You are here: Home // Без категория // СТРОИТЕЛСТВОТО НА АЕЦ”БЕЛЕНЕ”- големия проблем на Бойко Борисов.

СТРОИТЕЛСТВОТО НА АЕЦ”БЕЛЕНЕ”- големия проблем на Бойко Борисов.

Недалновидната политика на Любен Беровото правителството в областта на енергетиката и особено след подписването на споразумение с ЕС за затваряне на блоковете от 1 до 4 на АЕЦ ”Козлодуй”до края на 1999 г., постави на дневен ред въпроса с изграждането на АЕЦ”Белене”, като алтернатива.

За строителството на атомната централа, Русия и руското лоби в България начело с президента Георги Първанов започнаха активно да обработват общественото мнение в страната, за необходимостта от АЕЦ”Белене”. След като губим четири от шесте блока на АЕЦ”Козлодуй”, щетите на енергийното лоби, на олигарсите и свързаните с тях партии и политици са много големи. Единствената възможност за компенсация на загубите е новият строеж на АЕЦ”Белене”, който ще бъде другата „златна мина” в енергетиката. Освен това има и чудесно обяснение, „ние трябва да запазим лидерските си енергийни позиции на Балканите”.

На 21.януари 2000 г. Висшия експертен съвет на Агенцията по енергетика и Националната електрическа компания – НЕК взимат решение, в което обявяват АЕЦ”Белене” като новата ядрена мощност на България и че се предпочита пред строежа на блок 7 на АЕЦ”Козлодуй”. Това става в третата година от синьото  управление на Иван Костов. Като се има предвид, че точно тогава той заслужи авторитарното име ”командира”, трудно  можем да предположим, че Агенцията по енергетика и НЕК, взимат такова важно решение без негова санкция и оторизация. В подкрепа на това ще посочим, че през януари 2001г. Петър Жотев – вицепремиер в правителството на Костов подготвя доклад, в който се препоръчва строежа на АЕЦ”Белене” да бъде размразен. Докладът е прочетен пред Нароното събрание, като копие от него се пази в архива на парламента.

Иван Костов сега отрича, че някога е бил съгласен  да се строи АЕЦ”Белене”, което е една маниполативна лъжа. Фактите сочат друго, има и доказателство.

Решение да се строи АЕЦ”Белене” е взето и от правителството на Симеон Сакскобургготски, но в същност, реализацията става при управлението на   „тройната коалиция” начело със Сергей Станишев.

За АЕЦ”Белене” са изприказвани много приказки, много договори са се  подписали, два пъти е правена първа копка, много бетон се е излял, много пари са се пропиляли и откраднали и след като няколко милиарда лева потъват там, остава само един „бетонен гьол”, както сега го нарича премиера Борисов.

Президентът Първанов: „Има срив на енергийната дипломация“.

Станишев: „Правителството води целенасочено към приключване на всички енергийни проекти, свързани с Русия”.

Премиерът Борисов: „Едни хора ще вземат официално близо 1 млрд. лв. комисиона за „Белене“, нормално е да са нервни. От проектите, които съм заварил, всички до един са за прокурор. И „Белене“ е за прокурор”.

„СДС настоява за пълно разследване на изхарчените досега милиарди левове за изграждането на АЕЦ „Белене“. Време е за мащабна операция срещу т.нар. енергиен октопод”, заяви пред журналисти лидерът на партията Мартин Димитров, цитиран от БТА.

Въпросът, получен в наследство от руския българин Сергей Станишев, станал премиер на България и агентът на ДС „Гоце” Георги Първанов – 8 години президент на страната, които те завещаха на правителството на ГЕРБ  е:

”трябва или не трябва” да се строи АЕЦ”Белене”. Там са похарчени няколко милиарда евро и не е ясно как и кой ги е харчил. А резултатът е един”гьол”.

Този въпроси сега виси като „дамокриев меч” върху премиера Бойко Борисов.

А какво мисли Русия – ето вижте:

„На първата среща на Борисов с Путин в Гданск, състояла се на 1.09.2009 г. руският премиер казал „на ухо” на Борисов, че ако няма напредък в придвижването на руските енергийни проекти, „българите рискуват да останат на студено през зимата”. Такава закана веднаж беше изпълнена от Русия.

