You are here: Home // Без категория // „МРЪСНА ЕНЕРГИЯ„ – САЩ ЗА БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ

„МРЪСНА ЕНЕРГИЯ„ – САЩ ЗА БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ

ЕНЕРГЕТИКАТА е втората по големина в българската икономика след ПРОМИШЛЕНОСТТА , с дял 20% от Брутния вътрешен продукт на България.

Но ЕНЕРГЕТИКАТА  има първостепенно значение както за ИКОНОМИКАТА, така и за цялостното СЪСТОЯНИЕ и ЖИВОТ на страната. 

Голяма част от най – силните фирми в страната са в областта на енергетиката, а много други са свързани с големи търговски фирми или производители на горива.

Тази особеност е нараснала при управлението на Иван Костов, расте при Симеон Сакскобургготски и особено при  ”тройната коалиция” с премиер Станишев.

Енергетиката в България със своите многобройни, огромни и трудно контролируеми капиталови потоци, е създала най – благоприятната среда за раждането на корупционни практики, за развитие и укрепване на лобита, за бързо и незаконно забогатяване и създаване на олигарси.

Секретен документ от времето на „тройната коялиция“ на амерканското посолство в София със заглавие „МРЪСНА ЕНЕРГИЯ“ e публикуван в Интернет от УИКИЛИЙКС.

Този секретен документ и днес не е загубил своята актуалност, защото неговият анализ и оценки се споделят и са отразени в много съвременни секретни американски документи, както на службите в Посолството им в София, така и от други сериозни разузнавателни Агенции, като „Stratfor“.

Ето основните моменти от секретния доклад :

Енергийният сектор в България е изолиран, затворен бранш на „клубен принцип“, което се дължи донякъде на техническата сложност и уникалност на работата му, както и на огромното икономическо значение и пряко отношение към националната сигурност.

Техническите и икономически дискусии по важни енергийни решения често са закрити.

Това, заедно със силната зависимост на сектора от руски енергийни източници, създава предпоставки за формирането на политически и икономически лобита и рентиери.

Има добре организирани кръгове и вече създадени ЕНЕРГИЙНИ ОЛИГАРСИ, които контролират сектора независимо от това, кой държи политическата власт.

Тези ЕНЕРГИЙНИ ОЛИГАРСИ – като крупни собственици на големи фирми, консултанти и търговци са проникнали във високите политически кръгове  и поддържат тесни връзки с външните, най – често руски доставчици на енергоносители, които, от своя страна, са свързани с високопоставени политици в собствената си страна – Русия.

Злоупотребите приемат много форми.

Много проекти са направени така, че да  „изискват“ консултанти, които извършват държавни функции като ИЗПЪЛНИТЕЛИ или МЕНИДЖЕРИ на проекти, въпреки техния ЧАСТЕН  характер и частните бизнес интереси, КОИТО ЗАЩИТАВАТ.

Консултантите, чиято действителна работа трудно може да бъде определена и оценена в парично изражение, най – често получават процент от стойността на проекта.

Смята се, че много КОРУПЦИОННИ ПЛАЩАНИЯ преминават през такива консултанти.

Подобна на консултантите е използването на посредници или междинни звена, във вноса и износа на енергоносители. Тези посредници или добавят определена надценка върху цената на вноса, или правят солидни печалби, като изнасят енергоресурса.

От това държавата понася значителни загуби, особено в областта на износа на ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА.

На консултантите и посредниците, които са тясно свързани с Националната електрическа компания (НЕК), им се разрешава явно или прикрито да доминират в бранша и дори  да го контролират.

Възлагането на държавни поръчки е друга област позволяваща извършването на злоупотреби и корупция.

Голям брой скъпи енергийни проекти бяха започнати без провеждане на конкурс за обществени поръчки.

Това се отнася и за някои фирми от САЩ.

Много от тези проекти, по -специално в атомната област, се възлагат на едни и същи фирми.

Други поръчки бяха възложени на очевидно надути цени, които са идеално средство за корупция.

Истински конкурси с голямо участие бяха отменени по „технически причини”, само и само за да бъдат проведени отново с един единствен кандидат и на много по-висока цена.

Например, американска фирма, нова в сектора, през 2004 г. направи най-доброто предложение – 9 милиона евро в конкурс, за да бъде проектен инженер – консултант за рехабилитацията на ТЕЦ „Марица Изток 2“.

Малко след отваряне на офертите, процедурата беше внезапно прекратена – уж заради липса на бюджетни средства, а причината е да започне наново само след няколко месеца, в леко променен, но аналогичен проект. През това време, се явява само един кандидат и печели с оферта от 18 милиона евро двойно по – висока цена..

