You are here: Home // банки, гръцка криза, европейски съюз, криза, финансова криза // ИНВЕСТИТОРИТЕ СЪГЛАСНИ ДА ПРЕСТРУКТУРИРАТ 85% ОТ ГРЪЦКИЯ ДЪЛГ

ИНВЕСТИТОРИТЕ СЪГЛАСНИ ДА ПРЕСТРУКТУРИРАТ 85% ОТ ГРЪЦКИЯ ДЪЛГ

Гърция постигна значителен успех в най-голямото преструктуриране на суверенен дълг в историята.

Изтъргувани бяха 95.7% от от общо 177 млрд. евро, които страната държи в ценни книжа, съобщи финансовият министър.

Част от инвеститорите, които не желаеха да се включат доброволно, бяха принудени по колективните клаузи.

Кредиторите изтъргуваха 152 млрд. евро гръцки ценни книжа, което е 85% от дълга. 20 млрд. евро от чужди акции също бяха изтъргувани, се посочва в съобщение от финансовото министерство, цитирано от „Блумбърг“.

„Искам да изразя своята признателност към всички наши кредитори, които подкрепиха амбициозната ни програма за реформи„, заяви финансовият министър Евангелос Венизелос.

Говорителят на правителството Пантелис Капсис заяви, че резултатът е „вот на увереност“, че във възможността на Гърция да прокара дълбоки структурни реформи. „Мисля, че това е исторически момент“, казва той пред телевизия „Антена“, пише „Ройтерс“.

Съгласно това безпрецедентно в историята преструктуриране на суверенен дълг притежателите на гръцки ценни книжа се съгласяват да загубят към 74 на сто от стойността на инвестициите си, при което публичният дълг на Атина ще бъде редуциран с над 100 милиарда евро.

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.