От УИКИЛИЙКС разбираме, за привидното твърдение на Овчаров, че желае да очисти енергетиката от корупционни практики, но самият той е извършител на такава. Подписаният наскоро договор за строеж на АЕЦ„Белене“ за 3,9 милиарда евро, е още един пример за това, което критиците наричат „грандиозен корупционен проект“. Правителството никога не е представяло ясни доказателства, че проектът АЕЦ „Белене“ е печеливш, или поне необходим. Мнозина подозират, че той е подарък за ядреното лоби, което упражнява сериозен натиск за реализацията на проекта, като по този начин се компенсират загубите от затварянето на четири блока в АЕЦ” Козлодуй”.

За това, че при АЕЦ”Белене”правителството на Станишев пак заиграва с олигарсите се посочва , че „НЕК” отново е избрал старите си консултанти – Parsons и „Риск инженеринг“, да наблюдават проекта. Чрез съвместната фирма GCR, Богомил Манчев, заедно с Parsons, е определен за главния архитект – инженер, надзорник на строителството в Белене. За този проект компанията ще получи между 300 и 400 милиона евро.

Ресурсите на Белене са толкова големи,  че всички от конкуриращите се енергийни и политически лобита и групировки ще получат дял, нещо, което Манчев очевидно има наум. Друг олигарх – Красимир Георгиев и фирмата му Frontier вече са резервирали място за себе си в структурирането и финансирането на проекта, докато олигархът Христо Ковачки и фирмата му „Атоменергоремонт“ вероятно също ще бъдат включени, което е потвърдил и самият Богомил Манчев.

Специалисти в енергийния бранш твърдят, че „България ще има повече от достатъчно излишъци (поне 2500 мегавата) и няма да се нуждае от допълнителна енергия чак до 2020 година – вместо 2010 г., както твърди Овчаров.

Ролята на България като главен износител на електроенергия на Балканите не може да пострада, тъй като лъвският пай на печалбите и без друго влизат в джобовете на посредници.

Критиците на проекта казват, че построяването на нов атомен реактор не е най – икономически ефективното или ефикасно решение за компенсиране загубата на енергиен капацитет. Има много други значително по – евтини алтернативи, като построяване на нов 600 MW блок в „Марица Изток 3“ за 800 милиона долара, реновиране на ТЕЦ „Варна“ и дори построяване на нов реактор в АЕЦ „Козлодуй“.

Дълго време „Козлодуй“ беше „пъпната връв“ на енергетиката, благодарение  на безбройните дейности, свързани с работата на централата – обслужване, сигурността, доставката на гориво, и извеждането от експлоатация. Проектът „Белене“ за армията инженери и консултанти, които ще участват в строителството е „златна мина”.

Фирмите, близки до етническото турско „Движение за права и свободи“ и неговият лидер – Ахмед Доган, които са пуснали дълбоки корени в държавната администрация, също имат добри възможности за участие в проекта.

Според американците,„Белене“ е очевидна илюстрация за всички болести, измъчващи сектор енергетика – липса на прозрачност, прахосване на публични средства и крадене на пари.

Американците твърдят, че Овчаров е бил подложен на критично обсъждане в неговата собствена партия, дали лично не е облагодетелстван от близките си връзки с местните и руските енергийни среди. И тъй като нямало директни доказателства, депутатите от БСП, само в частни разговори го обвинявали в поставяне на личните си интереси над партийните и националните.

Според УИКИЛИЙКС, „притесненията на ЕС относно българската енергетика се отнасяли за корупцията и за сигурността на атомната ни енергетика. Прогресът след присъединяването ни е само частичен и голяма е надеждата за изчистването на енергийния сектор. България трябвало да разплете възела от публични и частни интереси и да се придвижи към западните практики, ако наистина желае да овладее този ключов сектор в икономиката и да не позволи данъкоплатците и потребителите да са ограбвани”.

Според УИКИЛИЙКС, американското посолство в София предупреждавало своите инвеститори да внимават, защото секторът макар и перспективен за печалби, е пълен с играчи – олигарси и мафиоти, като Богомил Манчев, Красимир Георгиев и Христо Ковачки.

Посолството е изпратило във Вашингтон пълна справка за наречената от тях „енергийна тройка” – Манчев, Георгиев, Ковачки.

Ние ще Ви запознаем със справката, благодарение на УИКИЛИЙКС.

От всичко изнесено до сега в нашите материали за състоянието на енергийния сектор в България, използвайки предимно данните на УИКИЛИЙКС, основният извод е:

За строителството на АЕЦ”Белене”, правителството на ГЕРБ начело с Бойко Борисов трябва да решава трудния шекспиров въпрос:

„To be, or not to be”!

. Следва: БОГОМИЛ МАНЧЕВ – енергийният „ОЛИГАРХ” и „МАФИОТ”

« | »

Leave a Reply

Copyright © 2009 Разузнаване.ком. All rights reserved.