You are here: Home // БСП, България, европейски съюз, криза, Общи, Преходът // „БЕЗЦЕРЕМОННИЯТ ХОХЕГЕР” – Deutsche Welle

„БЕЗЦЕРЕМОННИЯТ ХОХЕГЕР” – Deutsche Welle

По правило, няма безплатна вечеря, но има изключения пише в-к Deutsche Welle в статия от 16.03.2012 г.

Например в случая с австрийския вътрешен министър Щрасер, взел 100 000 евро от скандалния лобист Хохегер, за да вечеря с българския премиер Станишев.

Има там едни пари, дай да ги вземем!  Мотото на Хохегер!

Смешното в цялата история е, че Станишев не си спомня за никакъв Щрасер, пише австрийското издание „Хойте“.

Самият Ернст Щрасер пък не може да си спомни за нищо свършено от него, което да оправдае въпросния космически хонорар изплатен му от скандалния лобист Петер Хохегер.

Освен ако участието му във въпросната вечеря в София, не е била свързана евентуално  с обсъждане на реформата в българската полиция, допълва изданието.

Пред анкетната парламентарна комисия, разпитвала бившия вътрешен министър Щрасер по корупционната афера, той е демонстрирал завидно самочувствие  заявявайки, че опитът и връзките му си стрували парите.

По същата тема друго австрийско издание – „Виртшафтсблат“ – прогнозира, че въпросните 100 хиляди евро, както и други неизяснени хонорари на обща стойност 90 хиляди евро  могат да му „издействат“ прокурорска проверка.

Цитиран е зеленият депутат Петер Пилц, според когото най-вероятно става въпрос за фиктивни поръчки, от които известни политици са се облагодетелствали лично.

„В България са били издавани фактури без покритие, т.е. за услуги, които никога не са били извършвани. Това си е чиста проба корупция и пране на пари“, категоричен е австрийският депутат.

Да припомним накратко българската връзка в скандала с лобиста Хохегер, който сега тресе Австрия.

През 2008 година тогавашното социалистическо правителство на Сергей Станишев отпуска на ПР-агенцията на Хохегер 1 млн. евро, за да проведе рекламна кампания на България в ЕС.

Първият договор на Хохегер с българското правителство е за 500 хил. евро, но за какво е бил контрактът не е ясно, защото няма документи. 

Преди дни стана ясно, че има и втори договор, като част от парите са се върнали в България, твърди австрийската парламентарна комисия. 

Разследването установява, че част от парите по договора с кабинета Станишев за подобряване на имиджа на България в Евросъюза са се върнали в пиар агенцията на Моника Янова.                                                                                                                

Как Хохегер е изпълнявал скъпо платените си поръчки, разкрива австрийското списание „Нюз“, което разполага с 1 955 файла от агенцията на скандалния лобист.

Накратко: с доста оспорвани методи той е успявал да впрегне политиката в своя услуга, а целите си е постигал най-безцеремонно и дори брутално.

Тези информации с обем 2,18 гигабайта сега ще бъдат представени на прокуратурата, обещава „Нюз“.

Кой още е имал вземане-даване с Хохегер?

Напечено може да стане и за други известни и уважавани личности в Австрия, посочва пък германският „Зюддойче Цайтунг“. Разплитането на скандала стигна и до депутата от Австрийската народна партия Вернер Амон, който участва в разследващата парламентарна комисия по случая Хохегер, и който обаче, както изглежда, в миналото е имал вземане-даване със скандалния лобист.

По-конкретно става въпрос за една фактура без покритие на стойност 10 хиляди евро. Междувременно австрийската прокуратура поиска вдигането на депутатския имунитет на Амон, за да бъде разследван.

Как се получават 100 хиляди евро за участие в реформа на полицията, без да познаваш нито един български полицай, пита пък австрийският „Тиролер Цайтунг“.

Бившият вътрешен министър Щрасер на свой ред настоява, че негови сътрудници били съветвали ПР-агенцията на Хохегер при изпълнението на поръчката.

Липсват обаче всякакви експертизи за свършената от австрийската агенция работа в България, нито пък има писмени протоколи на водените в България разговори, посочва още изданието.

Средствата за масова информация в Австрия и Гермавия дават голяма гласност на корупционния скандал”Хохегер” с българското участи на Сергей Станишев и пиар фирмата на Моника Янова или Йосифова.

Но в българските средства за масова информация случаят се подценява и подминава съзнателно.

От една страна австрийци и германци се смеят на социалиста Станишев – големеещият се прахосник – премиер, за царската му вечеря и щедрия хонорар, а от друга съжаляват българския народ, който живее в мизерия и нищета.

Точно тогава България е обявена за най – корумпираната и най – бедна страна в Европа и Сергей станишев има голям дял за това.

Докъде стига неговата наглост, убедете се сами:

Дни преди да се обяви доклада на ЕС за България, пред депутати от Бундестага Станишев се хвали, че ”в новата история на страната ни няма правителство, което да е извършило толкова реформи и най-важното, гражданите да почувстват позитивните страни от членството в ЕС”. 

Станишев знае много добре, както и немските депутати, че ЕС е спрял заради корупция 550 млн. евро от структурните фондове за България и че негативните оценките и остри критики в докладите на ЕС показват точно обратното на това, с което той нагло се хвали.

Говорителят на Европейската комисия Кристина Наги с ирония казва:

”Оценяваме мерките, които България предприе, но повечето от тях бяха само обещания за бъдещи действия и не доведоха до конкретни резултати”. 

Тук може би трябва да си зададем въпроса, когато министър-председателят Станишев така нагло лъже и то не друг, а германския Бундестаг, кой говори – българинът, или руснакът Станишев?….

Но който и от двамата да е, той нагло лъже!

И сега пак има претенции за власт! Тежко ни ако я докопа!

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.