Има други примери още по-драстични и включват директни измами и мошеничества, както беше илюстрирано, когато властите откриха, че шефът на „Топлофикация“ – София, Валентин Димитров, е откраднал големи суми и се е опитал да изпере поне 1,64 милиона евро държавни пари.

Все още, българската държава е безсилна да се справи с енергийната мафия, която за много кратко време създаде доста явни и много скрити лобита и „ОЛИГАРСИ”.

Българската енергетика е доминирана от няколко „играчи“, които печелят големите обществени поръчки и имат влияние върху управляващите.

В секретната грама на американското посолство са посочени собственика на „РИСК ИНЖЕНЕРИНГ“ БОГОМИЛ МАНЧЕВ, собственикът на „ФРОНТИЕР“ КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ и притежателят на много мини и топлофикации ХРИСТО КОВАЧКИ.

„Прочистването на корупцията в могъщия и тайнствен български енергиен сектор, където практиката с подставени лица е жива и действа, трябва да е между най-важните задачи на България” – пишат американците.  

„Близък поглед към сектора разкрива идеалната среда за източване на пари и злоупотреби, които представляват голям процент от оборота на националния капитал и затова имат голямо въздействие върху благосъстоянието на страната”.

В американския анализ също се казва:

„Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров твърди, че желае да освободи сектора от сенчесто влияние. Въпреки това, новоподписаният договор за изграждане на АЕЦ „Белене“ олицетворява всичките слабости на сектора – липса на прозрачност, никаква или почти никаква конкуренция, слаб публичен и дори парламентарен контрол и огромно прахосване и скрити злоупотреби с държавни средства”.

В секретния доклад се дава информация за българо – руски енергийни преговори, започнали още през декември 2009 г.

През 2011 г., за да задвижи проекта „Белене“, руската страна предложила да стане мажоритарен собственик на бъдещата централа.

„Министърът на енергетиката Трайков ни каза, че България обмисля да предложи на Русия мажоритарен дял в проекта, но зам.- министър Мая Христова обясни, че това е стратегия за протакане, докато се търсят други инвеститори след оттеглянето на германската RWE”.

„Последните публикации на УИКИЛИЙКС хвърлят светлина върху причината за забавяне строителството на АЕЦ „Белене“ в България”, пише руският вестник „Комерсант“.

Американската компания „Уестингхаус“ с подкрепата на американското посолство, от 2009 г. активно работи за отказа на България от строителството на АЕЦ”Белене”, като занижава техническите характеристики на руските реактори.

На София също така е предложено да се откаже от купуването на ядрено гориво от Русия и да сключи договор за доставка от „Уестингхаус“. Договорът с „Атомстройекспорт” за изграждането на АЕЦ „Белене“ беше подписан през 2008 г. от българската държавна Национална електрическа компания /НЕК/ по време на правителството на лявоцентристката коалиция, оглавявана от Сергей Станишев.

На парламентарните избори през 2009 г. коалицията загуби, след което правителство състави партия ГЕРБ, а премиер стана Бойко Борисов.

След това реализирането на проекта фактически беше спряно, а строителството на енергийни блокове не започна.

В началото на април „Атомстройекспорт“ успя да изтръгне от НЕК подписването на поредното допълнение към договора, което предвижда сключването до 1 юли на ЕРС-контракт /аналог на договор за главен изпълнител/ за изграждането на атомната централа”.

Очевидно, натискът на руснаците да се строи АЕЦ”Белене” върху правителството на Бойко Борисов ще продължи с всички възможни политически и икономически средства.

Ще се впрегне още по-активно и руската агентура в България, особено тази по върховете.

В това отношение Русия има силна ”пета колона” начело с президента Първанов, експремиерът Сергей Станишев, ексенергийният министър Румен Овчаров, енергийните икономически и политически лобита, олигарсите и много други, за които далаверите  при страителството на  АЕЦ”Белене” е „манна небесна”.

Да се опълчиш срещу този фронт не е лесна работа!

Европейската комисия съобщи, че ще представи силен проект за „стрес тестове” на атомните централи в 27-те страни на съюза, каза комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Може би този тест ще покаже силните и слаби страни на руските, американските или западноевропейските атомни централи и България ще може да вземе най-правилното решение за съдбата на АЕЦ”Белене”.

Следва:  СТРОИТЕЛСТВОТО НА АЕЦ”БЕЛЕНЕ”- големия проблем на Бойко Борисов.

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.