путин, по време на официалното си посещение през януари 2008 година”, а на 30 януари 2009 в интервю за БНТ, руският президент Дмитрий Медведев отказва да даде гаранции, че газовата криза с Украйна няма да се повтори и че ние пак може да сме потърпевши?

Президентът Първанов и кабинетът на Станишев, които носят основната  вина за газовата криза, мълчаливо си „свиха опашката”, въпреки, че те със своите енергийни стратегии и политика, определиха дългосрочната българска енергийна зависимост от Русия и позволяваха ”големия брат” да ни държи в плен..

В края на септември 2009 г., броени седмици след като е избран за премиер на България, Бойко Борисов се е оплакал на американците от енергийния натиск на Путин.Това става ясно от публикувана от УИКИЛИЙКС в Интернет грама на американското посолство в София, с дата 5.10.2009 г. до Вашингтон. Посолството на САЩ пише:

„На първата среща на Борисов с Путин в Гданск, състояла се на 1.09.2009 г. руският премиер казал „на ухо” на Борисов, че ако няма напредък в придвижването на руските енергийни проекти, „българите рискуват да останат на студено през зимата”.

На 2 януари 2009 г. Русия спря подаването на газ за България и българският народ разбра колко искрена, дълбока и нерушима е дружбата и обичта на „големия брат” към България.

В грамата американците пишат, че „не става ясно  с какъв тон е споменато въпросно изречение, дали е било достатъчно заплашително, но явно е направило сериозно впечатление на Борисов, за да поиска своевременно обсъждане с нас енергийната тема и да сподели за руският енергиен натиск и то на най – високо равнище – от премиера Путин.

Посолството преценява случая за много сериозен и решава веднага да  информира Вашингтон”.

„На срещата, премиерът Борисов поиска помощ от американското правителство относно диверсификацията на енергийните източници за България”.

Според американските дипломати,” финансово закъсалата нова администрация не цели само да се отърве от проекти със съмнителна търговска изгода за България, но и да увеличи сигуността на енергийните доставки чрез диверсификация. България получава от Русия 88% от приодния газ и 73% от петрола.

„Борисов и правителството му искат да ограничат зависимостта на страната от Русия, особено от руския газ. Той се страхува, че за сега единственият възможен вариант е да се съгласи с настоятелните искания на ”Газпром” за увеличаване цената на газта”.

„При встъпването си в длъжност като премиер през юли 2009 г., Борисов обяви намерението на правителството да преразгледа всички руски сделки свързани с големи енергийни проекти, направени от предшестващите правителства”.

„Това не може да не е раздразнило руснаците, защото очевидно те се страхуват от евентуалното разкриване не само на  големите игри, но и на кражбите и измамите, включително и на високо равнище и от двете страни”.

Според информацията в секретната грама, изготвена от заместник посланика Сюзън Сатън, Майкъл Кирст – вицепрезидентът на Уестингхауз за Европа, през септември 2009 г. е направил демонстративно сравнение на американските технологии и реактори с тези, които Русия смята да построи в Белене. При подробната презентация той показал, че руснаците не снабдяват България с най – нови ядрени технологии, а с реактори от „второ поколение”, при значително по – висока цена от тази на Уестингхауз и други западни фирми, които продават технология от ”трето поколение”. Топ менъджерът предупредил, че България рискува да си купи едно ”технологично сираче”, което работи само в Русия, Иран, Индия и Китай и което ще обвърже България с Русия за следващите 60 – 80 години.

Според грамата, Майкъл Кирст предлагал компанията му да ликвидира и „зависимостта на България от руско ядрено гориво“.

Сатън счита, че идеята била България да се възползва от финансираната от правителството на САЩ оценъчна програма за реактор в Украйна, подобен на този в Козлодуй. На базата на тази програма, България можела да купува ядреното си гориво от Westinghouse през следващите години.

„Бойко Борисов се оплакал казвайки, че цената, която трябва да се заплати, ако България се откаже от АЕЦ ”Белене” е твърде висока, въпреки, че никакво официално решение за строителство на централата не е взето”.

В грамата, Сюзън Сатън подробно описва срещата на премиера с три от водещите американски енергийни корпорации на 29 септември 2009 г., за обсъждане „алтернативите за диверсификация” на енергийните източници.

„Като резултат, правителството се ангажира в преговори да използва технологии от САЩ, за да диверсифицира доставките на ядрено гориво и да създаде хранилище за отработеното гориво“, пише Сюзън Сатън.

Според посолството, на една от срещите, Доктор Крис Сингх – изпълнителен директор на базираната в Ню Джърси Holtec International, казал на българския премиер, че компанията му желае да изгради депа за съхранение на отработеното гориво от блокове 5 и 6 на „Козлодуй“. Дипломатката обяснява, че в момента, България връща отработеното гориво обратно в Русия „на значителна цена“.

„България е единствената държава – членка на ЕС, която години наред продължава с тази практика. Това прави страната уязвима от внезапно вдигане на цените от страна на Русия или от заплахи за прекратяване приемането за съхранение на горивото в бъдеще.

След като изслуша презентацията на Holtec, премиерът и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков помолиха компанията да подготви договор“, твърди Сатън.

Българските медии не са били уведомявани официално за тези планове, както от страна на премиера Борисов, така и от министъра. Американска компания също публично не е съобщавала за срещата и за намерението си да изгражда ядрено хранилище в България.

.

В американската секретна грама пише, че „понастоящем, България купува 100% от необходимото й ядрено гориво от Русия, която е направила косвени заплахи за намаляване на доставките, ако България не придвижи руските енергийни проекти и особено този за АЕЦ „Белене”.

Натискът и заплахите на руснаците към Бойко Борисов и правителството на България, за ускоряване решенията за големите руски енергийни проекти е много голямо. И тъй като всички предишни правителства и президентът Първанов са направили така, че България в енергийно отношение да зависи единствено от Русия, политиката на Бойко Борисов за „диверсификация” на енергийните ни доставчици е единствено правилната политика и ние трябва да го подкрепим.

Очевидно, с такива намерения е и американската страна въпреки че, зад тази подкрепа стоят предимно американските икономически интереси, но също така и политическите. Русия разбира това много добре и ще използва всички средства за да държи България в енергийна зависимост. И на първо място чрез строителството на АЕЦ”Белене”.

Следва:  „МРЪСНА ЕНЕРГИЯ„ – САЩ за българската енергийна  МАФИЯ.

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.